FUTBOL

La FIFA relaxa les regles dels estadis i aplana la nominació de l’Aràbia Saudita per al Mundial 2034

La FIFA relaxa les regles dels estadis i aplana la nominació de l’Aràbia Saudita per al Mundial 2034

EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La FIFA ha relaxat les regles sobre els estadis de cara al Mundial del 2034, una mesura que sembla pensada perquè l’Aràbia Saudita guanyi el concurs per convertir-se en amfitriona del torneig.

Fins ara, les candidatures aspirants havien de proposar un mínim de 14 estadis adequats, dels quals almenys set havien de ser estadis existents. Un requisit, en la línia d’un altre tipus de grans esdeveniments esportius, ideat per crear esdeveniments més sostenibles i ecològics, i evitar la construcció de grans centres sense posterior continuïtat.

No obstant, les exigències per ser seu el 2034, distribuïdes dijous per la FIFA, s’han relaxat. «Dels 14 estadis adequats proposats, qualsevol oferta ha de proposar un mínim de quatre estadis ja existents», assenyala el document de l’organització que presideix Gianni Infantino.

La FIFA ha anunciat que vol assignar el torneig del 2034 a candidatures d’Àsia i Oceania, seguint la seva política de rotació continental. L’Aràbia Saudita, immersa en una política d’expansió diplomàtica de forma global a través de l’esport, ha anunciat ja la seva intenció d’acollir la Copa del Món d’aquell any. Austràlia medita si presentar-hi candidatura. El termini d’inscripció acaba el 31 d’octubre, cosa que va en contra d’altres països de preparar amb temps la seva proposta.

El contrast olímpic

Per a la FIFA, un estadi adequat ha de comptar amb una capacitat mínima de 40.000 espectadors i, en els partits més rellevants, tipus final i semifinals, l’espai ha de poder acollir 60.000 i 80.000 espectadors.

L’Aràbia Saudita acollirà la Copa Asiàtica del 2027 i als seus informes, segons explica ‘The Guardian’, incloïa quatre estadis amb capacitat per a 40.000 espectadors o més: dos a Riad, que s’estan modernitzant, un a Jiddah i un de nou a Dammam. La construcció de l’estadi de Dammam va començar el mes passat.

Un portaveu de la FIFA ha assenyalat que «les normes de licitació exigeixen que la FIFA utilitzi els requisits del 2030 com a base i els adapti si són apropiats i aplicables perquè s’ajustin al seu propòsit».

Per contrast, el Comitè Olímpic Internacional ha fomentat l’ús de les instal·lacions existents per part dels amfitrions olímpics. Afirma que el 95% de les seus de París 2024 seran instal·lacions preexistents (incloses algunes de de renovades i modernitzades) o estructures temporals.

Crítiques d’organitzacions de drets humans

Notícies relacionades

Fa anys que l’Aràbia Saudita, país molt criticat per totes les organitzacions de drets humans, sedueix amb els seus milions el món de l’esport: acull la Supercopa d’Espanya i Itàlia, el ral·li Dakar, ha creat el seu circuit de golf i s’ha convertit en l’accionista absolut del Newcastle, entre altres conquestes esportives. Aquest estiu ha revolucionat el mercat de fitxatges i ha reforçat els equips de futbol de la seva lliga professional amb incorporacions rutilants com Neymar, Benzema, Kanté o Gabri Veiga.

I la FIFA mai ha tingut problemes a netejar la imatge de dictadures si tenen molts diners, com es va veure amb Qatar 2022. Mohamed bin Salman, de 31 anys i fill de l’encara rei Salman bin Abdulaziz, és l’home fort de la monarquia saudita, determinat a canviar el pas del país i no dependre tant del petroli. L’esport és una crossa per normalitzar relacions amb el món occidental.