El seleccionador de Zàmbia acusat d’abús sexual i rival d’Espanya: «Van amenaçar les jugadores de castigar-les si obrien la boca»

El tècnic Bruce Mwape, que dirigeix al conjunt africà en aquesta Copa del Mundo, està sent investigat

Aquest diari aporta més testimonis: «Les van amenaçar de ser castigades si obrien la boca»

El seleccionador de Zàmbia acusat d’abús sexual i rival d’Espanya: «Van amenaçar les jugadores de castigar-les si obrien la boca»
2
Es llegeix en minuts

«Vol ficar-se al llit amb gairebé totes de l’equip». «Han de dir-li que sí a tot». «Els fa veure constantment que està per sobre d’elles, i no en la relació jeràrquica d’un entrenador amb les seves jugadores». Són exemples de frases que denuncien futbolistes –en paraules del seu entorn, que va voler mantenir l’anonimat de les jugadores– que van estar en la selecció de Zàmbia abans del Mundial per referir-se a Bruce Mwape, el seu entrenador, acusat, segons va revelar ‘The Guardian’ fa dues setmanes, d’abusos sexuals.

No obstant, poc o res ha canviat. Segueix a la banqueta d’una selecció que es va estrenar aquesta setmana a la Copa del Món d’Austràlia i Nova Zelanda, amb una folgada derrota per 5-0 contra el Japó, i el segon rival d’Espanya en la fase de grups.

Més testimonis

La Federació zambiana, que va elevar les acusacions a la policia del país i a la FIFA, continua mirant cap a un altre costat, ja que va decidir no tocar res de moment. Tot i que va assegurar, com apuntava també a ‘The Guardian’ –que no ha rebut «acusacions de manera formal». «Però ens ho prendrem seriosament i actuarem en conseqüència una vegada s’hagi resolt el cas», va insistir l’organisme federatiu. Mentrestant, la FIFA no vol pronunciar-se sobre una investigació oberta.

Als testimonis aportats pel mitjà britànic, aquest diari afegeix els dos esmentats a l’inici d’aquest text. Asseguren que és una cosa que «no és gens puntual. «Ha anat passant al llarg de tots aquests anys», insisteixen. Són els cinc anys que porta Mwape a la banqueta, des que va agafar el timó de la selecció femenina el maig del 2018.

Comenten també en l’entorn de les futbolistes zambianes que les van voler «silenciar». «Per això ja no hi són, i les van amenaçar de castigar-les si obrien la boca. A més, no volen tocar el que està funcionant, i de cara a la galeria tenen un altre discurs», aprofundeixen les mateixes fonts. Zàmbia està disputant el primer Mundial de la seva història i, en el moment en què es van publicar les primeres informacions d’aquest cas, els resultats en els partits de preparació estaven sent correctes».

Negació amb sàtira

Notícies relacionades

Qüestionat per això en la roda de premsa prèvia al seu debut en el Mundial, el seleccionador zambià va intentar esquivar la pregunta. «¿Alguna cosa a dir sobre les acusacions?», va preguntar un periodista. «¿De què es tracta?», va dir entre rialles Mwape. «Les acusacions publicades per ‘The Guardian’», va insistir el reporter. I va tornar a riure l’entrenador per canviar finalment de tema: «Sense comentaris».

A més, no és l’únic cas així a Zàmbia. Segons la informació de l’esmentat mitjà, el seleccionador sub-17, Kaluba Kangwa, és un altre dels investigats. I mentrestant, segueixen a la banqueta com si res.