ESCACS

Karpov, peça de museu

Quatre amants dels escacs podran dir que van firmar taules a Barcelona amb l’excampió del món. Símbol que transcendeix el tauler, els duels del qual amb Kaspàrov van generar una febre per aquest esport, va oferir una partida simultània al Museu Marítim de Barcelona.

Karpov, peça de museu

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Anatoli Karpov és el símbol de l’antiga hegemonia soviètica dels escacs i un esportista la figura del qual transcendeix el tauler. Es va coronar campió del món el 1975 i va estar al tron una dècada. Els seus duels amb Gary Kasparov van despertar una febre pels escacs similars a la que es torna a viure per l’efecte ‘Gambito de dama’. Mentre Ian Nepómniasxi tirava davant Magnus Carlsen gairebé totes les opcions que Rússia tingui un campió 15 anys després, als seus 70 anys Karpov s’ha enfrontat a 19 rivals en una simultània al Museu Marítim de Barcelona. Quatre d’ells podran dir que van firmar taules amb un mite vivent, una peça de museu dels escacs.

L’excampió va obrir la multipartida contra l’alcaldessa d’Esplugues i diputada de la Diputació de Barcelona, Pilar Díaz, col·lega de professió. I és que Kàrpov, que lluïa a la solapa un pin de la bandera russa, és diputat a la Duma pel partit de Vladímir Putin. Les lluites amb Gary Kasparov han passat del tauler a la política, ja que el seu antic rival és una de les veus més crítiques amb el president rus.

Ballant amb Luz de Gas

Karpov feia ballar una peça que havia matat mentre pensava la següent jugada contra l’amo de Luz de Gas, Fede Sardà. A la taula del costat esperava Reydama, un youtuber que té mig milió de subscriptors. Una mostra més del renovat interès que desperta aquest esport. A l’estiu Kàrpov va obrir a Platja d’Aro una de les 400 acadèmies que porten el seu nom per tot el món. Ara ha tornat a Catalunya com a convidat en la segona edició del Llobregat Open Chess Tournament, que acaba avui i en què han participat 165 jugadors de 40 països diferents.

Notícies relacionades

Miguel Illescas va organitzar la simultània i reconeixia que havia fet una selecció més dura de les habituals en les simultànies. Miguel Ángel Ruperez, un dels monitors de l’escola d’escacs del gran mestre internacional espanyol, va firmar taules amb Karpov després de quatre hores de joc. «Va ser una experiència increïble. Simplement veure’l ja era impressionant, imagina’t jugar contra ell i a sobre fer taules», afirmava. Després d’haver après a jugar veient Kàrpov i ensenyar a l’escola l’estil tan personal del rus poder dir que no havia perdut contra el seu ídol era un somni. «Estic en un moment de felicitat absoluta», afirmava. 

A la carrera

Malgrat haver perdut, també traspuava felicitat el petit Gonzalo Marín, que rondava per la sala com faria qualsevol altre nen de vuit anys. Karpov li havia dispensat unes paraules de felicitació després d’haver sigut el penúltim a caure després de més de cinc hores. «Molt bé, una partida molt difícil», li va dir el rus. Després d’estar cinc hores i mitja dempeus, als seus 70 anys va sortir corrent gairebé tan ràpid com el Gonzalo.

Un error de Nepo dona gairebé el Mundial a Carlsen

Temes:

Escacs