Exercici físic
Innovació o tradició: ¿s’ha de «sorprendre» el múscul perquè creixi?
Diàriament es viralitzen vídeos d’exercicis estranys en gimnasos amb màquines amb mil accessoris o gomes col·locades en suposats llocs estratègics per fer «més efectiu el moviment»
Les xarxes socials s’han convertit en una arma de doble tall en molts aspectes i el fitnes n’és un. La pressió per l’estètica del contingut o l’originalitat com a imant per aconseguir visualitzacions i ‘likes’ acaben portant alguns creadors digitals de l’àmbit esportiu a posar la viralització dels seus vídeos per davant de l’efectivitat real de les rutines.
La pandèmia i el consegüent confinament a casa durant la quarantena va fer que molts usuaris consumissin vídeos d’entrenament a internet per replicar-los a casa. No caure en l’avorriment, o la rutina, eren màximes llavors que s’han instal·lat en el subconscient de molts consumidors de xarxes socials. Els ‘influencers’, en un clar intent de destacar sobre una competència cada cop més gran, ideaven entrenaments originals i diferents. Amb el pas de les setmanes, les idees s’anaven esgotant i cada vegada les recomanacions eren més estranyes i en molts casos sense sentit.
Tres anys després, el focus ha deixat de ser l’entrenament a casa, però no l’originalitat. Diàriament es viralitzen vídeos d’exercicis estranys en gimnasos amb màquines amb mil accessoris o gomes col·locades en suposats llocs estratègics per fer «més efectiu el moviment». No sempre és així. Álvaro Guzmán, entrenador personal especialista en biomecànica i més conegut a Instagram com @alvaroo_trainer, es dedica diàriament a desmentir, amb l’evidència científica, alguns d'aquests «exercicis magistrals».
«Un dels motius pels quals es consumeixen aquest tipus de vídeos és perquè hi ha la idea equivocada que si sempre entrenem igual el múscul no evolucionarà, i això no és correcte», explica l’especialista. Guzmán fa referència a la coneguda màxima de la saviesa popular del fitnes que diu que perquè el múscul creixi se l’ha de «sorprendre». Aquesta afirmació és certa si s’entén correctament, però pot induir a error. «Sorprendre el múscul no és canviar cada dia d’exercici, sinó donar-li motius per créixer», puntualitza Guzmán.
«Els programes d’entrenament realment efectius són els que de manera progressiva i constant evolucionen des d’un punt A i mitjançant augments graduals de repeticions, intensitat o sèries, ens porten fins al punt B», argumenta aquest expert en biomecànica. La clau, assegura, és mantenir els exercicis durant un temps per permetre que aprenguem la tècnica correcta i en puguem millorar l’execució, augmentar les càrregues, i estimular correctament el múscul. «Si canvies d’exercici constantment no sorprens el múscul, el tornes boig», diu fent broma.
¿Com hem d’entrenar?
Llavors, ¿són aquests exercicis d’Instagram o TikTok realment efectius si els fem durant un temps? Dependrà clarament de l’exercici en qüestió. Tot i que en alguns casos, les variacions poden aportar un plus de tensió o esforç al múscul, en altres ocasions, poden arribar a ser lesius per no ser més que un contingut de màrqueting visual viralitzable més que una rutina d'entrenament efectiva.
Notícies relacionades«S’ha d’analitzar aquest moviment i veure si té sentit abans de fer-lo i si un no disposa dels coneixements necessaris per fer-ho, confiar en professionals», assegura Guzmán. «Per veure la fórmula 1 no et fabricaràs un cotxe, ¿oi? Segurament no funcionaria. Doncs amb l’entrenament passa el mateix. Muntar-te la teva pròpia rutina o copiar el que veus a les xarxes té els seus riscos i segurament no és efectiu per aconseguir l’objectiu que tinguis plantejat», afirma.
«Al final s’ha de ser pràctic. ¿L’exercici t’ha cridat l’atenció i t’has quedat mirant per aquest motiu? Molt probablement no sigui més que una cosa lúdica, entreteniment, però no realment efectiu a efectes de biomecànica», raona l’expert. En el fons, defensa l’entrenador, els exercicis tradicionals acaben sent els més recomanables o segurs, perquè la seva execució sol ser més fàcil de portar a terme. Tot i que també és veritat que si es tenen en compte els preceptes biomecànics, en algunes ocasions, les variacions dels exercicis tradicionals poden resultar molt més efectives per aconseguir resultats de forma més optimitzada. La biomecànica al final és, molt en resum, l’estudi del cos humà i el seu moviment i permet optimitzar els exercicis i entrenaments per fer que amb l’exercici adaptat a cadascú es puguin aconseguir millors resultats, de manera que els exercicis modificats sota aquests preceptes sí que resulten una millor opció d’entrenament.
- Sant Joan de Déu qüestiona que els instituts comencin classe a les vuit
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- L’edifici pioner del 22@ es converteix en hospital
- Política social El Govern utilitza 31 milions de l’excedent de tresoreria per a vivenda social
- El Girona es derrota a si mateix
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- El Girona es derrota a si mateix
- L’Ineos Britannia, a un triomf de lluitar per la Copa Amèrica
- El desencant dels menjadors de pipes