Entendre-hi més

El futbol s’enganxa a la pilota del canvi climàtic

Jugadors i clubs comencen a posicionar-se contra el canvi climàtic i prendre mesures perquè el sector, que mou milers de milions d’euros, redueixi les seves emissions.

El futbol s’enganxa a la pilota del canvi climàtic

Twitter

5
Es llegeix en minuts
Heriberto Araújo
Heriberto Araújo

Periodista

ver +

L’agost passat, el club Reading FC, de la segona divisió anglesa, va prendre una decisió sense precedents. Aquest modest però històric equip anglès, amb un camp situat a la ciutat homònima de Reading, a una hora a l’oest de Londres, va anunciar que la seva samarreta d’aquesta temporada portaria a les mànigues el gràfic de barres de temperatura creat per Ed Hawkins, professor de Ciències Climàtiques a la Universitat de Reading. Amb barres verticals i tonalitats que van del blau al vermell, aquesta és la millor representació visual que s’ha elaborat de les dades que demostren un augment accelerat de la temperatura mitjana global en l’últim segle i mig.

La notícia va tenir una moderada cobertura a la premsa britànica fins que el Reading, que està en zona de descens després de no aconseguir cap victòria en les últimes cinc jornades, es va enfrontar amb al Manchester United en la FA Cup el gener passat. Va perdre 3-1 i va quedar eliminat pels diables vermells, però el partit, que va ser retransmès en horari de ‘prime time’, sí que va servir perquè comentaristes i periodistes es fixessin en el detall de les barres de temperatura i expliquessin per què el Reading –que tradicionalment va de blau i blanc– portava a les mànigues unes fines línies de color rojo [ER2] . Milions de fans van saber llavors que l’equip havia firmat una sèrie d’acords amb la Universitat de Reading per ajudar a divulgar la necessitat d’actuar contra el canvi climàtic.

Samarretes a partir de plàstic

D’altres iniciatives són que la samarreta del Reading es va fabricar amb plàstic reciclat d’ampolles i que el seu estadi té un pla per implantar energies renovables. Un dels objectius prioritaris a curt termini és que els aficionats tinguin a disposició transport públic perquè no hagin d’anar a l’estadi amb el seu vehicle privat. «Això és el començament d’un llarg viatge», va explicar Tim Kilkpatrick, director comercial del Reading FC. «No serem perfectes, però, com la majoria dels nostres aficionats a les grades, ho podem fer millor i ajudar a aconseguir un futur millor per al nostre planeta».

En una altra de les lligues més importants d’Europa, la italiana, acaba de sorgir una iniciativa similar. El grup mediàtic GEDI ha posat en marxa una petició ‘online’ perquè, amb motiu del Dia de la Terra, que se celebra el 22 d’abril, tots els capitans dels equips masculins i femenins de l’elit del ‘calcio’ portin aquella jornada el gràfic de barres de Hawkins al braçalet. L’excapità de la Juventus i campió del món Alessandro Del Piero, així com el capità de l’AC Milan, Davide Calabria, o el davanter de la selecció italiana Domenico Berardi han recolzat la campanya per recollir firmes. Raons per fer-ho no en falten: Itàlia és un dels països més castigats d’Europa per la sequera hidrològica, així com per l’augment de les temperatures. Els últims 50 anys els termòmetres del país transalpí han pujat de mitjana 1,4 graus, segons dades de l’italià Institut de Ciències de l’Atmosfera i el Clima (CNR-ISAC) .

En molts llocs, el canvi climàtic és una amenaça per a la pràctica de l’esport. Un recent informe de les Nacions Unides va explicar que l’escalfament global ja impacta entitats esportives i els seus seguidors, en particular pels esdeveniments extrems com onades de calor i fortes precipitacions que inunden els camps de futbol. Segons Barney Weston, director de l’organització no governamental ecologista Football for Future, una quarta part dels estadis dels 92 principals clubs anglesos podrien quedar inundats en les pròximes tres dècades.

El Betis, pioner a Espanya

El Betis, pioner a EspanyaA Espanya, el Betis és l’únic equip de La Liga que ha posat en marxa una iniciativa –‘Forever Green’ o Sempre Verd, en al·lusió als seus colors[ER7]– per reduir la seva empremta mediambiental a base de replantar arbres i fomentar el transport públic dels seus seguidors. Però en general els esports d’elit, sobretot els que com el futbol fomenten que centenars de milions d’aficionats es desplacin als estadis cada cap de setmana, tenen una assignatura pendent en la lluita contra el canvi climàtic. Fins ara, les iniciatives són massa tímides.

L’ONU ha instat els esportistes a «utilitzar l’esport com una eina unificadora per crear consciència climàtica i fomentar accions per part de la comunitat internacional», però les estrelles de vegades són notícia per fer el contrari. Fa uns mesos va fer la volta al món la vergonyosa imatge de l’estrella francesa Kylian Mbappé rient a cor què vols al costat del llavors tècnic del PSG Christophe Galtier perquè aquest, al ser preguntat per la proposta de l’empresa ferroviària francesa per condicionar trens per als desplaçaments de l’equip, es va burlar del reporter dient que viatjarien «amb un vehicle a vela». Després van demanar disculpes, però no han pres cap acció concreta que demostri que realment tenen una preocupació sincera pel planeta. Lionel Messi, company de Mbappé, també va ser criticat pel desmesurat ús del seu avió privat. Va fer ni més ni menys que 52 viatges entre el juny i l’agost de l’any passat. Sobre això, els partits ecologistes francesos acaben de fracassar en la seva proposta de llei per prohibir els vols privats al país.

La FIFA tampoc sembla estar per la feina. El principal organisme del futbol va prometre que el Mundial de Qatar seria neutre en carboni, una afirmació que ha sigut desmentida per investigadors que han acusat la FIFA de propagar notícies falses. «És molt enganyós dir que la Copa del Món va ser neutra en carboni», va criticar Mike Berners-Lee, expert de la Universitat de Lancaster, que ha fet amb altres experts un càlcul fefaent de les emissions que va generar l’esdeveniment, ja que el de la FIFA era ple d’inexactituds i errors, com per exemple comptabilitzar únicament el CO2 dels vols d’anada dels seguidors.

Notícies relacionades

Segons els seus càlculs, l’esdeveniment va emetre 10 milions de tones de CO2, tres vegades més de les 3,6 que va prometre Qatar i més de quatre vegades el que van emetre els mundials del Brasil i Rússia. Els organitzadors del pròxim Mundial, que se celebra el 2026 als Estats Units, el Canadà i Mèxic, s’han compromès que l’esdeveniment sí que sigui neutre d’emissions.