EL FLAGELL DE LA PANDÈMIA

La covid fa perillar l’esport per Nadal

  • La Premier suspèn sis partits aquest cap de setmana per les nombroses baixes i s’estudia una suspensió que deixa en suspens el Boxing Day

  • L’NBA, que per al dia de Nadal programa diversos duels estel·lars, té més de 50 jugadors en el seu protocol de salut

La covid fa perillar l’esport per Nadal

David Davies / DPA

4
Es llegeix en minuts
José María Expósito

Tot i que el futbol espanyol es desmarca i s’atura el cap de setmana vinent, el Nadal és un moment àlgid en moltes competicions esportives a tot el món. L’NBA programa alguns dels seus millors partits per aquestes dates, i a la Premier League el Boxing Day és un dia assenyalat al calendari. Però l’amenaça de la covid, i en concret la vertiginosa expansió de la variant òmicron, fa perillar tots aquests plans. Els positius no paren de créixer, s’acumulen els partits suspesos i no està gens clar que portar els nens a veure un partit sigui un regal possible aquests dies.

La Premier League es reuneix aquest dilluns d’urgència per prendre una decisió després que l’Aston Villa-Burnley es convertís aquest dissabte en el sisè partit suspès de la jornada pel flagell de la covid. En una setmana s’han ajornat 10 enfrontaments. El Manchester United es va veure dimecres amb només set jugadors disponibles (per positius i lesions). El Liverpool jugarà aquest diumenge, però sense Van Dijk, Fabinho ni Jones, i el Chelsea ho farà sense Lukaku. La situació a la Championship (la segona divisió anglesa) no és millor: els 5 partits d’aquest dissabte han sigut ajornats, i ja en van 24 aquesta temporada.

Claredat en els protocols

No sembla una qüestió de mala sort. Es calcula que només el 68% dels futbolistes de la Premier ha rebut la pauta completa de la vacuna, per un 90% a la Lliga i un 98% a la Serie A. Richard Masters, el ‘Tebas’ de la Premier, ha urgit els jugadors reticents a vacunar-se per acabar la temporada, tot i que per salvar el Nadal ja van tard. Aquest dilluns es discutirà sobre una possible suspensió, a pocs dies del Boxing Day (26 de desembre), però els tècnics també demanen claredat sobre quan s’ha d’ajornar o no un partit.

«Quan comences a perdre jugadors per covid, la competició es torna una mica injusta. No crec que ningú vulgui veure això», avisa l’entrenador del Newcastle, Eddie Howe. Jürgen Klopp no està en contra de parar, però no ho té clar: «No li veig del tot la utilitat. ¿Parem una setmana, dues? ¿Quan juguem aquests cinc o sis partits?», planteja l’entrenador del Liverpool. «Necessitem claredat», diu Mikel Arteta, tècnic de l’Arsenal.

L’NBA, desbordada

Perilla el Boxing Day, però també els partits de Nadal de l’NBA. Malgrat comptar amb el 97% dels jugadors vacunats, el 60% amb la tercera dosi, la situació sembla fora de control a la lliga nord-americana de bàsquet. Des de l’inici de la temporada, més de 80 jugadors han entrat en els protocols de salut de l’NBA, però l’explosió s’ha produït els últims dies: fins a 54 aquest dissabte entre totes les franquícies, inclòs l’MVP de l’última final, Giannis Antetokoumpo. Els Bulls en concret van patir un brot devastador que els va deixar sense 10 efectius, que va obligar a ajornar els seus partits.

L’NBA havia programat per al dia 25 un duel estel·lar entre els Lakers i els Nets. Lebron, Davis i Westbrook contra Durant, Harden i Irving. Però la covid no entén de plans ni d’esperit nadalenc. Westbrook ha sigut l’últim a donar positiu, i com serà la situació que els de Los Angeles han firmat un contracte de 10 dies a Isaiah Thomas, que estava sense equip, per fer front als pròxims compromisos. A Brooklyn, Harden està confinat i es plantegen tornar a comptar amb Irving, que no ha debutat aquesta temporada després de rebutjar la vacuna. Si ho fes, no podria jugar els partits a casa, ja que Nova York veta l’accés als recintes esportius als no vacunats.

L’NFL i l’NHL, afectades

Un altre dels pilars de l’esport nord-americà, l’NFL, també afronta un Nadal complicat. Aquest cap de setmana ja s’han suspès tres partits, entre els quals els dels Cleveland Browns, que tenen una vintena de baixes per covid. Precisament, l’equip d’Ohio té programat un duel el dia de Nadal contra els Green Bay Packers que, actualment, no està assegurat que es jugui. A l’NHL, la lliga d’hoquei, ja s’han suspès 10 partits.

Notícies relacionades

Els sindicats de jugadors denuncien que els protocols s’havien relaxat els últims mesos i es feien menys tests. En aquest sentit, la Lliga espanyola de futbol presentarà un nou protocol per abordar aquesta nova onada. Els partits de Copa a camps d’equips inferiors ja havien empès alguns equips a recuperar el costum de canviar-se i dutxar-se a l’hotel, per exemple.

Clàssic de l’ACB el 2 de gener

Ni la Lliga ni l’ACB disputarà partits per Nadal, però la Copa del Rei es jugarà pels volts del dia de Reis (4, 5 i 6 de gener). L’altra gran cita esportiva nadalenca a Espanya serà el clàssic del bàsquet del 2 de gener, que tira endavant però obliga a estar alerta. El Barça, que té el positiu de Hayes, va veure com se suspenia el seu duel d’aquest cap de setmana contra el Baxi Manresa pels set casos positius detectats en el rival, mentre que el Madrid pateix els contagis del seu entrenador, Pablo Laso, i el base Thomas Heurtel, que afegits als de l’equip de futbol (Modric, Marcelo, Asensio, Rodrygo, Bale i Lunin) van obligar a extremar les precaucions a Valdebebas per evitar un malson abans de Nadal.