El Barça entrega quatre capses de documentació al jutge del cas Negreira

VALENTÍ ENRICH / SPORT

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El FC Barcelona ha entregat al jutge Joaquín Aguirre, que investiga els pagaments del club a l’exvicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres José María Enríquez Negreira, quatre capses amb documentació, entre la qual hi ha els originals dels 647 informes tècnics dels àrbitres que van xiular entre el 2014 i 2018 i que van ser facturats per les empreses de l’exdirigent arbitral i del seu fill, Javier Enríquez Romero, segons ha pogut comprovar EL PERIÓDICO. No obstant, no apareix en la llista cap informe del principal imputat en la causa: Enríquez Negreira. El club blaugrana ha reconegut que no s’han localitzat aquests documents que estarien vinculats a les factures perquè possiblement al cap d’un temps s’haurien destruït, com és habitual.

Enríquez Negreira va reconèixer davant la inspecció de l’Agència Tributària que el Barça li pagava, a través d’una empresa, Dasnil, per assessorament tècnic», ja que el FC Barcelona «volia assegurar-se que no es prenien decisions arbitrals en contra seu», és a dir, que «tot fos neutral».

Però no es descarta que aquests informes fossin verbals, perquè no han aparegut. Els seus contactes en l’entitat, va admetre en aquesta declaració, eren els llavors presidents Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, els dos ex alts càrrecs investigats. Per aquesta tasca, empreses d’ell i del seu fill van cobrar del Barça més de set milions durant 18 anys.

Entre els papers hi ha informes i una comparativa de penals i targetes del Barcelona, el Reial Madrid i l’Atlètic de Madrid

El FC Barcelona, per tant, ha entregat al jutge els 647 informes i 40 cedés als quals l’actual president del club, Joan Laporta, es va referir en la seva roda de premsa del 17 d’abril passat. A les quatre capses, a més, s’hi ha inclòs un fitxer ordenat alfabèticament per cognoms d’àrbitres, «desplegables» d’estadística del Barça i del Reial Madrid de la temporada 2017-2018, amb un resum de visionaments dels partits amb anàlisi arbitral, així com una comparativa de penals i targetes del FC Barcelona, el Reial Madrid i l’Atlètic de Madrid, i un estudi dels «errors» arbitrals en la Copa del Rei d’aquella mateixa temporada.

El jutge Aguirre ja ha traslladat a la Guàrdia Civil tots aquesta documentació per a la seva anàlisi. Aquesta tasca se suma al rastreig tant de comptes bancaris com del material que es va confiscar aquest dijous al Comitè Tècnic d’Àrbitres a la Federació Espanyola de Futbol.

Estructura executiva i financera

El jutge també va sol·licitar al FC Barcelona altres dades importants per a la investigació i, sobretot, per acabar d’acotar les possibles responsabilitats penals. En concret, el togat va requerir al club que s’identifiquessin les persones que han compost «l’estructura executiva» de l’entitat, dels màxims responsables esportius, dels directors generals i financers i de «qualsevol altre càrrec independentment de la denominació» que tingui la «capacitat per executar les decisions estratègiques».

Notícies relacionades

El magistrat també s’ha interessat per l’«estructura i òrgan de control» de ‘compliance’ (òrgan que vetlla pel compliment normatiu) i els informes emesos. Les fonts consultades per aquest diari han assegurat que el club ja ha presentat al jutjat aquestes dades.

D’altra banda, fonts de la investigació han precisat que la Guàrdia Civil està «satisfeta» amb el resultat de l’entrada i el registre efectuats aquest dijous al Comitè Tècnic d’Àrbitre (CTA), les dependències del qual estan a la Federació Espanyola de Futbol, a Las Rozas (Madrid). Durant l’operació, de 10 hores, els agents van decomisar documentació referent a Enríquez Negreira i a les seves decisions com a vicepresident de l’organisme.