MUNDIAL D’ESCACS

Carlsen inicia la defensa del tron dels escacs amb taules amb el seu amic Nepo

  • Nepómniasxi busca derrotar el campió noruec per tornar l’hegemonia perduda a Rússia

Carlsen inicia la defensa del tron dels escacs amb taules amb el seu amic Nepo

TWITTER / @FIDE_chess

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Quan et sentis davant del tauler, no tens amics», sentenciava el rus Ian Nepómniasxi abans d’intentar destronar Magnus Carlsen, el rei noruec del tauler des del 2013. Els amics i rivals han firmat taules en 45 moviments en la primera batalla per l’hegemonia dels escacs.

La primera de les 14 partides del Mundial ha estat a l’altura de les expectatives. Nepo ha obert foc amb la seva obertura espanyola, amb peó de rei amb una declarada vocació ofensiva. Rússia, dominadora absoluta des del final de la Segona Guerra Mundial, ha dipositat en ell la missió de recuperar un ceptre mundial que se li resisteix des de fa 15 anys. No celebra un títol des que Vladímir Kràmnik, que havia agafat el relleu d’Anatoli Kàrpov i Garri Kaspàrov, va cedir la corona el 2007.

Carlsen va sorprendre amb un sacrifici de peó, ja en la jugada 8, que li va proporcionar un joc actiu de peces i dos perillosos alfils controlant grans diagonals. Va desordenar l’estructura blanca, forçant Nepo a jugar a la defensiva. Quan el campió va recuperar el peó en el mig joc, van firmar les taules. Aquest dissabte, segon ‘round’ amb Carlsen amb blanques.

Notícies relacionades

La seva rivalitat i amistat ve de lluny, des que es van conèixer el 2002 en el Mundial sub-12 a Peníscola. Tenien 11 anys i ja se’ls vaticinava un futur esplendorós. Carlsen ho va confirmar al coronar-se amb només 22 anys, convertint-se en el campió més jove des de Garri Kaspàrov. Després de destronar l’indi Viswanathan Anand el 2013 i tornar-lo a guanyar l’any següent, va retenir la corona contra el rus Serguei Karkhakin (2016) i el nord-americà Fabiano Caruana (2018).

L’efecte ‘Gambito de dama’

Ara, a l’Expo Universal de Dubai, s’enfronta al seu vell amic en un duel en què, a banda de l’orgull, hi ha dos milions de dòlars en joc (1,2 per al campió i 800.000 per al perdedor). És el doble que hi havia en l’últim Mundial entre Carlsen i Caruana, símptoma de l’interès creixent pels escacs arran del boom de la sèrie ‘Gambito de Dama’.

Temes:

Escacs