Els de Scariolo, amb moltes baixes

Espanya, campiona del món i ‘outsider’ a l’Eurobàsquet

  • Liderats per Rudy i els germans Hernangómez, arriben amb vuit debutants a l’Eurobàsquet i sense el cartell de candidats a medalla.

Espanya, campiona del món i ‘outsider’ a l’Eurobàsquet

@BaloncestoESP

3
Es llegeix en minuts
Fermín de la Calle

Espanya concorre per primera vegada en 20 anys a un torneig en què no apareix entre les candidates a penjar-se una medalla. Els de Scariolo han vist passar etapes daurades i ara afronten aquest Europeu sense els germans Gasol, retirats de la selecció, sense l’MVP del passat Mundial, un lesionat Ricky Rubio, amb Llull sent baixa d’última hora, i sense Ibaka a les seves files. Això ha provocat que Espanya, vigent campió mundial, assumeixi el seu rol secundari en aquesta competició en la qual hi haurà per davant altres seleccions com l’Eslovènia de Doncic, la totpoderosa França, la Grècia d’Atento, Lituània, Sèrbia o Turquia.

Vuit principiants

Scariolo ha advertit que «el passat s’ha acabat i si no avances et quedes allí», admetent que «aquest és un equip diferent, amb diferents metes i diferent pressió. Estem en un procés de recanvi generacional en què volem competir, però estem mirant bastant més enllà», va assenyalar. L’objectiu és guanyar-se la plaça per als Jocs Olímpics de França 2024, malgrat acumular fins a set lesionats: Ricky, Llull, Carlos Alocén, Abrines, Abalde, Claver i Aldama.

Per això, el seleccionador ha apostat per un equip jove en què els líders al camp seran Rudy Fernández, que acumula 238 internacionalitats en 15 competicions i s’ha penjat10 medalles, els germans Hernangómez i Usman Garuba. Ells han d’estirar el carro en una selecció amb vuit principiants que s’estrenen en una gran competició. Al seu costat hi haurà Lorenzo Brown, Alberto Díaz, Jaime Fernández, Darío Brizuela, Xabi López-Aróstegui, Jaime Pradilla, Joel Parra i Sebas Saiz.

A les baixes de Ricky i Llull s’hi afegeixen altres notables com les de Batum, De Colo, Bogdanovic, Gallinari, Shengelia o Teodosic. Tanmateix, l’Eurobàsquet recupera la presència dels jugadors europeus amb més pes a l’NBA en aquests moments com el base eslovè Luka Doncic, el grec dels Milwaukee Bucks Giannis Antetokounmpo, el serbi i estrella de Denver, Nikola Jokic, el pivot francès d’Utah Jazz, Rudy Gobert, o el lituà Domantas Sabonis.

Per a Pau Gasol, referència absoluta de la selecció, del Barcelona i dels Lakers en aquesta última dècada: «Pensar a guanyar l’Eurobàsquet és irreal. Competirem i tindrem el mateix esperit de sempre. Espanya mai se l’ha de descartar, perquè mai se la pot no tenir en compte».

A quatre països

Entre els noms propis de la selecció destaca el del base Lorenzo Brown, que s’han guanyat el dret a defensar la samarreta després d’una nacionalització exprés, i que està destinat a ser un dels destacats en el joc ofensiu. Per a Rudy, el capità i referent de l’equip, «al ser l’únic veterà intentaré inculcar el que m’han ensenyat durant aquests últims anys els qui han anat passant per la selecció. Tenim una oportunitat de créixer com a equip, de disfrutar d’un torneig així. Jo crec en aquest grup i per això soc aquí».

Notícies relacionades

Per tercera edició consecutiva l’Europeu se celebrarà a quatre països, en aquesta ocasió, la primera fase es disputarà a Tblissi (Geòrgia), on Espanya jugarà tots els seus partits, Praga (República Txeca), Milà (Itàlia) i Colònia (Alemanya). La fase final, és a dir, les eliminatòries, es disputarà a Berlín (Alemanya). Espanya està inclosa en el grup A junt amb Bulgària (a la qual s’enfrontarà aquest dijous a les 13.30 hores), Turquia, Montenegro, Bèlgica i Geòrgia. Els dos primers passen a vuitens, on Espanya confia ser. A partir d’aleshores els encreuaments dictaminaran la capacitat competitiva de les seleccions.

 Eslovènia, que compta amb Luka Doncic i els NBA, Goran Dragic i Vlatko Cancar, és la vigent campiona i favorita. Seguida, a les cases d’apostes, per Grècia, França, Sèrbia o Turquia. Ni rastre d’Espanya....