La gala de París

Aitana és coronada i aixeca la seva primera Pilota d’Or

La catalana agafa el relleu d’Alexia i comença un any de regnat com la millor futbolista del món

Segueix en directe la gala de la Pilota d’Or el 2023

El costat més íntim d’Aitana Bonmatí, una noia normal al cim del futbol

Aitana és coronada i aixeca la seva primera Pilota d’Or

Franck Fife /AFP

3
Es llegeix en minuts
Laia Bonals
Laia Bonals

Redactora d'esports

Especialista en Esport femení

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El tron té nova reina. Aitana Bonmatí és la millor futbolista del món. Aquella nena que va començar sent l’única sobre el verd ha acabat sent-ho també sobre l’escenari del Théâtre du Châtelet. Ella i la seva pilota. És or, com tot el que toca. Aitana Bonmatí, exultant i tímida, va recollir el reconeixement més gran del món del futbol sota l’atenta mirada de tota la platea i de tot el món del futbol. Ella, no obstant, només tenia ulls per a la brillant esfera que aixecava amb les seves mans i per a la seva família i amics, que la van acompanyar fins a París. Ribes, Barcelona, Goteborg, Torí o Eindhoven. On faci falta, sempre estan amb ella, i no podien faltar en la seva nit d’or.

Malgrat ser la màxima favorita per gravar el seu nom al trofeu, Aitana Bonmatí estava nerviosa. No com quan surt al camp o es posa la samarreta amb el 14 a l’esquena. La deixebla de Cruyff està acostumada a la pressió, a l’exigència (a més de l’autoimposada) i a una imperiosa perfecció. Ara, entrar a formar part d’una llista d’assenyalats no és fútil i la líder blaugrana ho sabia. 

Aitana es tocava els cabells quan va trepitjar per primera vegada l’escenari del Théâtre du Châtelet. Ho va fer amb el també blaugrana Ilkay Gündogan, quan els millors futbolistes del planeta van donar el tret de sortida a una de les nits més especials en la vida de la centrecampista catalana. Agafada de la mà d’Alba Redondo, companya en la selecció, va ocupar el seu seient per veure, un rere l’altre, com els premiats anaven pujant a buscar els seus trofeus. Van passar Jude Bellingham, Vinícius JR, Emiliano Martínez ‘El Dibu’, pel faristol mentre ella no es perdia cap detall. Escortada per Salma Paralluelo i Fridolina Rolfö a primera fila esperava el seu moment, quan el sobre s’obrís i portés escrit el seu nom. 

Mirada imponent

Poder. Màgia. Electricitat. Això és Aitana Bonmatí. Amb un gest imponent, exultant i decidida, va aixecar la mirada fins a Novak Djokovic, qui va ser l’encarregat de pronunciar el seu nom en el silenci del Théâtre du Châtelet. Acabaven de pronunciar el seu nom. Oficialment, s’acabava de convertir en la millor jugadora del món. Ja era una realitat. Ja no era un somni. Després d’anys de sacrificis, esforços i decisions difícils hauria de fer lloc a la seva prestatgeria (on cada vegada hi ha menys espai) a la Pilota d’Or. Allò amb què un dia va somiar, amb el que ni tan sols s’havia atrevit a fantasiejar de petita, perquè no era possible. Ara, no només elles com a futbolistes estan trencant barreres, sinó dibuixant somnis per a elles mateixes i per a les que comencen a seguir el seu camí.

Notícies relacionades

Aitana Bonmatí va caminar amb pas ferm fins a l’escenari sota l’atenta mirada dels seus ídols. Aquells jugadors que ella estudiava i observava des de petita, ara estan asseguts al seu costat. L’aplaudeixen mentre camina les escales fins a sobre de l’escenari i es converteix en una més d’ells. En una futbolista d’or, en una jugadora que ja forma part de l’Olimp del futbol. Leo Messi, Marc André Ter Stegen, Erling Haaland o Kyllian Mbappé se la miren des de baix. Ella és la nova reina, la millor futbolista del món. 

Des de dalt de l’escenari, va recollir el trofeu. La immensa bola d’or que any rere any havia vist per la televisió. El pes no la va sorprendre. No només de l’estàtua, sinó del que representa. La Pilota d’Or és la cúspide d’un any ple de reconeixements i premis, de nomenaments i homenatges. S’ha convertit en una futbolista total, en un referent, que ha arribat al cim.