MUNDIAL DE MOTOGP

Márquez. «No puc ser favorit el 2023 si no he guanyat ni un GP el 2022»

  • El campió de Cervera se sent molt content i satisfet de com ha solucionat els problemes al braç dret i espera fer un pas físic aquest hivern, per poder encarar el 2023 entre els favorits

  • «Han guanyat totes les marques menys Honda i tots a l’equip sabem que tenim molta feina per fer, però confio cegament en la meva marca», explica MM93, que demà farà un test a València

Márquez. «No puc ser favorit el 2023 si no he guanyat ni un GP el 2022»

ALEJANDRO CERESUELA

7
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Aviat, ben aviat, podrà veure’s la història completa a la docusèrie, de cinc capítols, que Amazon oferirà a la seva plataforma televisiva. La sèrie, ideada per narrar el dia a dia de la conquesta del seu novè títol mundial, ha acabat sent un document únic en el qual es podrà assistir, gairebé en viu, gairebé en directe, a la quarta intervenció quirúrgica a què es va sotmetre Marc Márquez a la clínica Mayo, de Rochester, als EUA, al braç, húmer i espatlla dreta i, a continuació, a la seva enèsima recuperació, així com a la seva reaparició i a un nou tornar a començar.

I és que la tornada del vuit vegades campió del món, que va acabar ahir amb una caiguda en el Gran Premi de València («ja vaig dir que era o podi o a terra»), posa punt final a un dels moments més desgraciats i, alhora, feliços del campioníssim de Cervera (Lleida), ja que tot va començar amb el dolor de la quarta intervenció al llarg de més de tres hores i ha acabat amb la felicitat que provoca saber-se curat i a punt per passar ¡per fi! un hivern sense lesió, amb menys gimnàs, sense tanta llitera, sense tant fisio («i això que els adoro, ja que m’han ajudat molt»), després d’estar més de quatre hiverns recuperant-se d’intervencions a les dues espatlles i quatre operacions al braç dret.

Primer hivern feliç

«Toco ferro però, sí, serà el primer hivern sense tanta llitera des de fa molts anys i això ho notaré, ja que una cosa és que vagis escollint tu quan acudeixes al fisio, quan et maltractes al gimnàs, i una altra cosa, molt diferent, és que ho hagis de fer perquè ets en període de rehabilitació per una, dues, tres, quatre, cinc o sis operacions», va comentar Márquez a EL PERIÓDICO després caure a Xest.

El somriure de Márquez és idèntic al que tenia en els seus millors moments, cosa que demostra que està summament content d’haver pres, a meitat de temporada, la decisió que va prendre. «És evident que, abans de la quarta operació, és a dir, just en el moment en què, a Mugello, vaig prendre la decisió de viatjar als EUA i sotmetre’m a la quarta operació al braç dret, hauria firmat, a qualsevol tovalló de paper que m’haguessin ofert, estar com estic ara, que sortís la intervenció tan bé com ha sortit i que pogués tornar als entrenaments a Misano i córrer ja al GP d’Aragó. L’hauria firmat a cegues, sens dubte».

És evident que aquesta decisió, que alguns van considerar arriscada a meitat de Mundial, va ser un gran encert. «La manera en què he evolucionat físicament ha sigut molt bona, cosa que significa que la decisió va ser encertada. Podia haver-me arrossegat durant tota la temporada sense possibilitat, sens dubte, ni de millorar la moto ni d’aconseguir bons resultats o sentir-me feliç sobre la moto i, si haguéssim pres una altra decisió, és a dir, no operar-me, n’hauria condicionat encara més la temporada vinent».

El que sí que va deixar molt clar Márquez abans d’afrontar, demà mateix, el decisiu dimarts previ a l’arrencada de l’hivern del 2022, és que li queda encara molt per fer. «Ara del que tinc ganes és que passi l’hivern i vegi quin és el meu màxim físic, és a dir, si aquests bons símptomes que noto són encara millorables amb una adequada preparació física a partir d’aquesta mateixa setmana. Ni els metges ni jo, ni els fisios, sabem quin pot ser el meu màxim, així que haurem de treballar tots molt dur per esbrinar-ho, ja que serà vital a l’hora de competir l’any que ve».

Feliç sobre la moto

Márquez va reconèixer sentir-se ja molt còmode sobre la moto i haver-se divertit molt sobre la seva Honda, encara molt lluny de les prestacions que li haurien de permetre lluitar pel podi sense problemes. «Doncs sí, m’he sentit molt còmode sobre la moto, m’he divertit al llarg de tot el cap de setmana, he tornat a disfrutar, sabia quan i com podia anar ràpid, cosa que és vital quan puges a la moto de carreres, i ara falta fer aquest pas petit físic i veure què ens porta Honda de cara a la temporada vinent».

I Márquez va recordar com van ser els seus primers passos després de l’operació, just en el moment de tornar en el test de Misano i a l’Aragó. «Quan vaig tornar em faltava força, musculatura, tot i que això se soluciona posant-hi, dosificant, tu mateix la intensitat. Aquest cap de setmana, per exemple, a València, hi he posat molta intensitat i ha anat molt bé. Ara, a l’hivern, toca treballar els músculs específics, els que més afectats han quedat, no només per la quarta operació sinó, fins i tot, per les tres anteriors. Aquests músculs s’han debilitat, ja que són els que em permetran treballar sobre la moto amb la posició correcta de l’espatlla, que encara no ho és del tot. Mecànicament el braç, l’espatlla, ja era una altra història, una altra cosa, tot just pujar a la moto en el test de Misano».

«La millor notícia del 2022 és que tinc el braç dret totalment recuperat, cosa que també era l’objectiu prioritari de l’equip i d’Honda»

Marc Márquez / Pilot oficial de l’equip Repsol Honda

Márquez, això sí, va confessar, sense embuts i amb la sinceritat que el distingeix, que, de moment, ni ell ni Honda són entre els favorits de l’any vinent. No descarta, per descomptat, ser-hi quan comenci la temporada. És evident que tot depèn no del test de demà, a Xest, sinó de la moto que Honda li posi a les mans al febrer, a Malàisia, en el primer autèntic assaig del Mundial-2023.

«No podem ser favorits perquè som els únics, l’única marca, que no ha guanyat una carrera aquest any. Han guanyat tots, Ducati, Yamaha, Aprilia, KTM i Suzuki, menys nosaltres», va comentar MM93. «Jo he aconseguit, a tot estirar, una ‘pole’ i un podi, però hem de continuar millorant, perquè, com ha quedat demostrat aquest any, totes les marques, totes, han crescut moltíssim. Ja vaig dir divendres que espero fer un pas petit més en la meva recuperació de cara a l’any que ve, però Honda ha de fer, i ho saben, i hi estan posats, dos passos petits més. Hem acabat els últims en el Mundial de constructors i això ho diu tot».

Confiant en Honda

Notícies relacionades

I, per descomptat, Márquez confia cegament en Honda. «Jo soc d’Honda, he sigut tota la meva vida d’Honda i hi crec, per això segueixo amb ells. M’han donat moltes alegries al llarg de la meva carrera i segur que continuaran donant-me-les. Per això em vaig operar, per això torno a córrer al màxim, per això ataco, per això caic, perquè en vull més, perquè vull guanyar o, com a mínim, el podi. I, sí, confio en Honda. M’han demostrat que són capaços de fer una bona moto, però, ara, avui, no podem ser en el grup de favorits perquè no tenim les eines per guanyar, per això som l’única marca que no ha guanyat un GP en tot el 2022. No depèn tot de mi ni d’ells, depenem de fer-ho junts, com sempre ha sigut. Estan treballant, han reaccionat i ara hem de confiar-hi. Ho poden fer millor o pitjor, però ho estan donant tot, ho sé».

I, per descomptat, quan li preguntem quina ha sigut la millor notícia d’aquest desgraciat 2022, no ho va dubtar ni mig segon. «La millor notícia, sens dubte, ha sigut el braç, la recuperació del braç. Les altres coses m’eren igual, és a dir, que la moto millorés més o menys m’era indiferent. Per a mi el fonamental, el primordial, era millorar el braç, curar-me, perquè amb l’altre braç ja sabia que no avançava, que no podia, que era inviable. Però, ara, estic content i si ho ajustem tot físicament, tornarem a guanyar. Em vaig fer l’operació per tornar a guanyar amb Honda, per descomptat. També per a Honda el vital era que l’operació sortís bé i així m’ho va expressar tant l’Alberto [Puig, ‘team manager’ de l’equip Repsol Honda] com els caps japonesos. Ara ja és cosa d’ells. Jo he complert, fins i tot abans de l’esperat, i, ara, falta la moto, que comptarem amb Rins, que ha guanyat dues carreres amb la Suzuki, i un campió com Joan Mir. La competitivitat dins d’un box fa créixer a tots».

Temes:

Motos