CRÍTIQUES AL MUNDIAL 2022

Blatter: «L’elecció de Qatar va ser un gran error»

Blatter: «L’elecció de Qatar va ser un gran error»

Fabrice Coffrini / AFP

2
Es llegeix en minuts

L’expresident de la FIFA Josep Blatter va considerar que l’atribució a Qatar del Mundial de 2022 «va ser un gran error» i va considerar que l’expresident francès Nicolas Sarkozy va ser qui va intervenir perquè l’emirat aconseguís sortir-ne elegit, just ara a un any abans que s’iniciï. «Estava decebut per la victòria de Qatar», va dir Blatter en una entrevista que publica aquest diumenge l’edició digital del diari francès ‘Le Monde’.

Blatter, que es va veure obligat a dimitir el 2 de juny de 2015 per un escàndol de corrupció, quatre dies després de ser reelegit com a president de la FIFA, considera que Sarkozy va convèncer el llavors president de la UEFA, Michel Platini, perquè recolzés Qatar i no els Estats Units, com havien acordat fins aquell moment.

A això es va sumar que en aquella ocasió es van atribuir d’un cop dos Mundials, el de 2018, que va recaure en Rússia –al qual també optaven Espanya i Portugal en una candidatura conjunta– i el de 2022, per al qual el favorit era els Estats Units, però que finalment es va quedar Qatar.

Blatter va assenyalar que sobre el Mundial qatarià pesaven molts interrogants, com la mida del país i les dates en les quals s’havia de celebrar la competició, ja que a l’estiu fa massa calor.

Lligat a la compra del PSG

«Pensava que no faria perillar el nostre acord de principi per atribuir els Mundials a Rússia i als Estats Units», va dir.

Però la intervenció de Sarkozy, va afegir, «ho va canviar tot», segons l’expresident de la FIFA, que no descarta que «circulessin diners» en tota aquesta operació, sense acusar directament ningú.

«En decisions tan importants com l’atribució d’un Mundial és molt possible que els diners circulin i que algú se’ls fiqui a la butxaca», va assenyalar Blatter, que va considerar que la investigació oberta per la FIFA per detectar-ho no va ser «prou estricta».

«En decisions tan importants com l’atribució d’un Mundial és molt possible que els diners circulin i que algú se’ls fiqui a la butxaca»

Blatter, expresident de la FIFA

Notícies relacionades

«Sense la intervenció d’última hora de Sarkozy sobre Platini, Qatar no hauria rebut mai el Mundial», va dir l’expresident de la FIFA, que va vincular aquest recolzament a la compra del PSG per un fons sobirà de l’emirat i a «les grans activitats econòmiques entre Qatar i França».

«És la primera vegada que una intervenció política canvia una gran decisió del futbol», va dir, mentre reiterava que «en el pla social i climàtic va ser un gran error donar el Mundial a Qatar».

Temes:

FIFA