LA CARRERA OLÍMPICA

Esquí alpí, fons i ‘snow’: la proposta d’Aragó per als Jocs d’Hivern 2030

Planteja al COE portar proves de La Molina i Baqueria a Cerler i Formigal i repartir categories masculina i femenina a Aragó i Catalunya

Aragonès diu que no es mourà de l’acord tècnic pactat i Lambán critica la conducta «antiolímpica» catalana

Esquí alpí, fons i ‘snow’: la proposta d’Aragó per als Jocs d’Hivern 2030
2
Es llegeix en minuts

Nou episodi en la cursa de fons cap als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030. Una setmana després que Aragó s’absentés de la reunió en el Comitè Olímpic Espanyol per ratificar l’acord tècnic assolit amb Catalunya i el Govern espanyol, Felipe Faci, el conseller d’Educació i Esport del Govern d’Aragó, ha acudit al COE per presentar una contraproposta a Alejandro Blanco. La principal novetat seria portar competicions d’esquí alpí a Formigal i de ‘snowboard’ a Cerler, que en el pla acordat estaven fixades a La Molina i Baqueira.

En el projecte aragonès, l’esquí alpí i el de fons es repartirien entre Aragó i Catalunya. El ‘freestyle’ i l’esquí de muntanya es desenvoluparia a Catalunya mentre que l’‘snowboard’ i el biatló es disputarien en territori aragonès. Pel que fa a les disciplines relacionades amb el gel, Aragó continuaria acollint les proves de cúrling, patinatge artístic i patinatge de velocitat en pista curta, mentre que el de pista llarga i l’hoquei gel es disputarien a Catalunya.

El conseller ha reiterat davant el COE que és una proposta «equitativa i equilibrada, que contribueix a vertebrar el territori, tal com s’ha reclamat en cada una de les reunions que ha mantingut el grup tècnic». Faci assegura que el seu plantejament deixa espai per al debat. «Per exemple, diem que es reparteixin les modalitats femenines a Aragó o a Catalunya i les masculines, a Aragó o Catalunya. En els Jocs de Cortina, per exemple, es divideixen les proves d’alpí femenines en una estació i les masculines en una altra. Hem agafat aquest model. No s’ha concretat més», ha explicat.

Faci ha apuntat que «una de les possibilitats és que el COE torni a convocar una taula per reunir-nos. El que faci, com i quan és cosa del president del COE, i no només ho respecto, sinó que ha de ser així». «Si hi ha una reunió, Aragó hi serà explicant la seva proposta», ha explicitat.

«Fins a les últimes conseqüències»

Notícies relacionades

El to conciliador de Faci ha contrastat amb l’utilitzat gairebé a la mateixa hora per Javier Lambán en el parlament aragonès. «Catalunya, amb una candidatura que es pot qualificar com a mínim d’antiolímpica, farà una consulta», ha assenyalat el president autonòmic després d’assenyalar que anirà «fins a les últimes conseqüències» per defensar la seva posició. Pere Aragonès tampoc ha donat senyals d’estar disposat a moure’s de l’acord tècnic al qual es va arribar després de sis reunions. «No contemplem cap altre escenari», ha insistit aquest dijous el president de la Generalitat.

L’acord rubricat pels governs català i espanyol i pel COE preveia que en les proves de gel l’hoquei seria al Sant Jordi de Barcelona (i una seu catalana, com podria ser el pavelló del Barça) i patinatge i cúrling a Saragossa i Jaca, respectivament. El Pirineu aragonès allotjaria a Candanchú el biatló i l’esquí de fons, mentre que el català acolliria les proves d’esquí alpí a La Molina-Masella, snowboard freestyle a Baqueira-Beret i esquí de muntanya (encara per decidir ubicació).