Mundial d’Austràlia i Nova Zelanda

Marroc, de l’eufòria a Qatar per l’èxit masculí al silenci per la gesta de la selecció femenina

Marroc, de l’eufòria a Qatar per l’èxit masculí al silenci per la gesta de la selecció femenina

Ricard Cugat

2
Es llegeix en minuts

Barcelona, l’Hospitaletde Llobregat o Mataró són algunes ciutats catalanes on l’eufòria es va desfermar amb la proesa mundialista del Marroc al Mundial de Qatar. Per primera vegada, la selecció marroquina masculina va arribar a unes semifinals de la Copa del Món, i aconseguia així el quart i millor lloc històric en un Mundial.

Vuit mesos després, la selecció femenina del Marroc també ha fet història en un Mundial. Les jugadores que dirigeix Reynald Pedros van assolir per primera vegada els vuitens de final del Mundial, eliminant ni més ni menys que la selecció alemanya. Aquest dimarts van quedar eliminades en mans de França (4-0).

Davant la bogeria desfermada als carrers que va despertar l’equip masculí liderat per Hoalid Regragui, va arribar el moment de l’equip femení. Per aquesta raó vam tornar al restaurant Popular del barri de la Florida, a l’Hospitalet de Llobregat. Van ser 75 els assistents que es van citar en aquest bar per recolzar i animar el Marroc en el partit contra Espanya dels vuitens de final del Mundial de Qatar.

Ara bé, en el Marroc-França dels vuitens de final del Mundial femení el bar tenia la persiana abaixada. Ni una sola bandera del Marroc, ni un sol crit, ni un sol bar del barri televisava el partit. Els carrers de la zona de la Florida i Torrassa mostraven l’ambient d’un dimarts qualsevol d’agost al migdia.

De fet, hi ha qui ni tan sols sabia que la selecció femenina del Marroc jugava els vuitens de final del Mundial d’Austràlia i Nova Zelanda: «La veritat és que aquí el futbol femení se segueix molt poc, no conec ningú que el vegi. És més, jo ni sabia que el Marroc està jugant el Mundial», assegura el Mohamed, un jove de 23 anys d’origen marroquí nascut a la Florida.

Soledat

La soledat del futbol femení marroquí a l’Hospitalet de Llobregat contrasta amb l’eufòria incontrolable que va viure amb el masculí la segona ciutat més poblada de Catalunya. Segons les dades de l’Idescat, l’Hospitalet de Llobregat és la ciutat de l’àrea metropolitana de Barcelona amb el percentatge més alt de població estrangera. La nacionalitat marroquina és la majoritària de la població estrangera a la ciutat, amb un total de 6.223 habitants al municipi. A més, el districte IV, que integra els barris de la Florida i les Planes, és el que té més percentatge de població estrangera, amb un 35,84%.

Tot i així, el Mohamed també ha volgut destacar el fet que aquest partit es disputa un 8 d’agost: «També és veritat que som en ple agost i que una gran part de la comunitat marroquina intenta tornar al Marroc a l’estiu per veure familiars, amics...».

Notícies relacionades

No obstant, un dia abans del partit també vam preguntar sobre el partit a l’Associació d’Amics del Poble Marroquí ITRAN, una ONG que lluita per l’emancipació de la dona mitjançant l’escolarització i la defensa dels drets humans. Des de l’associació van assegurar que no farien res especial per a aquesta jornada històrica: «Actualment, estem centrats en el pla d’immigració i a més hi ha molta gent que està de vacances, així que no farem res especial per al partit».

El Marroc va caure derrotat per 4-0 contra França en els vuitens de final del Mundial. Malgrat això, el contrast del massiu suport de l’equip masculí i de la soledat de l’equip femení fa que el Marroc hagi acabat la seva proesa amb una derrota dins i també fora del camp.