HÍPICA

Donosti, l’hipòdrom dels catalans

La carrera de la Copa d’Or de Sant Sebastià va confirmar que els aficionats de Catalunya han convertit el recinte donostiarra en el seu santuari

Donosti, l’hipòdrom dels catalans
2
Es llegeix en minuts

Definitivament, Catalunya ja té hipòdrom. Això sí, ni més ni menys que a gairebé 500 quilòmetres de distància. Es va poder comprovar aquest dilluns passat en la cursa de la Copa d’Or de l’hipòdrom de Lasarte (Sant Sebastià), perquè a falta d’un recinte hípic que organitzi carreres periòdicament a la comunitat catalana, professionals, aficionats, famílies i turistes han fet d’aquest recinte el seu santuari hípic català.

Centenars de fidels a aquest esport, i els que no ho són, arribats de Catalunya acudeixen cada estiu en peregrinació a Sant Sebastià a veure la Copa d’Or per divertir-se i apostar. Fan de la jornada hípica la seva pròpia diada, compartint amb bascos i madrilenys, especialment, la tensió de la competició o el relax de l’espectacle d’aquest esport mentre disfruten d’uns dies de turisme per terres guipuscoanes.

Carrera fetitxe

Amb la disputa de la Copa d’Or, el dia gran del míting de curses que se celebra els caps de setmana de juliol i agost a l’hipòdrom donostiarra, la presència d’aficionats catalans es va fer notar notablement a les grades plenes de gom a gom. Els més inexperts es van acostar a les taquilles d’apostes, on es van arribar a jugar en aquesta sola carrera 205.000 euros, intentant aprendre el que era una bessona, un de col·locat o un trio, que es va arribar a pagar a 206 euros per euro jugat. «Fa 20 anys que vinc a l’estiu a l’hipòdrom amb la meva família, i no havia vist tanta gent a les tribunes que parlés català i que s’animés a apostar», diu la catalana Teresa Sarrias, aficionada a les carreres.

La falta d’un hipòdrom a Catalunya i l’oferta esportiva que ofereix Sant Sebastià a l’estiu han fet que aquest recinte centenari i aquesta cursa suposin un reclam no només per a aficionats, sinó també per a professionals. Com l’entrenador català Marc Comas, que va haver de traslladar el seu domicili a Guipúscoa per fer possible el seu somni d’entrenar pura sang de carreres. «La falta d’una pista a Catalunya i la proximitat dels hipòdroms francesos van convertir les quadres de Lasarte en el lloc ideal per preparar els meus 23 exemplars».

L’efecte pandèmia

Notícies relacionades

Marc Comas no és l’únic professional català que competeix a la pista donostiarra. Ramon Costa, Marc Pulido i David Farlete també són habituals en aquest hipòdrom. «Entre l’augment del turisme per la pandèmia i la presència cada vegada més elevada de professionals catalans estem notant sobretot aquest any una afluència de públic català més elevada a les nostres instal·lacions», afirma Marta Pastor, cap de premsa de l’hipòdrom.

Una cosa que es pot multiplicar diumenge que ve, quan quatre hores abans del partit de lliga entre la Reial Societat i el Barça al Reale Arena els aficionats culers decideixin acudir a l’hipòdrom per viure una altra jornada amb la disputa del Premi Govern Basc, la segona gran carrera de la temporada estival per darrere de la Copa d’Or, prova aquesta guanyada dilluns per Il Decamerone, i que en els seus 54 anys d’història només ha comptat amb un triomf el 1996 d’una quadra catalana, de nom Laia, amb el seu cavall Mdudu. Escassa collita per a tanta afició.