El coronavirus i l’esport

El futbol europeu entra en pànic per la covid

El Reial Madrid suma cinc contagis i ja van set positius en dos dies

zentauroepp50775103 soccer football   champions league   group a   real madrid v191106211005

zentauroepp50775103 soccer football champions league group a real madrid v191106211005 / SUSANA VERA

4
Es llegeix en minuts

Com si es tractés d’un malson, una marxa enrere, el futbol europeu i més concretament l’espanyol han entrat en pànic davant la recrudescència d’una pandèmia que es creia superada, almenys en el que fa referència a jugadors contagiats, partits cancel·lats i partits amenaçats de celebrar-se a porta tancada, com ja està passant en algunes zones d’Alemanya.

El Reial Madrid va concentrar aquest dijous bona part d’aquest fatídic escenari amb cinc nous positius (Rodrygo, Marco Asensio, Bale, Lunin i Davide Ancelotti, fill i ajudant del tècnic madridista). Cinc baixes que s’uneixen a les de Modric i Marcelo, i que van servir per demostrar que la ciutat esportiva blanca, a Valdebebas, és ara un polvorí de virus, ja que també Pablo Laso i Thomas Huertel estan contagiats, amb instal·lacions que comparteixen les seccions de futbol i bàsquet.

Mesures més severes

Tots ells estan vacunats i presenten símptomes lleus de la malaltia. No obstant, el conjunt d’Ancelotti té moltes baixes per jugar diumenge davant el Cadis. Positius, a Espanya, que s’uneixen als que hi va haver la setmana passada al València: el tècnic José Bordalás i el defensa Omar Alderete. Es tracta d’una situació que va obligar ahir de nou que la Federació Espanyola de Futbol es pronunciés i anunciés nous protocols en la prevenció de la covid. Jugadors i membres de totes les plantilles del futbol professional espanyol s’hauran de sotmetre a proves PCR cada 15 dies i a antígens diàriament, alhora que es prohibeixen les salutacions protocol·làries abans dels partits i homenatges com les tradicionals sacades d’honor. I també que Javier Tebas, president de LaLiga mostrés els seus temors en públic. «No descarto que se suspenguin partits», va afirmar el dirigent de la patronal del futbol espanyol.

El futbol espanyol torna a rodar amenaçat pels contagis, però la situació a Europa encara és molt pitjor. A Anglaterra ja es comença a témer amb una possible suspensió de la tradicional jornada del Boxing Day (els partits el dia després de Nadal) per evitar al màxim el desplaçament de persones durant les festes en una Premier colpejada per la covid i que fins ahir portava cinc partits ajornats, tots durant l’última setmana. Aquest dijous es va comunicar la cancel·lació del partit entre el Manchester United i el Brighton d’aquest diumenge, corresponent a la 18a jornada, una mesura obligada a causa de l’alt nombre de contagis en el primer dels equips, amb més d’una vintena de positius entre jugadors, membres de la plantilla i personal del club.

La situació a Anglaterra

Però la covid també està afectant altres conjunts de la Premier. Les instal·lacions del Tottenham es van haver de tancar durant tres dies després de detectar-se nou casos de coronavirus entre futbolistes i cinc més entre personal del club. El Manchester United-Brigthon es va cancel·lar després d’ajornar-se els duels entre el mateix Brighton davant el Tottenham, el Brentford-Manchester United, el Burnley-Watford i el Leicester City-Tottenham. 

Una gravetat sanitària que ha portat a exigir el certificat covid per accedir als estadis, uns controls, no obstant, que es realitzaran al Regne Unit de forma aleatòria per evitar aglomeracions a les portes dels estadis i retards en la disputa dels partits. Així es va decidir que només se li demanaria el passi sanitari a un de cada cinc espectadors que acudeixin als estadis aquestes pròximes jornades.

Protesta del Leicester

El Leicester és un altre dels clubs afectats, amb nou baixes a la plantilla, entre covid i lesions, un equip que ha vist com se li rebutjaven les peticions per suspendre els seus partits. «No hem pogut trobar recolzaments en la situació extrema que vivim. Han cancel·lat partits amb menys jugadors malalts dels que ara tenim», va afirmar Brendan Rodgers, tècnic del Leicester, en declaracions a la premsa britànica.

El temor que el futbol europeu es torni a paralitzar per la covid va portar aquest dijous Aleksander Ceferin, president de la UEFA, a implorar els jugadors perquè es vacunessin. A Anglaterra, per exemple, només el 68% dels futbolistes s’ha injectat. «És una elecció personal, però la meva opinió és que es vacunin al més aviat possible. Totes les xifres mostren que amb la vacuna hi ha menys possibilitat d’infectar-se», va afirmar el màxim dirigent del futbol continental.

Les pèrdues

Notícies relacionades

El futbol europeu ha patit un perjudici de 4.000 milions aquestes dues últimes temporades a conseqüència de la pandèmia. Una nova norma que obligués a disputar totes les trobades a porta tancada suposaria una pèrdua a cada club del 40% del negoci ordinari, segons xifres recollides pel portal especialitzat ‘Palco23’.

Aquesta nova crisi de la covid també colpeja altres lligues. Portugal va viure l’esperpèntica situació del Belenenses, obligat a jugar amb gairebé tota la plantilla infectada.