• Portugal, que continua clamant per un ‘biscotto’ entre les dues finalistes, no va jugar el partit pel bronze al detectar dos positius per Covid

RFEP

2
José María Expósito

Espanya ha revalidat aquest dissabte el títol de campiona d’Europa masculina d’hoquei sobre patins. L’equip dirigit per Guillem Cabestany, que s’estrenava en el càrrec, ha tornat a derrotar a França, el seu últim rival en la lligueta prèvia, per 2-1 i després de dues pròrrogues, i ha aconseguit així la 18a corona continental de la seva història, cada vegada més a prop de Portugal (21). La selecció lusitana, amfitriona d’un torneig disputat a Paredes, continua clamant per un ‘biscotto’ que, denuncien, els va deixar sense final.

França mai ha guanyat un Europeu i la seva última final datava de 1931, però els espanyols tenien clar que no se’n podien fiar. En l’última edició ja va ser quarta i en aquesta va aconseguir derrotar en les dues primeres jornades a Itàlia i Portugal i va arribar invicta a l’última, uns resultats que no poden ser fruit de la fortuna. La final ho va demostrar.

Els germans Di Benedetto

Espanya, que defensava el títol aconseguit a la Corunya el 2018, va tenir en Carles Grau, el porter, el millor home. Les seves parades van ser decisives per mantenir Espanya viva contra una França que va anar creixent a mesura que passaven els minuts. Fins que, en la segona meitat, els gals es van avançar amb un cacau de Bruno di Benedetto, bessó de Roberto, germans petits de Carlo, tots de pare italià i mare corunyesa, però de nacionalitat francesa.

César Carballeira, de penal, va aconseguir l’empat a 11 minuts del final, tot i que va ser una altra parada miraculosa de Grau quan faltaven 10 segons la que va permetre que Espanya anés a la pròrroga. La igualtat es va mantenir en la primera part, i en la segona un gol del murri asturià Toni Pérez, que va trobar una pilota solta, li va donar el títol a Espanya.

El comunicat de Portugal

Portugal havia de disputar abans el partit pel bronze contra Itàlia, però l’aparició de dos positius per Covid a les seves files va obligar a cancel·lar el matx. La campiona del món, en qualsevol cas, segueix denunciat que Espanya i França van pactar el resultat de divendres (o van renunciar a atacar amb l’1-3 al marcador) per fer-los fora de la final. Aquest resultat beneficiava els gals perquè, malgrat perdre, els ficava en l’últim partit pel ‘goal average’ (abans havia derrotat Portugal per 5-3) i també a Espanya, ja que lluitaria per l’or contra un rival a priori inferior al conjunt local. La lògica dictava que cap de les dues havia d’arriscar.

La federació portuguesa va criticar en un comunicat l’«antijoc» desplegat per Espanya i França divendres, i va mostrar el seu rebuig d’uns «fets que contrarien els mateixos valors de l’esport i la competició». Els àrbitres van aturar el joc dues vegades per reclamar a les dues seleccions que miressin a porteria i, fins i tot, van amonestar amb cartolina blava els respectius capitans. «Negar competir és l’antítesi de què ha de ser l’excel·lència dels equips, els jugadors i els entrenadors. Ahir, les seleccions nacionals de França i Espanya no van aplicar els valors de l’ètica i el joc just», denuncia la federació lusitana.