Racisme

El mapa dels insults racistes a Vinícius: Barcelona, Mallorca, Madrid, Valladolid, Pamplona, Sevilla i València

LaLiga ha denunciat deu episodis a diverses ciutats amb el brasiler com a víctima en tots

  • Vinícius publica un vídeo amb els insults racistes que ha patit: «No és futbol, és inhumà»

  • Els experts parlen del cas Vinícius: «Espanya no és racista, però sí que té comportaments racistes»

  • El discurs aplaudit d’Alberto Edjogo a DAZN sobre el cas Vinícius

El mapa dels insults racistes a Vinícius: Barcelona, Mallorca, Madrid, Valladolid, Pamplona, Sevilla i València
3
Es llegeix en minuts

Són ja deu els casos de denúncies de LaLiga per insults racistes contra la persona de Vinícius a diversos camps espanyols. Barcelona, Mallorca, Madrid, Valladolid, Pamplona, Sevilla i València han sigut els escenaris d’aquests episodis menyspreables i aquestes són les seves resolucions

1. Barcelona - Reial Madrid, 24 d’octubre del 2021. Els càntics racistes contra el brasiler van provocar una denúncia de LaLiga davant la fiscalia d’odi de Barcelona que va ser arxivada al no identificar-ne els responsables. 

La fiscalia justifica la desestimació

2. Mallorca - Reial Madrid, 14 de març del 2022. Nova denúncia davant la fiscalia d’odi de les Balears, però aquest cop es van trobar una argumentació per part de la fiscalia per rebutjar-la emparant-se en el fet que «l’expressió i els sons proferits d’actituds grolleres i menyspreables, alhora que vexatòries i absolutament rebutjables, no semblen revestir inicialment, per al present cas, la dimensió penal pública que es postula».

3. Atlètic - Reial Madrid, 18 de setembre del 2022. Aquesta vegada la denúncia va ser arxivada al «no existir un acte concret per imputar una persona determinada» i perquè els insults «de naturalesa racista tampoc integren un delicte contra la dignitat de la persona, ja que es van abocar en ocasió de la celebració d’un partit de futbol de màxima rivalitat, amb altres al·lusions despectives o burletes marcades per aquesta competència esportiva».

4. Valladolid - Reial Madrid, 30 de desembre del 2022. En aquest cas es van arribar a obrir diligències penals després d’identificar diverses persones que van proferir els insults a Vinícius i el Reial Valladolid va obrir expedient i va aplicar el seu reglament intern expulsant 11 aficionats identificats. En aquest cas, les denúncies van arribar a la Comissió Antiviolència, el Comitè de Competició de la Federació i el Jutjat número 4 de Valladolid. 

Pancarta i penjat

5. Reial Madrid - Atlètic, 26 de gener del 2023. El matí previ al partit de Copa van aparèixer una pancarta i un ninot penjat amb la samarreta de Vinícius i un missatge en el qual es podia llegir: «Madrid odia el Reial». LaLiga va presentar una denúncia davant el Jutjat d’Instrucció número 28 de Madrid i la investigació continua oberta buscant-ne els responsables.

6. Mallorca - Reial Madrid, 5 de febrer del 2023. La denúncia sí que va ser admesa a tràmit i el Jutjat d’Instrucció número 3 de Palma Mallorca va obrir diligències. Antiviolència va proposar una multa de 4.000 euros i un període de 12 mesos de prohibició d’accés a recintes esportius als aficionats que van proferir els insults a Vinícius i el jugador va arribar a testificar en el judici. Es donava la circumstància que l’autor dels insults va ser el mateix que va proferir càntics racistes contra el jugador del Vila-real Chukwueze. Se li va retirar l’abonament per un període de tres anys. 

7. Osasuna - Reial Madrid, 18 de febrer del 2023. Durant el minut de silenci per Síria i Turquia, aficionats ‘rojillos’ van insultar el brasiler mentre tot el camp estava callat. Es va produir una denúncia davant els Jutjats d’Instrucció de Pamplona i el club pamplonès va mirar d’identificar-ne els autors. Està pendent de resolució.

8. Betis - Reial Madrid, 5 de març del 2023. El vuitè cas d’insults a Vinícius es va viure al Benito Villamarín, pel qual LaLiga va presentar una denúncia davant els Jutjats d’Instrucció de Sevilla per insults racistes contra el brasiler a l’estadi i encara no s’ha resolt. 

Notícies relacionades

9. Barcelona - Reial Madrid, 19 de març del 2023. En aquest cas, LaLiga va presentar una denúncia davant els Jutjats d’Instrucció de Barcelona per insults racistes contra Vinícius al Camp Nou i també continua pendent de resolució.

10. València - Reial Madrid, 21 de maig del 2023. Abans, durant i després del partit aficionats valencianistes van proferir insults racistes contra Vinícius, que en el minut 69 va parar el partit per assenyalar una persona. El València afirma haver-ne identificat dues, que ha expulsat de les instal·lacions i a qui aplicarà el codi intern. LaLiga ha denunciat els insults racistes als Jutjats d’Instrucció de València.