Múltiples víctimes i responsables

Una investigació en el futbol femení dels EUA revela abusos i agressions sexuals com a pràctica sistèmica

Una investigació en el futbol femení dels EUA revela abusos i agressions sexuals com a pràctica sistèmica
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Una investigació independent sobre les denúncies de mala conducta en el futbol femení dels Estats Units va trobar abús «sistèmic» i mala conducta sexual, segons un informe publicat aquest dilluns.

La investigació realitzada per l’ex fiscal general dels Estats Units Sally Yates i el bufet d’advocats King & Spalding va descobrir abús verbal i emocional i conducta sexual inapropiada, inclòs un patró de «comentaris amb càrrega sexual, insinuacions sexuals no desitjades i contacte sexual coercitiu».

L’informe de 172 pàgines va incloure entrevistes amb més de 200 jugadores de la Lliga Nacional Femenina de Futbol (moltes d’elles integrants de seleccions nacionals dels EUA) i fórmules d’abús per part dels entrenadors, manipulació i represàlies per a les que van presentar problemes.

«La nostra investigació ha revelat una lliga en la qual l’abús i la mala conducta –l’abús verbal i emocional i la mala conducta sexual– s’havien convertit en una cosa sistemàtica, que incloïa múltiples equips, entrenadors i víctimes», va escriure Yates en el resum de l’informe.

L’informe va trobar que els equips, els funcionaris de la lliga i la Federació de Futbol dels Estats Units «repetidament no van respondre de manera adequada quan es van enfrontar a informes de jugadores i evidència d’abús» i «no van instituir mesures bàsiques per prevenir-ho i abordar-ho, fins i tot quan alguns líders van reconèixer en privat la necessitat per a la protecció del lloc de treball».

Això va permetre que l’entrenador abusiu passés d’un club a l’altre amb comentaris positius que ocultaven la mala conducta.

Integrants de la Federació de Futbol dels EUA (USSF) i de la Lliga Nacional de futbol femení (NWSL) en condicions de corregir el problema «es van mantenir en silenci», va dir l’informe. «I ningú als equips, la lliga o la federació va exigir alguna cosa millor dels entrenadors».

La presidenta de l’USSF, Cindy Parlow Cone, exjugadora de la selecció nacional femenina dels Estats Units que va assumir el càrrec el 2020 i va llançar la investigació fa un any, va dir que ja s’estan prenent mesures per evitar que aquestes violacions tornin a ocórrer.

Notícies relacionades

«Les troballes d’aquesta investigació són esquinçadores i profundament preocupants», va dir Cone, que va afegir que «l’abús descrit és imperdonable i no té lloc en cap camp de joc, en cap centre d’entrenament o lloc de treball.

«US Soccer és totalment compromès a fer tot el que pugui per garantir que tots els jugadors, en tots els nivells, tinguin un lloc segur i respectuós per aprendre, créixer i competir»