Futbol: Copa del Rei

Gavi i la lluita de les ‘cavernes’

El jove talent blaugrana arriba al clàssic assenyalat per una suposada butlla arbitral i per la seva malentesa agressivitat

Gavi i la lluita de les ‘cavernes’
5
Es llegeix en minuts

Enmig de la batalla entre l’equidistància i la militància que lliura en aquests temps el periodisme esportiu, emergeix la figura de Pablo Martín Páez ‘Gavi’, un nou punt de fricció entre el que s’ha anomenat les «cavernes». A un costat, la de Madrid, formada pels mitjans que Guardiola va batejar com «la central lletera». A l’altre, la «gent blaugrana», mitjans catalans entre els quals alguns, el dia que l’Audiència Nacional admetia a tràmit la investigació dels pagaments del Barcelona a Enríquez Negreira per suposada corrupció, amagaven la notícia en algun racó de la seva web posant-se de perfil per no incomodar Laporta. 

¡Soldats de Gavi!

En aquest context apareix la figura de Gavi, jove futbolista de sang calenta i cama dura tant talentós com revolucionat. Mentre des de Barcelona la premsa que assenyalava Casemiro com un futbolista violent es defineix ara com «¡Soldats de Gavi!», al davant els que justificaven l’aspror del pivot brasiler del Madrid han arribat a qualificar de «carnisser» o «macarra» el jove blaugrana. 

Una pugna dialèctica que ha acabat saltant als vestidors del Barcelona i el Reial Madrid. Xavi ha sortit en defensa del seu jugador: «Deien que és un carnisser... Sé d’on venen els trets. En la selecció és una meravella i en el Barça es passa de la ratlla. Gavi és un jugador extraordinari, que hi posa una passió, una empenta, un coratge i una actitud increïbles. No hauria de canviar. El problema és que és jugador del Barça. Si fos d’un altre equip, el que és problema seria una virtut». I a això Ancelotti ha contestat, com sempre, relativitzant-ho tot amb la seva sorna habitual: «¿Si Gavi no fos del Barça?... I si el meu avi tingués rodes seria un carro. Cada un té els seus problemes. Els té Gavi i els té Vinicius. És futbol». 

Picabaralla amb Ceballos

Agradi o no, Gavi és a l’ull de l’huracà des que va protagonitzar una picabaralla amb Ceballos, veí seu d’Utrera, a deu quilòmetres de Los Palacios, en què el madridista li va estirar els cabells primer i el blaugrana li va fer una entrada a deshora sense pilota després. Cap de les dues accions va obtenir càstig arbitral, fet que va provocar que les dues «cavernes» bramessin indignades per la negligència de l’arbitre de torn. L’incident va acabar amb Luis de la Fuente, el nou seleccionador, asseient tots dos a Las Rozas al davant per llimar les asprors. 

Als seus 18 anys, el jove centrecampista del Barcelona és un fix en l’onze blaugrana i en la selecció. Precisament estant concentrat amb aquesta última fa uns dies, el mitjà digital ‘Relevo’, localitzat a Madrid, advertia: «Gavi deixa ombres en l’última concentració». En la notícia s’informava que el blaugrana va voler absentar-se d’un acte de firma d’autògrafs al·legant mal de cap, que havia mostrat el seu malestar per ser alineat en una posició en la qual se sentia incòmode i que va deixar «alguna puntada de peu molt lletja» en l’entrenament previ al partit de Noruega. Reportatge que es va entendre conspiranoicament des dels mitjans de Barcelona com a part d’«una campanya contra Gavi». 

Talent i agressivitat

La realitat futbolística és que Gavi és innegociable per a Xavi: ha jugat 38 dels 41 partits que ha disputat el Barça aquesta temporada i ha sigut titular en 30. Els números també delaten aquesta agressivitat incontenible del sevillà, que fa que sigui el jugador que més faltes ha comès de la Lliga, amb 60, per davant de Trejo (59) o Vinicius (58). Però, mentre el blaugrana ha sigut amonestat en sis ocasions, cosa que suposa una mitjana d’una targeta per cada deu faltes, el davanter madridista n’ha vist vuit de grogues, la majoria per protestar.

L’últim escàndol que ha esquitxat el blaugrana té a veure amb la seva suposada alineació indeguda el cap de setmana passat. Isaac Fouto, de la COPE, anunciava també des de Madrid que l’Elx estudiava impugnar el partit perquè la llicència de Gavi estava cancel·lada i l’article 141 de la RFEF impedeix tornar a jugar en una mateixa temporada amb una llicència cancel·lada. No obstant, la realitat és que ningú va cancel·lar la llicència de Gavi. El Jutjat Mercantil va deixar sense efecte la cautelar que permetia jugar a Gavi amb fitxa del primer equip. Però al tenir fitxa del Juvenil A, i un visat de la Lliga, Gavi pot jugar sense problemes amb el Barcelona. Posant fi a aquesta polèmica en la qual estava immers una vegada més el jove blaugrana. 

Precocitat i premis

Gavi va debutar amb Espanya amb 17 anys i 62 dies. Va ser en les semifinals de la UEFA Nations League contra Itàlia i lluny que li quedés gran el partit, com es va vaticinar amb escepticisme des de Madrid, on se’l va qualificar com un «caprici de Luis Enrique», el sevillà va ser el millor davant l’‘azzurra’. Poc després, en el Mundial, es convertia en el segon jugador més jove a ser titular, els seus 18 anys i 123 dies, només per darrere de Pelé, que a Suècia, el 1958, ho va fer amb 17 anys i 249 dies. I amb el seu gol a Costa Rica es va convertir en el més jove a anotar des del 1958 i el tercer amb menys edat en la història de les Copes del Món.

No estranya, per tant, que el diari italià ‘Tuttosport’ el coronés amb el premi Golden Boy al millor jugador Sub-21 europeu, premi que va recollir setmanes després de rebre el Trofeu Kopa a la gala de la Pilota d’Or el 2022, al millor jugador de menys de 21 anys. 

Notícies relacionades

Aquest dimecres el Reial Madrid aterra al Camp Nou amb la difícil missió de remuntar l’eliminatòria a un Barcelona que va guanyar en l’anada (0-1) amb un gol de Militao en pròpia porteria. Ancelotti sap que la superioritat en la medul·lar serà clau per manejar el partit i allà Gavi tornarà a enfrontar-se a Modric. El croat liderarà la medul·lar blanca, en la qual aquesta vegada Carletto apostarà per posar més físic amb les cames de Camavinga, Valverde i, fins i tot, Tchouaméni. Un duel físic en el qual Gavi lluirà galons en els blaugranes. El sevillà és el ying i Pedri és el yang en una medul·lar en la qual molts els veuen com els successors de Xavi i Iniesta. 

Així arriba Gavi a aquest clàssic que marcarà la temporada per al Madrid i per al Barça. Assenyalat, com sempre, per una suposada butlla arbitral que Xavi atribueix a la «caverna» de Madrid: «Em sembla una tonteria. Per mi és just al revés: a ell li fan moltes faltes i li’n xiulen poques. Això de la butlla arbitral de Gavi és dels creadors del Villarato i del dopatge del Barça...».