Futbol

Brussel·les avala l’acord de LaLiga amb CVC i desbloqueja la inversió

Els clubs que van votar a favor de l’aliança amb el fons esperen rebre les primeres quantitats entre aquesta setmana i la que ve

Brussel·les avala l’acord de LaLiga amb CVC i desbloqueja la inversió
2
Es llegeix en minuts

El flux de diners procedent del fons CVC Capital Partners començarà a arribar als clubs de LaLiga en els pròxims dies, entre aquesta mateixa setmana i la que ve. Malgrat que la previsió era que el primer pagament de l’acord es realitzés abans que s’acabés el 2021, la burocràcia ha ajornat durant uns dies la definitiva posada en marxa del projecte.

Atès que l’acord consisteix en la creació d’una nova societat anomenada LaLiga Impulso, coparticipada pels clubs implicats a través de LaLiga i el fons d’inversió, aquest havia de ser sotmès a l’escrutini de les autoritats de Competència, en aquest cas, les de la Unió Europea, ja que CVC opera a diversos països del continent.

LaLiga esperava la resolució de l’autoritat comunitària i l’ha rebut en els últims dies, segons ha pogut saber ‘El Periódico de España’, amb dictamen favorable, si bé no s’ha fet pública. En realitat, es confiava plenament que fos un simple tràmit i ni els clubs ni el fons d’inversió temien una resolució contrària que anul·lés o obligués a modificar el seu acord.

Superat aquest escull burocràtic, els fons aportats per CVC queden alliberats per al seu repartiment als 38 clubs signants de l’acord, tots els de Primera i Segona excepte el Reial Madrid, FC Barcelona, Athletic i Eivissa. L’Oviedo, que es va abstenir en la votació del 10 de desembre, també s’afegirà finalment a l’acord.

400 milions ara

Dels 1.994 milions d’euros en què està xifrat l’acord pel qual CVC obtindrà un 9% dels beneficis derivats dels drets televisius dels clubs durant els pròxims 50 anys, 400 estan ja a disposició dels clubs, que començaran a rebre’ls aquesta mateixa setmana o la que ve com a molt tard.

Ara bé, no es tracta d’una injecció directa de liquiditat, sinó que el 70% d’aquests fons van contra projectes concrets, que estan sent analitzats en les últimes setmanes per una comissió creada ‘ad hoc’ per LaLiga per a aquest projecte. Es tracta de projectes vinculats principalment a infraestructures, digitalització i expansió internacional.

El 30% restant es divideix a parts iguals entre diners destinats a ampliar els límits salarials (alguns clubs ja els van utilitzar anticipadament al mercat d’estiu) i a reestructurar el seu deute.

Batalla legal

L’acord, no obstant, queda a expenses del que puguin dictaminar els tribunals ordinaris de Justícia. El passat 15 de desembre, cinc dies després de l’Assemblea en què es va aprovar l’aliança, el Reial Madrid, el FC Barcelona i l’Athletic van anunciar que havien emprès accions legals per mirar de tombar un acord que els tres clubs consideren contrari a la legislació vigent.

Notícies relacionades

La RFEF, presidida per Luis Rubiales, també va considerar il·legal aquest acord, si bé encara no ha emprès accions legals en contra. Des de la federació expliquen que no tenen pressa i que el seu departament jurídic està estudiant l’assumpte per determinar la millor manera de procedir en aquest cas. El Govern, a través del Consell Superior d’Esports, se’n manté de moment al marge.

Davant la possibilitat que la Justícia pogués suspendre de manera cautelar l’acord, LaLiga es va cobrir l’esquena acordant amb CVC una línia de crèdit pel mateix import del primer pagament: 400 milions d’euros. Aquest instrument financer, independent de l’acord global, només s’activarà en cas que el projecte LaLiga Impulso fos paralitzat.