Rècord de 83 victòries

Shiffrin es corona en el gegant de Kronplatz com a plusmarquista de l’esquí alpí

La nord-americana s’imposa amb solvència a les dues mànegues, relega Lindsey Vonn i es planta a tres triomfs de la fita absoluta d’Ingemar Stenmark

  • Mikaela Shiffrin, la reina universal de les neus

  • Lindsey Vonn torna per ser la primera dona a esquiar la pista més perillosa del món

Shiffrin es corona en el gegant de Kronplatz com a plusmarquista de l’esquí alpí

Marco BERTORELLO / AFP

3
Es llegeix en minuts
Alba Casanovas Torre
Alba Casanovas Torre

Periodista

ver +

Mikaela Shiffrin és propietària de la lògica de la raó. La modela l seu gust amb el preciosisme del seu esquí i la segella a cop de victòries. La nord-americana va guanyar aquest dimarts el gegant de Kronplatz (Itàlia) i va aconseguir el seu triomf 83 a la Copa del Món en categoria femenina. Al desfer l’empat de victòries amb la seva compatriota Linsdey Vonn, es va coronar, literalment com així ho va testificar el trofeu, com la millor esquiadora de tots els temps. Ara, la fita absoluta del suec Ingemar Stenmark, que va aconseguir 86 victòries en el circuit blanc, es desglaça precipitadament davant el poder de la reina universal de les neus.

L’esportista de Colorado es va imposar amb solvència a les dues mànegues del primer eslàlom gegant de Kronplatz. En la primera baixada va malgastar sensibilitat sobre la capa de neu acabada de caure, mentre que en la segona va convertir el traçat ja macat en un delicat tapís gràcies a la fluïdesa dels seus moviments. La suïssa Lara Gut-Behrami va ser segona a 0,45 segons i la italiana Federica Brignone va completar el podi, ja a 1,43 segons.

Un gener llarg, però gratificant

Tot i que sembli mentida, a Shiffrin se li ha fet llarg el mes de gener. Va poder igualar Vonn el dia 4 passat en l’eslàlom de Zagreb, però els seus rivals no li van aplanar la pista fins al diumenge 8, a Kranjska Gora, on va calcar dues baixades superbes en el segon gegant de la competició. Llavors, va dir que era «indescriptible» sumar 82 triomfs.

Convertir-se en la plusmarquista de l’esquí femení havia de ser més aviat que tard. Tanmateix, va costar cinc carreres més, quatre de les quals de velocitat, que no domina malgrat la seva inusual versatilitat. De fet, no va disputar els dos supergegants de St. Anton perquè el cos li demanava descansar. Però l’espera ha valgut la pena i ho ha fet al seu terreny, el de les disciplines tècniques.

«No hi ha cap paraula per explicar això»

Les 83 victòries s’adornen amb 131 podis des que va debutar en l’elit el 2011, però Shiffrin continua sense trobar un qualificatiu que defineixi la seva gesta. «No hi ha una sola paraula per explicar això», va afirmar després de la carrera, alhora que va admetre que lidia amb «nervis, intranquil·litat, tensió i cansament» des de fa setmanes.

En canvi, la que va reaccionar va ser Vonn, relegada ja al segon calaix de la història. «Sabia des del principi que ella seria la que trencaria tots els rècords. Però fer-ho a una edat tan primerenca és realment impressionant», va dir a mitjans de comunicació nord-americans.

Notícies relacionades

No li falta raó. Amb 27 anys, les possibilitats de Shiffrin es preveuen infinites. Ella ho sap i ambiciona amb superar Stenmark abans que acabi la temporada. El calendari li és molt favorable. Per això, el festeig d’aquest dimarts va ser tan breu com les seves paraules i va manifestar que està centrada en les pròximes carreres. Aquest dimecres participarà en el segon gegant de Kronplatz, per després disputar els dos eslàloms de Spindleruv (República Txeca), els pròxims 28 i 29 de gener.

14 carreres per aconseguir quatre victòries

Des del 6 de febrer fins al 19 de febrer, se celebrarà el Mundial a Courchevel-Méribel, i després la temporada seguirà amb 11 competicions més fins a mitjans de març. La de Colorado només en necessita quatre per ser més que una llegenda. És més que viable després que aquest dimarts aconseguís la novena victòria de la temporada després de 21 carreres disputades. Serà millor que comenci a buscar un adjectiu que qualifiqui tal proesa.