Tribunals

Les companyes d’Hermoso en la selecció ratifiquen les pressions després del petó de Rubiales

El jutge va citar Putellas, Paredes i Rodríguez per aclarir les circumstàncies de les suposades coaccions pel petó de Rubiales a Jenni Hermoso

3
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les jugadores de la selecció Alèxia Putellas, Irene Paredes i Misa Rodríguez han ratificat aquest dilluns a l’Audiència Nacional, segons fonts presents en la declaració, els fets inclosos per la fiscalia en la querella per agressió sexual i coaccions presumptament comesos per l’expresident de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) Luis Rubiales contra la seva companya Jenni Hermoso després de la victòria del Mundial a Austràlia.

Rodríguez va arribar per propi peu a la seu de l’Audiència Nacional, on havia sigut citada pel titular del Jutjat Central d’Instrucció número 1 poc abans de les deu del matí, mentre que Putellas i Paredes van prestar declaració des de la Ciutat de la Justícia de Barcelona per videoconferència, igualment com a testimonis. Les compareixences es van estendre durant unes tres hores.

Cap d’elles va voler dir res després de finalitzar el tràmit judicial. Putellas es va limitar a un: «Ho sento, no podem», mentre abandonava els jutjats amb la seva companya envoltada de mossos.

Totes elles han rebut preguntes sobre el seu coneixement dels episodis concrets en els quals podrien haver-se produït les pressions a la jugadora, després de l’entrega de medalles, al baixar de l’autobús que les va portar a l’aeroport australià i durant el vol, relacionades amb la confecció del comunicat amb què es pretenia que la jugadora restés importància als fets. També han sigut preguntades –Putellas i Rodríguez– sobre les coaccions que podrien haver continuat durant l’estada de les jugadores a Eivissa, on van acudir els membres de la Federació Albert Luque i Rubén Rivera.

Després d’aquestes compareixences, les pròximes diligències previstes són les de la resta d’investigats que no són Rubiales. Els dos primers són l’exseleccionador de la selecció femenina Jorge Vilda i el director de Màrqueting de l’RFEF, Rubén Rivera, citats per al 10 d’octubre, i sis dies més tard serà el torn del director de la selecció masculina, Albert Luque, també com a investigat.

Més endavant, el 20 d’octubre, escoltarà com a testimonis el seleccionador masculí, Luis de la Fuente; el director de Comunicació de l’RFEF, Pablo García Cuervo, i el subdirector de Comunicació, Enrique Yunta. Finalment, el jutge ha citat el dia 27 el psicòleg de la selecció femenina, Javier López Vallejo; l’exdirector de gabinet de Luis Rubiales, José María Timón, i el responsable de ‘compliance’ de la selecció, Javier Pujol.

Queda per determinar quan es produirà la declaració de la jugadora de l’absoluta Jenni Hermoso, que participa en aquests moments en la Primera División Femenil de Mèxic defensant els colors del Pachuca. Fonts jurídiques van assenyalar a Europa Press que el magistrat ha sol·licitat expressament que la seva declaració sigui presencial, per la qual cosa previsiblement s’haurà d’aprofitar algun viatge que faci a Espanya o esperar que finalitzi la competició.

Proves de la pressió

De moment, les testificals de l’entorn d’Hermoso, concretament el seu germà Rafael i una amiga de la jugadora, han permès constatar almenys indiciàriament, segons les fonts jurídiques consultades, que l’entorn de Rubiales hauria intentat pressionar la jugadora perquè digués que el petó a la boca de l’exdirectiu va ser consentit en un moment d’eufòria després de la victòria a Sydney. Per la seva banda, la defensa de Rubiales, que exerceix la lletrada Olga Tubau, mira de demostrar aquesta hipòtesi i per a això ja ha aportat el testimoni de pèrits experts en lectura de llavis que haurien confirmat que als vídeos captats per la premsa en el transcurs dels fets aquest hauria preguntat a la internacional si podien fer-se un petó.

Notícies relacionades

Després de l’interrogatori al mateix expresident de la Federació el 15 de setembre l’instructor va acordar a instàncies de la fiscalia que aquest no pugui comunicar-se amb la jugadora durant la instrucció de la causa oberta, i se li prohibeix, a més, que se li acosti a menys de 200 metres.

Rubiales va negar davant el jutge que es donessin coaccions cap a la jugadora de l’absoluta i el seu entorn, així com que hi hagués falta de consentiment en el petó a la boca que li va fer. Hermoso va assegurar el contrari en la seva declaració davant la fiscalia, cosa que va donar lloc a la presentació de la querella.