Pols obert

El cisma del pàdel: les claus del nou circuit sufragat per Qatar

  • La temporada més ambiciosa del World Padel Tour, amb 24 tornejos a 13 països de quatre continents, arrenca a Miami mentre pren cos el revolucionari projecte de Nasser al-Khelaïfi.

El cisma del pàdel: les claus del nou circuit sufragat per Qatar

FIP

4
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

El millor pàdel del món inicia aquesta setmana un nou curs amb l’obertura de la temporada del World Padel Tour (WPT) a Miami. Des de la seva creació el 2013 el circuit professional de referència ha anat creixent. La campanya del 2022, la més ambiciosa de la història, recorrerà 13 països de quatre continents amb 24 tornejos, 11 a Espanya.

També serà l’any més convuls, amb el naixement d’un circuit impulsat per la Federació Internacional de Pàdel (FIP) i sufragat per Qatar. La guerra pel domini de l’esport més emergent del món està oberta amb la irrupció d’un projecte que s’estrenarà el 28 de març a Doha.

L’amo del PSG aposta per les pales

Va ser tennista professional en la seva època, presideix la federació d’aquest esport a Qatar i també li encanten les pales. Nasser al-Khelaïfi lidera el nou circuit de la FIP, que va arribar l’1 de febrer a un acord estratègic amb Qatar Sports Investments (QSI), el fons del xeic. L’acord es va cuinar durant la disputa de la passada Copa del Món, en la qual Espanya va aconseguir el doblet en categoria femenina i masculina. «El món només ha vist la punta de l’iceberg del que pot aconseguir el pàdel en l’escena mundial. És l’hora que aquest meravellós esport i els seus fantàstics jugadors es mostrin als aficionats de tot el món», proclama Al-Khelaïfi . 

«El món només ha vist la punta de l’iceberg del que pot aconseguir el pàdel. És l’hora que aquest meravellós esport es mostri als aficionats de tot el món»

Nasser al-Khelaïfi / Amo del PSG

Doha estrena un calendari de 10 proves

El primer anunci oficial de la FIP va revelar l’escenari que obrirà el nou circuit. Doha, destinació d’esdeveniments de Fórmula 1, atletisme, tennis o el futur Mundial de futbol, va ser l’elegida per allotjar el torneig inaugural entre el 28 de març i el 2 d’abril. La idea dels organitzadors és programar almenys 10 tornejos el 2022 i el 2023, una xifra que arribarà a les 25 proves el 2024, quan finalitzi el contracte d’exclusivitat firmat amb WPT. En pròximes comunicacions es coneixeran més detalls i seus. Madrid, Londres, Nova York, Buenos Aires i Lausana, citades per la FIP en la seva nota oficial,es postulen com a possibles destinacions.

Els premis es multipliquen per cinc

El reclam més gran per atraure els jugadors sempre és l’econòmic i Qatar no ha defraudat. La dotació de premis en metàl·lic per a cada torneig de categoria 1 (en principi n’hi haurà quatre) serà de 525.000 euros, cinc vegades més que en els guardons que reparteix ara WPT, que en destina 118.087 al Master Final; 112.719 als Masters convencionals i 98.076 als Open en la categoria masculina. En la femenina, es van pagar 40.320 euros el 2021 en els Masters i 35.280 en les proves Open.

«Estem emocionats. Mai abans hi va haver un futur tan positiu i professional per als nostres jugadors»

Luigi Carraro / President de la FIP

La FIP recolza la nova era

La federació internacional, l’òrgan rector del pàdel que compta amb 45 països afiliats, encapçala el nou circuit. «L’interès que hem rebut des del llançament de la gira és sorprenent, des de possibles ciutats amfitriones fins a grups audiovisuals internacionals, passant per grans patrocinadors i altres socis comercials, entre els quals hi ha algunes de les marques i noms més importants de l’esport», apunta Luigi Carraro, president de l’entitat. «Estem emocionats. Mai abans hi va haver un futur tan positiu i professional per als nostres jugadors», afegeix el dirigent, que somia veure el pàdel en el programa olímpic dels Jocs de Los Angeles del 2028.

L’associació de jugadors, a favor del canvi

S’acostaven temps convulsos i els astres del pàdel van formar a l’octubre una nova associació per defensar els seus interessos. Tot i que hi ha certa incertesa i secretisme en el circuit, la majoria de jugadors aposta per un «canvi sísmic» que els situa «per fi en el centre del futur» del seu esport. Alejandro Galán, número u del món juntament amb Juan Lebrón, és el president de la junta. «És vital que el pàdel exploti a nivell mundial. Aquesta nova aventura suposarà una gran transformació. El joc que tant estimem assolirà noves cotes al tenir els jugadors un paper actiu», apunta el madrileny. 

Conflicte obert per l’exclusivitat fins al 2024

El gran dubte assalta la rebel·lió: ¿podran compaginar els jugadors els circuits de WPT i la FIP? En principi, la relació contractual amb WPT impossibilita al top-20 masculí i femení participar en cap prova d’un altre organitzador. S’ha arribat a parlar de multes entre 300.000 i 500.000 euros si es vulnera aquesta vinculació, però la majoria de jugadors semblen disposats a desafiar la norma al no tenir clara la seva validesa jurídica. «La guerra és inevitable perquè quan alguns lluiten pel mateix apareix això. Demanem ser lliures, més partícips, triar el que volem jugar. És el moment d’estar unides i lluitar pel mateix», va reflexionar en ‘Marca’ Alejandra Salazar, número u del món juntament amb Gemma Triay. «L’esperit és que es pugui compaginar. Com més pàdel hi hagi, millor. La idea és sumar i créixer», conclou Galán.  

Temes:

Qatar