Escalada de violència

L’Argentina, esgarrifada per l’amenaça narco a Messi i Antonella Roccuzzo

La intimidació al jugador suposa un punt d’inflexió en la crisi de seguretat d’una de les tres ciutats més importants del país

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El missatge va ser tan lacònic com esgarrifós, fins al punt de recórrer la medul·la espinal de l’Argentina: «Messi, t’estem esperant». L’amenaça va provenir d’un grup narco dels que cada vegada tenen més presència a Rosario, la ciutat natal del jugador, enclavada a la província de Santa Fe, on sol tornar periòdicament. Tot ha passat de matinada i és de l’única cosa que es parla en aquest país. Dos joves van arribar amb motocicleta a un dels supermercats dels sogres de l’exjugador del Barcelona. A més de l’esquela, escrita nerviosament, van estampar 14 bales contra l’entrada del comerç dels pares d’Antonella Roccuzzo. A més, van avisar que l’intendent de Rosario, el socialdemòcrata Pablo Javkin, «és un narco» i, per tant no et cuidarà.

Com era d’esperar el fet ha provocat un fort impacte en l’àmbit polític. L’exministra de Seguretat de Mauricio Macri i precandidata a presidenta per la dreta, Patricia Bullrich, va reclamar la dimissió del ministre del ram, Aníbal Fernández. El Govern va demanar a l’oposició que no es polititzi un episodi relacionat amb un problema de llarga durada com la crisi en matèria de seguretat d’una de les tres ciutats més importants del país i a més el principal port per on s’accedeix al mercat mundial.

«¿Estan guanyant els narcos? Aquesta sembla ser la sensació que queda, fa 20 anys que estem en aquesta situació», es va lamentar Fernández. El ministre va assegurar que el president Alberto Fernández «se n’està ocupant perquè el preocupa molt la situació» en una ciutat que durant les primeres dècades del segle XX era anomenada «la Chicago argentina» per la presència de grups mafiosos de poca volada que, en comparació amb el present, semblen remetre a un conte infantil.

«El país no necessita comentaristes, necessita ministres que derrotin el narcotràfic», va assenyalar Bullrich en relació amb el comentari de Fernández. La precandidata és una simpatitzant sense rubor de la política de mà dura que va implementar al Brasil l’ultradretà Jair Bolsonaro.

La presència de Messi i la família Roccuzzo, propietària d’una cadena de supermercats en aquesta ciutat des de fa quatre dècades, es converteix, de moment, en un punt d’inflexió. Els sicaris s’han convertit en una cosa seriosa. No només per la manera violenta de disputa territorial per la venda al detall de la droga. Són les taxes d’homicidis les que espanten a hores d’ara perquè no tenen correspondència amb què passa en altres províncies argentines. Els números ja són els del Brasil més conflictiu a causa d’una quantitat de factors: «L’edat mitjana d’inici de consum als barris vulnerables és de 10 anys. Aquests nois als 13 anys estan disparant trets per una bossa de cocaïna. Aquesta és la vida que viuen i que volen viure», va informar el governador de Santa Fe, Omar Perotti.

L’alcalde de Rosario tampoc es va quedar callat. «És tan sinistre que jo dubto de tot. Fins i tot que siguin bandes criminals», va dir, i va posar en dubte la hipòtesi d’un narcotràfic amb influència a les presons, els tribunals i fins i tot els mitjans. Els ‘capos’ rere aquesta escalada són integrants del clan Cantero, fundador del grup Los Monos. Alguns dels seus caps amb prou feines tenen 24 anys.

Reclam d’assistència federal

Notícies relacionades

«Està molt clar que és fàcil fer-li mal a Rosario i que no hi ha cap ajuda concreta. ¿A quant està el president d’aquí, a mitja hora? Jo soc intendent de la ciutat, jo no mano sobre les forces de seguretat i quan ho vaig demanar no em van deixar», es va queixar l’alcalde. Rosario es troba uns 400 quilòmetre al nord de la ciutat de Buenos Aires. Javkin forma part de l’aliança opositora Junts pel Canvi que lidera Macri. «Al narcotràfic se l’ha de combatre amb decisió», va intervenir l’exmandatari des de les xarxes socials.

Rosario no és només el bressol de Leo Messi, Lionel Scaloni, Ángel di María i César Luis Menotti, sinó també el bressol de grans escriptors i artistes. Però la mirada que es té de la ciutat està, des de fa anys, marcada per la violència. Només els últims dos mesos van perdre la vida gairebé 60 persones, la majoria joves, i amb l’agreujant que moren molt a prop de casa seva perquè estan inscrites en les lluites entre bandes. El 2022 hi va haver 287 casos letals, ha assenyalat l’Observatori de Seguretat Pública. És el lloc de l’Argentina on més gent ha sigut assassinada.

Temes:

Argentina Messi