Barcelona aspirarà a repetir com a seu de la Copa Amèrica de vela després d’acollir la del 2024

Barcelona aspirarà a repetir com a seu de la Copa Amèrica de vela després d’acollir la del 2024

Paul Todd / AMERICA’S CUP

2
Es llegeix en minuts
EFE

Barcelona aspirarà a acollir per segona vegada consecutiva la Copa Amèrica de vela, una aposta estratègica que pretén convertir la ciutat en aquesta dècada en la capital nàutica mundial i segellar un llegat que democratitzi la pràctica esportiva marítima i culmini la reforma de la seva façana marítima.

L’objectiu que l’equip campió de l’esdeveniment torni a triar Barcelona com a seu pretén posar en valor les inversions que, tant des del sector públic com el privat, es canalitzaran amb motiu de la Copa de l’Amèrica que Barcelona celebrarà entre agost i octubre del 2024, segons han informat a Efe fonts governamentals.

Deixar un llegat a la ciutat

Convertir-se durant vuit anys consecutius en la referència mundial de la llegendària competició –el tercer esdeveniment esportiu global en audiència mediàtica, per darrere dels Jocs Olímpics i del Mundial de Futbol– contribuirà, segons aquestes fonts, a garantir que la Copa Amèrica deixi un llegat sòlid i permanent a la ciutat.

En aquest sentit, aquestes fonts remarquen el paper estratègic de la Fundació Barcelona Capital Nàutica, entitat que aglutina administracions i organitzacions socials i que vetllarà per mantenir el llegat de la competició per al futur.

L’objectiu de fons és que els esports nàutics deixin de ser vistos com una activitat elitista i que siguin accessibles a nivell popular, començant a ensenyar a l’escola les ciències del mar, els oficis nàutics i connectar la tradició de Barcelona d’«empreses emergents» tecnològiques amb la innovadora indústria nàutica.

Barcelona com a seu d’esdeveniments esportius globals

D’altra banda, aquestes fonts destaquen que Barcelona aspira a convertir-se, aquesta dècada i la següent, en un referent mundial d’organització i acollida d’esdeveniments esportius globals.

En aquesta línia destaquen que, a més de la Copa de l’Amèrica i l’opció a reeditar-la, existeix l’objectiu d’aspirar al Mundial d’atletisme, formar part de les seus del Mundial de Futbol al qual aspira Espanya el 2030 juntament amb altres països o poder convertir Barcelona en etapa de sortida del Tour de França.

Impacte econòmic

Quant a la Copa Amèrica de vela, es preveu un impacte econòmic de 1.200 milions d’euros i una generació de 19.000 llocs de treball, segons un estudi de la Universitat Pompeu Fabra, i el seu extens calendari afavorirà els ingressos turístics.

Ja hi ha equips que han arribat a Barcelona per preparar la competició i cada un portarà una mitjana de 150 membres que es quedaran a la ciutat uns mesos amb les seves famílies, és a dir, unes 300 persones per cadascun dels sis equips en disputa.

L’esdeveniment revitalitzarà la façana marítima per segona vegada des de la transformació dels Jocs Olímpics de 1992 i accelerarà la transformació del Port de Barcelona amb la rehabilitació de les seves instal·lacions per acostar la ciutat a aquesta infraestructura.

Notícies relacionades

Una de les apostes de fons de les administracions és impulsar l’economia blava atraient empreses relacionades amb el sector nàutic des d’un punt de vista sostenible, on l’economia de l’hidrogen associada a la navegació tindrà un paper rellevant.

La Fundació Barcelona Capital Nàutica, dirigida per Ignasi Armengol i en la qual estan representats el Govern, la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, l’associació Barcelona Global i representants de la societat civil, té entre els seus principals objectius aconseguir la implicació ciutadana durant l’esdeveniment.