LA PUGNA DEL RCDE STADIUM

Espanyol-Barça, el derbi de les oportunitats

  • L’equip de Xavi confia a consolidar la seva escalada contra un rival que mai ha derrotat els blaugranes a la Lliga en l’‘era Cornellà’.

Espanyol-Barça, el derbi de les oportunitats

JAVI FERRÁNDIZ

4
Es llegeix en minuts

Un derbi sempre és un «antídot» per a tot. Vicente Moreno va utilitzar justament aquesta paraula per referir-se a la pugna d’aquesta nit al RCDE Stadium contra el Barça. Els blaugranES tenen una oportunitat perfecta per assentar-se a la zona de Champions i continuar mirant cap amunt. El Madrid segueix lluny, però miracles més grans s’han vist. L’Espanyol, que no ha guanyat el 2022, també té marcat en vermell un derbi que pot canviar la seva mala dinàmica.

Amb un punt de 12 possibles i 12 partits seguits encaixant gols entre Lliga i Copa, l’Espanyol té un forat que ha de resoldre si vol tenir opcions contra un Barça amb il·lusions renovades. Els fitxatges hivernals i el reparador triomf contra l’Atlètic han millorat les sensacions culers.

El llistó culer

El tòpic que el que és difícil és mantenir-se li va anar com anell al dit a Xavi. La gran victòria contra el campió, que va venir acompanyada d’un molt bon joc en la primera meitat, és la referència per establir el llistó del nivell que desitja veure l’entrenador del seu equip. És el llistó també classificatori.

El Barça ja està entre els quatre primers, l’objectiu primordial, mínim, de la temporada, i la preocupació és evitar baixar algun esglaó. Un cosa que passarà si no s’imposa a Cornellà. «Volem continuar escalant i no podem presumir, cal continuar amb humilitat. No volem que el partit contra l’Atlètic sigui flor d’un dia», va verbalitzar el tècnic blaugrana, incrèdul encara per la resposta de l’equip en el derbi.

Des de Montjuïc

«¿Guanyar la Lliga? Ja vaig dir que no descartem res, però depenem dels que van davant», va remarcar. El Barça, no obstant, encara no ha guanyat tres partits seguits aquesta temporada. Ni amb Xavi ni amb Koeman. Ara en suma dos: Alabès i Atlètic.

«És el nostre derbi i un enfrontament especial. Si anem al 100% i donem tot el que tenim, podem guanyar el Barça»

Vicente Moreno / Entrenador de l’Espanyol

«RDT farà un gran partit. Crec que marcarà, li noto a la mirada que es traurà l’espineta del Camp Nou»

El FC Barcelona mai ha perdut al temple periquito estrenat el 2009. Almenys a la Lliga, ja que a la Copa sí que va patir una derrota a l’anada dels quarts el 2018, una ensopegada que no va tenir conseqüències perquè després va remuntar al Camp Nou.

El quadro periquito fa quinze anys que no tomba el seu gran rival a casa en el campionat, des del 2007 a Montjuïc, un temps que comença a semblar una eternitat per a uns seguidors que avui disfrutaran en gran del retorn del derbi després d’un any de càstig a Segona

Conjura per al canvi

El vestidor blanc-i-blau s’ha conjurat per canviar la història. «Ha de ser l’any, ha de ser el moment, és el nostre derbi», va proclamar Darder en una entrevista amb aquest diari. El seu entrenador li va prendre la paraula. «Si anem al 100% i donem tot el que tenim podem guanyar el Barça», va reflexionar Vicente Moreno, a qui va lloar el seu homòleg. «L’Espanyol és un equip molt ben treballat, dur i intens, dels millors dels últims anys», va afirmar Xavi.

«No volem que el partit contra l’Atlètic sigui flor d’un dia. ¿Guanyar la Lliga? No descarto res»

Xavi Hernández / Entrenador del Barça

«Volem continuar escalant i no podem treure pit. Hem de continuar amb humilitat»

El Barça perd Alves per al derbi (i els pròxims tres partits, inelegible per als dos de l’Europa League amb el Nàpols) i no pot comptar encara amb Memphis Depay, que va recaure de la lesió. Sí que està a punt per reaparèixer Eric Garcia. En els periquitos, ha caigut a última hora David López per unes molèsties. Tampoc hi serà el sancionat Óscar Gil.

L’absència d’Alves esdevé important per la nova faceta que va exercir contra l’Atlètic, entre lateral i migcampista en la fase de construcció. El dubte és elegir un jugador per fer aquesta mateixa funció (Dest, Eric, Frenkie de Jong...) o aparcar la idea en absència del brasiler.  

Aprofitar el moment

Notícies relacionades

En l’enfrontament del novembre, Moreno va reforçar la medul·lar contra un rival que sempre domina la possessió. Avui intentarà minimitzar aquest domini, però sense obsessionar-s’hi. «Quan jugues contra rivals que et poden sotmetre cal mantenir la tranquil·litat, saber passar els moments dolents i aprofitar el teu», va dir el tècnic, content per la tornada de Raúl de Tomás. «És el jugador franquícia pel que fa a gols. Farà un gran partit, en la primera volta va tirar dues pilotes al pal. Crec que marcarà, li noto en la mirada que es traurà l’espineta».

El focus també assenyala el col·legiat Hernández Hernández, que no sol portar alegries a l’Espanyol. «Les nostres estadístiques no són favorables amb ell, però les trencarem», va valorar Vicente Moreno. El canari ha arbitrat 12 vegades els periquitos a la Lliga, amb quatre empats i vuit derrotes, cinc de les quals, a casa.