PORTUGAL VEU ‘BISCOTTO’

Espanya i França disputaran una polèmica final de l’Europeu d’hoquei sobre patins

• El bloc de Guillem Cabestany derrota França per 1-3, un resultat que fa fora Portugal fins i tot sense jugar el seu últim partit

• El públic portuguès va esbroncar la suposada passivitat de les dues seleccions

RFEP

2
José María Expósito

Polèmica en l’Europeu d’hoquei sobre patins, que se celebra a Paredes (Portugal). Espanya lluitarà aquest dissabte (21.00 hores. TDP) per revalidar la seva corona continental contra França, a qui ha derrotat aquest divendres en l’última jornada de la lligueta. L’1-3 final ha condemnat matemàticament Portugal a la lluita pel bronze, independentment dels gols que pugui anotar davant Andorra en l’últim partit. El resultat valia tant a Espanya com a França per estar a la final d’aquest dissabte i ni els insults del públic lusità, que denunciava un ‘biscotto’, ni els avisos dels àrbitres respecte a la seva passivitat en els minuts finals han evitat que el marcador es mogués.

Espanya va perdre dijous contra Portugal malgrat anar guanyant per dos gols a tres minuts de final. Els campions del món li van donar la volta al marcador amb dos gols a 49 i a 13 segons del final. Aquesta derrota deixava els comptes clars per a Espanya: per passar a la final, havia de derrotar França. Qualsevol altre resultat, la condemnava a lluitar pel bronze.

Triple empat

Però Portugal no les tenia totes amb si. Dos dies abans es va deixar sorprendre per França, que la va derrotar per 5-3 i va posar potes enlaire la classificació (juguen l’Europeu sis seleccions en una lligueta; les dues primeres lluiten per l’or i la tercera i la quarta pel bronze). Fins i tot donant per fet que Portugal golejaria a Andorra, en un triple empat només es tindrien en compte els enfrontaments directes, així que els gals sabien que, perdent per només un o dos gols, tenia assegurada la final.

La selecció de Guillem Cabestany, que s’estrena en aquest torneig, va encarrilar aviat el partit. El blaugrana Sergi Panadero va obrir el marcador als cinc minuts i la connexió ‘lisboeta’ de Ferran Font i Toni Pérez, jugadors del Benfica, va encarrilar la victòria en el 16. El xoc semblava controlat, però un penal convertit per Carlo Di Benedetto ho va poder complicar. Un altre gol francès, i la final s’esfumaria per a Espanya. Per sort, un contraatac resolt per Ignasi Alabart va tornar a donar tranquil·litat a ‘la Roja’ i a posar la mosca darrere de l’orella del públic portuguès.

A buscar el 18è títol

Espanya no semblava estar disposada a córrer riscos i a França, que anava perdent, ja li anava bé el marcador. El públic va començar a protestar i els àrbitres van acabar assenyalant passivitat dels dos equips en els minuts finals, però el destí de l’amfitriona (i campiona del món) estava escrit. Espanya buscarà aquest dissabte el seu 18è Europeu contra el mateix rival d’aquest divendres, disposada a retallar distàncies amb Portugal (21 títols).