Arrenca la Premier

Haaland i Núñez porten la lluita entre City i Liverpool al següent nivell

La Premier League arrenca aquest divendres amb favoritisme clar per als dos últims equips que s’han coronat campions, reforçats tots dos per davanters de primer nivell | Tottenham i Arsenal s’han reforçat a consciència, el Chelsea encara té feina pendent i el Manchester United mira d’armar un nou projecte amb Ten Hag

Haaland i Núñez porten la lluita entre City i Liverpool al següent nivell

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts
Sergio R. Viñas

Fa anys que es va instaurar a la Premier League el concepte de Big Six, amb què s’agrupaven els sis clubs més poderosos d’Anglaterra: Manchester City, Liverpool, Chelsea, Manchester United, Arsenal i Tottenham. La realitat, però, marca que en l’últim lustre el que hi ha a la Premier és un Big Two. Manchester City (quatre) i Liverpool (un) s’han repartit els cinc últims campionats. I res fa pensar que en el que comença aquest divendres amb un Crystal Palace-Arsenal la història pugui ser diferent.

Perquè es tracta de dos projectes tremendament consolidats, brillantment guiats per Pep Guardiola i Jürgen Klopp, i perquè tots dos han retocat peces durant l’estiu per elevar la competitivitat i continuar imposant la seva llei a la lliga més rica del món. El primer ‘round’ ja es va viure dissabte passat a la Community Shield, amb victòria per 3-1 per als ‘reds’.

Sens dubte el gran nom de l’estiu a les illes Britàniques ha sigut el d’Erling Braut Haaland. Després d’infinitat de rumors que el van anar col·locant a gairebé tots els grans equips del continent, inclosos Reial Madrid i FC Barcelona, l’ariet noruec va acabar comprometent-se en els primers compassos del mercat amb l’equip en què va haver de retirar-se el seu pare, per culpa de les lesions, fa 19 anys.

60 milions

Una mena de deute històric que Haaland salda després de dos anys i mig al Borussia Dortmund, reivindicant-se com un dels ariets més letals del món i com el més prometedor de tots, 22 anys encara al seu carnet d’identitat. Els 60 milions d’euros que ha pagat el City per ell semblen una ganga, tot i que les comissions per al pare i els seus representants han elevat la factura fins a nivells que no es coneixen, però que s’intueixen altíssims.

La seva arribada suposa la recuperació per part de Guardiola de la figura del davanter centre pur, figura vacant des de la marxa del Kun Agüero l’estiu anterior. Els únics dubtes que pot generar el fitxatge de Haaland tenen a veure amb la seva capacitat per adaptar-se a un sistema de joc tan particular com el del tècnic espanyol. Impossible, en aquest punt, no recordar el seu desacord amb Ibrahimovic quan entrenava el FC Barcelona.

L’argentí Julián Álvarez s’afegeix també a l’atac ‘citizen’, que perd Raheem Sterling i Gabriel Jesus. A la medul·lar, Kalvin Phillips cobrirà el buit que deixa Fernandinho i encara li falta almenys un lateral esquerre a Guardiola per completar la plantilla.

Adeu a Mané

Més senzills han sigut els canvis al Liverpool, que ha vist a sortir Sadio Mané rumb al Bayern i a canvi ha incorporat un golejador pur com Darwin Núñez, pel qual ha abonat 75 milions d’euros al Benfica. Una forta aposta per un futbolista que va marcar 34 gols a Lisboa la temporada passada i que aprofundeix en la renovació de l’atac ‘red’, després dels fitxatges de Diogo Jota i Luis Díaz a les finestres anteriors.

L’altra incorporació important de Klopp és Fábio Carvalho, un prometedor centrecampista de 19 anys que va despuntar l’any passat a la Championship amb el Fulham. Ell complementarà una medul·lar ja clàssica, amb homes com Henderson, Fabinho, Keita i Thiago Alcántara.

Entre la resta d’aspirants, el que més i millor s’ha reforçat sembla el Tottenham. Antonio Conte ha retocat totes les línies amb les incorporacions de Lenglet i Spence per a la defensa, Bissouma per al centre del camp i Richarlison i Perisic per a l’atac. I, el més important, conserva Kane i Son com garanties ofensives. Bergwijn és la seva única baixa destacada.

Creix l’Arsenal

L’Arsenal també ha fet els deures, i s’ha reforçat amb Gabriel Jesús i Zinchenko, procedents tots dos del Manchester City, i amb el centrecampista Fábio Vieira, fins ara al Porto. Amb ells, Mikel Arteta pretén apuntalar un projecte en creixement que ja el passat curs es va quedar a prop de colar-se a la Champions.

Més a mitges té la feina el Chelsea, sobretot en defensa. Ha perdut Rudiger i Christensen, tots dos rumb a LaLiga, i per ara només ha aconseguit tancar Koulibaly per reforçar el centre de la defensa. En atac, Sterling és de moment la gran novetat d’una plantilla mancada d’ariets purs, després que Lukaku hagi tornat a l’Inter en qualitat de cedit, a causa de la seva pobra temporada anterior.

Notícies relacionades

Encara hauran d’arribar més incorporacions a Londres (sona molt Cucurella) i cal veure què passa amb Azpilicueta i Marcos Alonso, tots dos pretesos pel FC Barcelona, així com amb Kepa, que podria sortir a la recerca dels minuts que Tuchel no li ofereix.

Tanca la llista de grans clubs el Manchester United, que es reinicia amb Erik ten Hag per buscar la glòria que se li nega des de la jubilació de sir Alex Ferguson. El centrecampista Christian Eriksen i el central Lisandro Martínez ja han arribat a Old Trafford per a aquest objectiu, però aquest parell de reforços semblen escassos. El gran objectiu dels ‘red devils’ segueix sent Frenkie de Jong, que de moment es resisteix a sortir. Poc, en tot cas, per competir per un títol que sembla cosa de dos.