El Mundial d’atletisme

Sifan Hassan, l’autèntica passió per competir

L’holandesa, d’origen etíop, triple medallista olímpica a Tòquio, és una de les estrelles decidida a regnar en el campionat d’Eugene

Sifan Hassan, l’autèntica passió per competir

Michael Kappeler / DPA

4
Es llegeix en minuts
Gerardo Prieto

Sabem qui és Abebe Bikila, Florence Grifith o Usain Bolt, tot i que ens costa una mica més associar-los en la nostra memòria amb Roma, Los Angeles o Berlín, escenaris dels seus èxits. Cada gran competició atlètica, sigui Jocs o Mundials, acaba oferint una nòmina de triomfadors entre els quals sempre recordem algun nom propi per sobre de la resta. Sifan Hassan és un d’ells, una icona reconeixible d’aquest esport, però en vol més a Eugene.

La competència és un Mundial sempre és dura i sobresortir en el primer que se celebra als EUA no serà fàcil. Els cossos més preparats del planeta se citen a Oregon i mai l’atletisme ha tingut un nivell tècnic tan alt, ni el material de la pista ha estat tan ràpid, ni les sabatilles tan lleugeres i elàstiques. A Bikila el recordem corrent descalç a Roma, però calçat quatre anys després a Tòquio va rebaixar tres minuts el seu propi rècord. Així és aquest esport, mesurable i en progrés fins a l’extenuació. N’hi ha prou amb fer un cop d’ull als últims registres del segle XXI per adonar-se que, tret de comptades excepcions, les marques del segle passat ens semblen ja massa obsoletes.

Registres al·lucinants

Els registres al·lucinants de Ryan Crouser, Sydney McLaughling, Karsten Warholm, Shelly-Ann Fraser-Pryce i les seves rellevistes jamaicanes, Yulimar Rojas, Allyson Félix, Jacob Ingebrigtsen, Mondo Duplantis i un llarg etcètera, garanteixen l’èxit de l’esdeveniment des de la sortida, tot i que el gran al·licient d’aquest festival del múscul és sobretot la pura i simple competició, la medalla, el podi, el diploma, fins i tot la competència amb un mateix pel seu millor registre personal.

Si hi ha una atleta que ha superat l’inimaginable en l’aspecte competitiu és Sifan Hassan. Qui ho diria quan l’holandesa d’origen etíop va aparèixer un bon dia en un centre d’acollida pròxim a Eindhoven, sola i sense papers. Suposadament tenia 7 anys. Va començar jugant al bàsquet i al vòlei, però, com ella mateixa sol comentar, era molt dolenta, tot i que acabava els partits tan fresca. El seu pas a l’atletisme de llarg alè estava cantat. Va ser en el Mundial de Doha el 2019, amb 26 anys, quan va sorprendre el món atlètic amb les seves victòries en els 1.500 i els 10.000 metres, un doblet amb prou feines compatible, que cap dona s’havia atrevit ni tan sols a considerar fins ara.

La remuntada de Tòquio

El seu èxit inèdit la va animar a sumar una altra distància més, els 5.000 metres, en els Jocs de Tòquio. El seu desafiament va resultar massa radical. No va aconseguir el ple però va ser a prop, dos ors (5.000 i 10.000) i un bronze el 1.500. Però segurament el que els aficionats recorden és una remuntada històrica en la semifinal de 1.500, quan Hassan va ensopegar i va caure a la pista per a, immediatament, aixecar-se, avançar 13 corredores i acabar guanyant la sèrie. Evidentment.

Des d’aleshores, la corredora nascuda a Etiòpia no ha tornat a competir, excepte en una prova menor la setmana passada a Portland, probablement per provar-se.

«Sifan no és una màquina i després de l’esforç del 2021 a Tòquio necessitava un llarg descans mental i físic», afirma Jos Hermens, el seu mentor i amo de l’empresa que gestiona les carreres esportives d’Eliud Kipchoge, Joshua Cheptegei o Letesenbet Gidey, entre d’altres. «Tot i que va tenir una aturada el març per una lesió, si (Sifan) ha viatjat a Eugene és perquè està en forma», assegura el mànager holandès.

Hassan pretén ser una altra vegada l’atleta infatigable i sorprenent que la distingeix de la resta, disposada a protagonitzar un altre desafiament, aquest vegada diferent del de Doha i Tòquio. A Eugene estava inscrita en els 1500, 5.000 i 10.000, com a la capital japonesa, tot i que el seu entrenador Tim Rowberry ja havia avançat que probablement es descartés en una. Ho va fer ahir mateix, al no sortir en la qualificació de 1.500.

Gidey, la seva gran rival

Letesenbet Gidey és a priori la rival més forta de Sifan Hassan a la final dels 10.000 (avui dissabte a les 21.20 hora peninsular), un duel que pot decidir qui serà la successora de Tirunesh Dibaba, autora d’un doblet històric en 5.000 i 10.000 a Hèlsinki 2005.

Notícies relacionades

La progressió de Gidey, de 23 anys, està sent espectacular. Va aconseguir el rècord mundial de les 25 voltes i gairebé supera la barrera dels 29 minuts (29.01.03) l’any passat, millorant el límit mundial que l’holandesa d’adopció havia aconseguit tan sols dos dies abans. Va rematar la temporada rebaixant la plusmarca universal de mitja marató a València fins a 1.02.52 hores, un registre que fins i tot en categoria masculina està només a l’abast d’una minoria.

Hassan, de 29 anys i més experimentada, confia en la seva arma més poderosa, la seva capacitat de resistir qualsevol canvi de ritme i, sobretot, el que la distingeix i la fa tan competitiva, el seu tremend i demolidor ‘rush’ final de carrera, pràcticament imbatible, com al seu dia ho van ser l’esmentada Tirunesh Dibaba i la kenyana Vivian Cheruiyot.

Temes:

Atletisme