FUTBOL

La Intervenció General de l’Estat investiga la comptabilitat de la RFEF

  • L’organisme presidit per Luis Rubiales ha entregat tota la documentació que li va requerir al maig la Fiscalia Anticorrupció

  • Una jutge de Majadahonda estudia totes les denúncies que s’han presentat

La Intervenció General de l’Estat investiga la comptabilitat de la RFEF
3
Es llegeix en minuts

La Intervenció General de l’Administració de l’Estat (IGAE), un òrgan dependent del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública que s’encarrega de controlar la gestió economicofinancera del sector públic, investiga ja la comptabilitat de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), segons han comunicat a ‘El Periódico de España’ fonts del Ministeri Fiscal. Aquests funcionaris estudien els comptes de l’organisme que regenta el futbol espanyol per encàrrec de la Fiscalia Anticorrupció, que va reclamar fa uns quants mesos aquesta documentació a l’organisme presidit per Luis Rubiales. La RFEF es va mostrar des del primer moment disposada a col·laborar amb la investigació i a aportar tots els documents que li fossin requerits, postura que manté.

Les esmentades fonts fiscals expliquen a aquesta redacció que una vegada els funcionaris de l’IGAE acabin l’anàlisi de la comptabilitat de la Federació de Futbol, remetran un informe a la titular del Jutjat d’Instrucció número 4 de Majadahonda (Madrid), Delia Rodrigo, que ha obert una investigació sobre els presumptes delictes d’administració deslleial i corrupció en els negocis denunciats. Aquesta jutge ha assumit la resta de causes que s’havien obert sobre fets similars en altres jutjats de Madrid.

Entre les actuacions que haurà de valorar la jutge hi ha la declaració que va fer a la fiscalia Juan Rubiales, oncle del president de la Reial Federació, en la qual afirmava que els diners de l’entitat s’utilitzaven en festes privades, a les quals s’havien convidat «noies joves». L’organisme federatiu va negar aquestes asseveracions, que va qualificar de «falsedats».

La investigació del fiscal d’Anticorrupció José Miguel Alonso Carbajo es va obrir a partir de la denúncia que va interposar el president del Centre Nacional de Formació d’Entrenadors de Futbol (Cenafe), Miguel Ángel Galán, que al·ludia a una gravació, avançada per El Confidencial, en la qual es parlava d’una presumpta comissió de la qual s’havia de beneficiar el jugador del FC Barcelona Gerard Piqué per la celebració de la final de la Supercopa a l’Aràbia Saudita.

Una jutge de Majadahonda

En concret, la magistrada de Majadahonda ha assumit la investigació en relació amb un delicte de descobriment de secrets empresarials que es va presentar al Jutjat d’Instrucció número 3 de Madrid, la titular del qual, Isabel Durántez, sense obrir formalment una causa, va remetre el cas a Anticorrupció perquè opinés sobre la competència d’aquestes accions legals que es van interposar contra Rubiales per una suposada filtració d’informació confidencial.

La jutge de Majadahonda també acumula la investigació que va recaure en el Jutjat d’Instrucció número 44 de Madrid arran de la denúncia que va interposar Manos Limpias, tal com consta en una interlocutòria de 29 d’agost avançat per l’agència de notícies Europa Press.

La denúncia al·ludia als suposats delictes de corrupció entre particulars, administració deslleial i falsedats documentals. En el seu argumentari, Manos Limpias defensa que Rubiales havia rebutjat un acord amb Qatar «més avantatjós», però sense «els 24 milions per a Piqué» i que també s’hauria lucrat amb la venda a l’Aràbia Saudita d’un patrocini de la selecció espanyola.

El pseudosindicat també apunta que el president de la Reial Federació s’hauria beneficiat d’un «viatge de plaer» a Nova York amb diners de l’organisme que regeix el futbol; i del pagament del lloguer d’una vivenda «de luxe» a Madrid «sense tenir dret a això», perquè estava censat a la capital espanyola. En concret, es tracta d’una renda de 3.100 euros al mes que suposadament ha abonat la Federació. Rubiales ha negat totes aquestes acusacions.

Tal i com va avançar ‘El Periódico de España’, la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) va entregar al maig a Anticorrupció la documentació sobre la gestió del seu president, Luis Rubiales, relativa al contracte que va subscriure per a la celebració de la Supercopa a l’Aràbia Saudita i que hauria generat comissions milionàries (de fins a 24 milions d’euros) per a l’empresa intermediària, Kosmos Global Holding S.L., propietat de Gerard Piqué.

Col·laborar amb la Justícia

Notícies relacionades

En una breu nota de premsa aquesta organització esportiva anunciava la seva intenció de col·laborar amb la Justícia, «amb la transparència de la qual sempre ha fet gal·la». Fonts de la Federació van informar que s’havia aportat «tot el que ha demanat» el Ministeri Públic.

La Reial Federació també comunicava que havia entregat a la Fiscalia «la documentació precisa per aclarir qualsevol qüestió [...] sobre el contracte de la Supercopa d’Espanya a l’Aràbia Saudita i altres temes relacionats».