EL PARTIT DE MESTALLA (0-1)

Lewandowski, amb un gol en el temps afegit, ho camufla tot

Lewandowski, amb un gol en el temps afegit, ho camufla tot

Agonitzava el partit, ja en el temps afegit, quan el polonès va transformar una delicada centrada de Raphinha en una bonica rematada. Bonica, plàstica i decisiva rematada per marcar el gol del sofert triomf en un sorollós Mestalla.

5
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

 El Barça es dirigia cap a un empat que el condemnava a dies de frustració i angoixa. Però una centrada precisa, suau, educada i dolça de Raphinha, va trobar l’inacabable cos de Lewandowski, un davanter que va desencadenar l’eufòria culer perquè hi ha gols que valen molt més que tres punts. Hi ha gols, ja en el temps afegit d’un partit volcànic, que són una autèntica fortuna. En la primera part, el polonès va rematar de cap al pal; en la segona es va estirar de manera tan elàstica com bonica per fer callar Mestalla, permetent que Xavi tingui una setmana tranquil·la perseguint el Madrid. Nit estiuenca a València.

Nit de màniga curta i milers de persones omplint a vessar el vell Mestalla, un estadi que sembla una caldera. Un estadi que és a punt de fer 100 anys de vida, capaç com ha sigut històricament de posar-li la por al cos al Barça. És igual quin Barça. Sigui el gran Barça de Guardiola. O el vertical Barça de Luis Enrique o el Barça de Xavi, que està en constant «procés de construcció». L’equip blaugrana va començar una mica tebi, superat per l’ambient i la intensitat exhibida pels jugadors de Gattusso.

Els equips són el mirall de l’ànima dels seus entrenadors. I aquest València només entén el futbol com una manera de córrer tot i que es va apagar massa aviat. Això va ser mèrit de l’ordre establert pel Barça, sustentat, ahir a la nit sí, en els interiors. Dominaven i governaven el partit Pedri, que va tornar a la seva situació d’interior dret, i Frenkie de Jong, situat com a volant esquerre. No era, curiosament, el Barça dels extrems, condicionat, a més, per les males eleccions de Dembélé, l’únic especialista pur. Un rebel que transforma el seu joc en un tractat d’incomprensió. Un exercici infinit d’impaciència i descontrol. Ancorat al costat de la calç, el francès rebia bé la pilota i la passava malament. Tan simple com torturador resultava per als seus propis companys, desesperats com estaven. I fins i tot Xavi, el seu més ferm defensor, va caure en l’angoixa quan veia, una vegada i una altra, que la «pulcritud», paraula clau del seu mètode de joc, era traïda amb traïdoria i nocturnitat. Fins a 12 pilotes va perdre Ousmane en els primers 45 minuts. 

Un equip amb control, però sense perill

Presoner de les presses, el València va ser domesticat amb el control blaugrana, que va embolcallar la pilota per fer callar l’estrident i sorollós Mestalla. Malgrat que el Barça no aconseguia concretar aquest domini. Molt control, però poca rematada (set, una a porta i una altra al pal, el cop de cap de Lewandowski) perquè no es van sincronitzar bé les línies. A l’inici, Kluivert va exercir de ‘guardaespatlles’ de Busquets, afegit a la lesió de Cavani (va rebre un cop al turmell dret quan no s’havia arribat ni al minut 20), que va trencar l’atrevit pla dissenyat per Gattuso. 

A través de la valentia de Balde, que no troba a faltar jugar de lateral dret sent un esquerrà tancat com és, va trobar la via per empènyer l’equip valencià a l’àrea de Mamardashvili, el gegant que té de porter. Es va posar nerviós el meta georgià per la pressió ordenada per Xavi i semblava portar esclops de fusta als peus. Acabat el primer acte, el Barça tenia motius per estar més que enfadat perquè va resultar estèril fer callar tot València. Molt control, molt govern, però poca eficàcia. Un problema perquè produir molt i no treure res és molt mal negoci. 

Eric i Koundé, lesionats

Xavi se’n va adonar que el negoci podia empitjorar i va fer un triple canvi quan el rellotge estiuenc de Mestalla no havia arribat ni a l’hora de partit: Gavi per Busquets, Raphinha per Dembélé i Ferran Torres, xiulat i recriminat per qui va ser la seva gent, per Ansu Fati. Mesura d’urgència perquè el Barça va començar adormit la segona meitat i el València vivia massa tranquil. Però ni així li va agafar el fil del partit, mentre li anaven caient jugadors lesionats. Primer, Eric; després, Koundé. I Piqué, mentrestant, va necessitar diversos minuts per posar-se les botes en un gest que va desesperar la banqueta, incapaç de desfer-li el nus al calçat. No hi va haver cap mena de futbol enredada la nit entre discussions i polèmiques com el gol anul·lat, i amb raó, al València per la mà de Marcos André que va detectar el VAR.

Notícies relacionades

Va ser llavors quan Gattuso des de la banda es va fer l’amo del matx. Es va jugar al que ell va voler acabant Xavi amb una defensa de circumstàncies formada per Balde, Piqué, Marcos Alonso i Alba. En atac va ser un veritable desastre resumit en la doble ocasió a falta de cinc minuts. La centrada de Pedri deixava sol Ferran Torres. Però va rematar contra ell mateix. Bé, en realitat, ni va rematar. I després la pilota, capritxosa, queia davant dos davanters. Raphinha es va avançar a Lewandowski i va enviar la pilota al carrer de València. ¡Veure-ho per creure-ho! Dues ocasions a l’àrea petita d’un espantat Mamardashvili. Era gol o gol. Dos gols en una mateixa jugada. Dos errors que van fer que Xavi es posés les mans al cap perquè no podia entendre tant desencert.

Agonitzava el partit, amb un frustrant i desesperançador 0-0 fins que va arribar la jugada ‘made in Madrid’. Un gol en l’últim sospir. Un gol d’or en el temps afegit perquè Raphinha es va inventar una màgica centrada rematada de forma espectacular per Lewandowski. El gol d’un 9 amb unes cames que es van estirar com si fos un robot fins a canviar la direcció de la pilota per donar-li al Barça una victòria que és tot un tresor. Tot i que el tresor és tenir Lewandowski, un caçagols que camufla totes les disfuncions d’un equip convalescent.   

València 0 - Barça 1

Actualitzar

Fa 544 dies

M.97. Final en Mestalla con victoria azulgrana (0-1). Hasta aquí la narración del partido.

Fa 544 dies

M.96. Tangana en Mestalla. Empujón de Foulquier a Lewandowski que acaba con una tangana entre ambos equipos.

Fa 544 dies

Fa 544 dies

M.92. Amarilla a Piqué, que bloqueó a Marcos André tras dos caños, el primero a Pedri y el segundo al mismo defensa.

Fa 544 dies

M.90. Seis minutos de añadido en Mestalla.

Fa 544 dies

M.89. Marcos Alonso fuerza el córner para el Barça. Despeja sin problemas el Valencia.

Fa 544 dies

M.85 Ferran Torres falla la ocasión más clara del partido. Un error de coordinación entre ambas piernas le impidió golpear el balón cuando estaba solo ante el guardameta.

Fa 544 dies

M.83. Amarilla a Guillamón por falta sobre Raphinha. Le metió el pie para hacer caer al delantero.

Fa 544 dies

M.81. Falta de Jordi Alba a Castillejos.

Fa 544 dies

M.79. Sale Thierry lesionado y entra Jesús Vázquez.

Fa 544 dies

M.76. Centro de Jordi Alba a Raphinha, solo ante el guardameta, que despejó antes la defensa del Valencia.

Fa 544 dies

M.73 Entra Gerard Piqué al terreno de juego.

Fa 544 dies

M.71. Koundé pide el cambio. Calienta Gerard Piqué.

Fa 544 dies

M.70. Disparo de Lino directo a Ter Stegen.

Fa 544 dies

M.68. Gayá frena una ocasión clara del Barça. Le robó el balón a Gavi en el área tras un pase muy acertado de Pedri.

Fa 544 dies

M.65. Centro de Jordi Alba al que no llega Raphinha para rematar.

Fa 544 dies

M.65. Pase de Marcos Alonso a Jordi Alba. No llega el lateral al remate.

Fa 544 dies

M.62. Disparo de Ferran Torres directo a Mamardashvili.

Fa 544 dies

M.60. No está plasmando el Barça el partido que quería. Las imprecisiones y la dificultad de entrar al área de Mamardashvili está castigando al equipo.

Fa 544 dies

M.58. Córner para el Barça. La manda fuera Pedri.

Fa 544 dies

M.56 Triple cambio en el Barça

Entra Ferran Torres por Dembélé, Gavi por Busquets y Raphinha por Ansu Fati

Fa 544 dies

Gol anulado al Valencia

Samuel Lino anotó el primero del partido para el conjunto ché, pero había mano de Marcos André. Lo anula el VAR.

Fa 544 dies

M.49. Primera llegada del Barça. Centro de Pedri que atajó Mamardashvili.

Fa 544 dies

M.46. Paulista en el suelo. Se hizo daño en el pie tras bloquear el disparo de los azulgranas.

Fa 544 dies

Comienza el segundo tiempo en Mestalla.

Fa 544 dies

M.45+1. Descanso en Mestalla.

Fa 544 dies

M.47. Disparo de Paulista, que se fue por la derecha de Ter Stegen.

Fa 544 dies

M.43. Lewandowski, al palo. El azulgrana tuvo una de las ocasiones más claras del partido.

Fa 544 dies

M.42. Sale Eric García por molestias. Entra Marcos Alonso.

Fa 544 dies

M.41. Koundé frena una ocasión clarísima de Kluivert.

Fa 544 dies

M.40. Falta de Foulquier sobre Pedri.

Fa 544 dies

M.38. Carrera de 50m de Balde que acaba frenando la defensa del Valencia.

Fa 544 dies

M.37. Tercer córner para los de Xavi Hernández. Remate de cabeza desviado de Koundé.

Fa 544 dies

M.35. Primer córner para el Barça. Despeja Foulquier.

Fa 544 dies

M.31. Kluivert le gana la carrera a Alba y Eric, que se quedó solo ante Ter Stegen. Se anticipó bien el guardameta, que paró una acción muy peligrosa del Valencia.

Fa 544 dies

M.29. Remate de Ansu Fati, tras el centro de Dembélé, que se va demasiado arriba.

Fa 544 dies

M.27. Disparo desviado de Frenkie de Jong.

Fa 544 dies

M.25. Centro de Dembélé a las manos de Mamardashvili.

Fa 544 dies

M. 22. Gol anulado a Ansu Fati por fuera de juego.

Fa 544 dies

M.20. Amarilla de Eric García por un agarrón a Marcos André.

Fa 544 dies

M.17 Abandona el terreno de juego Cavani por molestias en el tobillo. Entra Marcos André.

Fa 544 dies

M.16. El colegiado anula la jugada del Barça por fuera de juego.

Fa 544 dies

M.12. El guardameta del Valencia le gana a Ansu Fati un mano a mano anticipándose con el pecho.

Fa 544 dies

Fa 544 dies

M.9 Caño de Kluivert a Busquets, sin peligro para Ter Stegen.

Fa 544 dies

M.8 Thierry frena un nuevo arranque de Dembélé.

Fa 544 dies

M.6. Caño de Pedri para asistir a Dembélé, al que frenan la defensa del Valencia.

Fa 544 dies

M.3. Error en la salida del balón, ahora del Valencia. Intentó el disparo Ansu Fati, pero fue parado por tres rivales.

Fa 544 dies

M.1. Error de la salida del balón del Barça. Primer disparo del Valencia. Para sin problemas Ter Stegen.

Fa 544 dies

David Villa ya ha hecho el saque de honor de este Valencia- FC Barcelona. Comienza el partido en Mestalla.

Fa 544 dies

Los futbolistas ya están en el césped de Mestalla. 4 minutos para que empiece el partido.

Fa 544 dies

David Villa sale al terreno de juego con la bufanda del Valencia en el cuello. Le ovaciona Mestalla.

Fa 544 dies

Oscar Hernández en Barça TV: "Tenemos que seguir en la dinámica demostrada contra el Villarreal y Athletic, con intensidad, circulación de balón y acierto. Tenemos que olvidarnos del partido ante el Bayern".

Fa 544 dies

Falta menos de media hora para que comience el partido. Los jugadores ya están en el césped de Mestalla.

Fa 544 dies

David Villa, explicó en DAZN antes del homenaje: "Es un día muy especial. Estoy muy emocionado. En Valencia fue tuve mi mejor momento a nivel individual aunque en otros clubes ganase más títulos"

Fa 544 dies

Lewandowski, a mantener el 'pichichi'

El delantero del Barça ha comenzado en la liga con unos números brillantes. 12 goles en 11 partidos. Por detrás, tiene a Borja Iglesias y Joselu con siete goles. En el Valencia, el referente ahora es Cavani, con 4 goles en seis partidos.

Fa 544 dies

Gattuso sobre Xavi:

"Estoy muy feliz de encontrarme con él. Durante muchos años él jugaba y yo corría porque era muy difícil quitarle el balón al Barcelona y él corría poco. Creo que va a hacer una gran carrera. Tengo mucho respeto por él . Es un placer y un honor encontrarme con él mañana", recordó el entrenador del Valencia.

Fa 544 dies

La situación del Valencia tampoco es la idónea. Solo ha logrado dos puntos en los últimos tres partidos de liga. En los dos últimos en casa, perdió ante el Mallorca y empató con el Elche.

Fa 544 dies

Raphinha, cuatro partidos consecutivos sin ser titular

El atacante azulgrana no está teniendo protagonismo en los últimos partidos del equipo. No es titular desde el Clásico. Xavi no apostó por el brasileño ante Villareal, Athletic ni Bayern. Y vuelve a ser suplente en Mestalla.

Fa 544 dies

Confianza de Laporta

Xavi Hernández confirmó en la previa que Laporta sigue mostrándole confianza: "Con el presidente he hablado, claro. Nos vemos cara a cara. Tiene una confianza total en lo que estamos haciendo. Nos da mucha confianza y en ese sentido estoy encantado con él".

Fa 544 dies

Las claves de Marcos López

2 laterales zurdos en Mestalla

 

1.- Balde, en la derecha. Juega el Barça con dos zurdos en la defensa, quedando Jordi Alba anclado en la izquierda. Le toca, por lo tanto, a Balde situarse en el flanco derecho emparejándose con Samuel Lino. Koundé y Eric son los centrales titulares.

 

2.- 4-3-3. Abandona Xavi el formato de los cuatro centrocampistas y retorna a la fórmula del 4-3-3, pero los dos extremos no son puros. Dembélé sí se fijará en la banda derecha, mientras Ansu Fati podrá flotar más naciendo desde la izquierda.

 

3.- Frenkie de Jong no se discute. Juega el neerlandés en el centro del campo junto a Busquets, que está a una tarjeta amarilla de ser sancionado, y Pedri, que deja esa posición de falso extremo zurdo en la que había actuado. Gavi, con molestias aún del tremendo golpe recibido ante el Bayern, sigue de suplente.

 

El Barça ante el Valencia: Ter Stegen, Balde, Koundé, Eric, Alba, Frenkie de Jong, Busquets, Pedri, Dembélé, Lewandowski y Ansu Fati.

Fa 544 dies

Las palabras de Xavi Hernández

"Hemos hecho autocrítica, sobre todo en los partidos del Inter y Madrid. Dentro tenemos un diagnóstico claro. Al equipo le falta más pausa, más calma y más tranquilidad, somos conscientes", explicó el entrenador del FC Barcelona en la previa del duelo. El equipo ahora deberá hacer frente a una nueva herida en Europa.

Fa 544 dies

Homenaje a Villa

David Villa hará el saque de honor y hablará en el estadio antes del Valencia-Barça. Este es el homenaje que han hecho los dos clubes a un futbolista histórico para ambos. También habrá una lona provisional junto a Kempes y Puchades, en la puerta cero.

Fa 544 dies

Quedan tres jornadas para que se paralice la competición por el Mundial de Qatar. Y el objetivo del Barça es ganar ante Valencia, Almería y Osasuna. Los azulgranas que reaccionaron bien tras su primera derrota en Liga en el Clásico, deben hacer lo mismo tras caer en Champions.

Fa 544 dies

Nico, ausente por la 'cláusula del miedo'

El futbolista azulgrana, cedido en el Valencia, no podrá jugar hoy en Mestalla porque así se pactó en su contrato. No lo hará tampoco Ilaix Moriba, pero por una lesión muscular en el aductor de su pierna izquierda.

El club ya planea la vuelta de Nico: "¿Si Nico es una opción para enero? Sí, ¿por qué no? Hablaremos con él. Todavía queda para el mercado y tendremos un parón para trabajarlo. Decidiremos cómo está el equipo", explicó Xavi en la rueda de prensa.

Fa 544 dies

Alineación confirmada del Valencia

Mamardashvili; Thierry, Gabriel Paulista, Cömert, Gayà, Foulquier, Guillamón, Almeida, Kluivert, Cavani y Samuel Lino.

Fa 544 dies

Busquets, apercibido

El centrocampista azulgrana no jugará el último partido de Champions y podría perderse el duelo ante el Almería si viese hoy la amarilla. Vio doble amarilla ante el Rayo y también fue amonestado ante el Cádiz, Mallorca, Celta y Athletic.

Carregar més