Gesta a València

Històric doble rècord d’Espanya de marató: Maayouf i Novales aconsegueixen la gesta

Ni Bekele, ni Cheptegei. La marató de València 2023 serà recordada pel doble rècord nacional a càrrec de Tariku Novales, en homes, i Majida Maayouf, en dones, espanyols d’origen africà

Històric doble rècord d’Espanya de marató: Maayouf i Novales aconsegueixen la gesta

Manuel Bruque / Efe

3
Es llegeix en minuts
Gerardo Prieto

Malgrat estar dotat d’un extraordinari talent per a la carrera de llarg alè, Kenenisa Bekele va mostrar ahir a València el que la dispersió i el pas del temps no perdonen. Amb prou feines va aguantar 15 quilòmetres amb el grup davanter. Superats els 40 anys d’edat, l’etíop escura la seva carrera esportiva a la recerca de les últimes engrunes.

Al seu dia, Bekele va tenir l’honor de rebaixar les extraordinàries plusmarques mundials de l’etíop Haile Gebrselassie en les distàncies llargues en pista, 5.000 i 10.000 metres, que a finals del segle XX semblaven inabastables. No va haver passat un lustre quan, amb tan sols 22 anys, l’etíop de Bekoji millorava els registres de l’emperador Gebrselassie.

Amb els seus nous rècords globals, tres ors olímpics, onze títols en camps a través i dues victòries en la marató de Berlín, Bekele mai va gaudir del carisma, la sort i la popularitat del seu compatriota predecessor, a qui sempre va voler emular, fins i tot com a home de negocis en la plenitud de la seva carrera atlètica, cosa que sens dubte li ha restat capacitat per intentar ser el millor maratonià de sempre, el somni que no podrà complir depassats ja els 40 anys d’edat.

El seu teòric rival en la marató de València era a priori el seu successor a la taula de rècords en pista, l’ugandès Joshua Cheptegei, abonat a la ciutat del running des que en plena pandèmia aconseguís la plusmarca universal de 10.000 (26.11.00) en la pista del Túria.

Cheptegei debutava en la distància amb la prudència del principiant, filtrant per endavant que la seva preparació no es basa en grans tirades i que el seu objectiu el 2024 se situa a l’estadi de Saint-Denis i no a la meta de la marató olímpica parisenca a l’esplanada d’Invalides. 

L’ugandès va passar el mig recorregut valencià en 1.00.34, ocupant la cua d’un pilot de deu corredors, posats en fila a continuació després del canvi de ritme en el 25 del fornit etíop Sisay Lemma, guanyador de la marató de Londres el 2021. 

Despenjat Bekele i despenjat Cheptegei abans del quilòmetre 30, tres atletes es disputaven el tram final fins que Lemma en el 35 va sortir amb summa facilitat i se’n va anar definitivament sol fins a la línia de meta per guanyar amb 2.01.48, nou rècord del circuit

Bekele va acabar quart amb 2.04.18, mentre Cheptegei travessava la meta fos, per sobre de 2.08, segurament conscient que córrer una marató amb garanties exigeix prèviament disposar d’un quilometratge il·limitat.

Tariku Novales, nou rècord d’Espanya de marató en categoria masculina. /

Manuel Bruque / Efe

Per darrere, i impulsant el segon grup, el gallec Tariku Novales finalitzava onzè amb 2.05.48, primer espanyol sub 2.06 que millora el rècord d’Espanya d’Ayad Lamdassem i que s’assegura la plaça olímpica a París, teòricament juntament amb Yago Rojo, que va acabar en mínima amb 2.07.47. «He anat impulsant el grup i el vent ens ha molestat, el rècord podia haver sigut millor, però en tot cas estic molt content perquè sabia que estava bé i ho he confirmat», va recalcar Novales, feliç amb el seu resultat, el d’un atleta nascut a Etiòpia i adoptat als sis anys d’edat per una família gallega que no va trigar a apuntar-lo al club d’atletisme de Noia.

Rècord polvoritzat

Notícies relacionades

Etiòpia va tornar a triomfar, en categoria femenina, amb tres dones al podi i Worknesh Degefa a dalt de tot gràcies a un millor crono de 2.15.51. L’espanyola d’origen marroquí Majida Maayouf, com estava més que previst, va polvoritzar el rècord d’Espanya de la catalana Marta Galimany amb gairebé 5 minuts de marge a l’acabar cinquena en 2.21.27. La tarragonina va finalitzar en 2.28.16, per darrere de Laura Luengo (2.25.35) i Irene Pelayo (2.26.40).

Després de 12 anys establerta a Àlaba, l’encara marroquina aconseguia fa un any el rècord del seu país en aquest mateix circuit amb un registre gairebé calcat al del seu nou rècord espanyol. Set mesos després, Maayouf aconseguia la nacionalitat espanyola. Tres anys abans, el 2020, competint amb llicència de la Federació espanyola a Dresden, Alemanya, en un control antidopatge per sorpresa es va trobar a la seva mostra restes d’un medicament per a l’asma, sancionable segons el codi AMA. La sanció no va arribar a materialitzar-se per dilació en la notificació del positiu als organismes corresponents.

Temes:

Atletisme