FUTBOL
Els ‘homes de negre’ de LaLiga fiscalitzaran els fons de CVC
L’organisme presidit per Javier Tebas desplega una estructura ad hoc que s’encarregarà de controlar l’ús dels diners que realitzin els clubs

LaLiga i CVC ultimen aquestes setmanes els detalls finals del seu acord definitiu, que serà sotmès a la ratificació dels clubs en una assemblea extraordinària que la patronal convocarà per a la primera quinzena de desembre. Després de més de tres mesos de minuciós treball als despatxos jurídics de les dues entitats per donar forma a una operació de gran complexitat tècnica, el torrent de diners procedent del fons d’inversió estarà a disposició dels clubs abans de final d’any.
La previsió era que el contracte es firmés a finals del mes d’octubre, però els terminis s’han demorat pels abundants condicionants legals que comporta. Entre altres tasques, la patronal ha hagut de retocar tots els contractes de drets televisius que té firmats a tot el món per adequar-los a la nova estructura societària, ja que la seva gestió dependrà a partir d’ara d’una nova empresa creada ad hoc i participada per CVC. «S’estan esforçant molt a armar estructures jurídicament impecables, perquè saben que Florentino Pérez va amb tot a tombar-les als jutjats», apunten des d’un club de Primera Divisió.
L’acord reportarà als clubs de Primera i Segona una injecció màxima d’uns 2.000 milions d’euros, a canvi que el fons d’inversió adquireixi un percentatge dels drets televisius de la competició pròxim al 10% durant els pròxims 50 anys. L’organisme presidit per Javier Tebas serà el que rebrà, en nom dels clubs, l’import econòmic de la transacció per després posar-lo a disposició dels clubs en forma de préstecs sense interès. Reial Madrid, Athletic i FC Barcelona es van quedar al marge de l’acord global i posteriorment el van impugnar, si bé el conjunt blaugrana ha deixat la porta oberta a replantejar-se la seva postura si canvien algunes de les condicions de l’acord.
800 milions ara
Els clubs ja estan informats que la firma de l’acord es rubricarà durant la primera quinzena de desembre i que els primers pagaments, previstos per a l’octubre, es realitzaran abans que acabi el 2021. Un baló d’oxigen imprescindible per als clubs més ofegats financerament, ja que al gener es produeix en gairebé tots l’abonament de prop de la meitat de les fitxes de futbolistes i tècnics. L’acord és que CVC aporti en el pròxim mes i mig el 40% de l’import total de l’operació, al voltant de 800 milions d’euros.
Però com passa amb els fons europeus, la injecció de diners als clubs no serà incondicional, sinó que estarà vinculada a projectes concrets que permetin el seu creixement en diferents àmbits, especialment els vinculats a infraestructures, màrqueting, comunicació i innovació. Així es repartiran el 70% dels diners, mentre que un 15% està destinat a ampliar límits salarials i l’altre 15% a reestructurar deute, dos apartats que van convèncer diversos clubs que tenien dubtes sobre el projecte.
Nou departament
Des de l’anunci de l’acord, el mes d’agost passat, LaLiga treballa per dotar-se d’una estructura específica que permeti la gestió ordenada del projecte, batejat com LaLiga Impuls. En aquest context s’emmarca la tornada de l’executiu Javier Gómez com a director general corporatiu i la creació d’un departament específic que estudiï les propostes dels clubs i supervisi el seu compliment, liderat per José Guerra, que fins ara ocupava el càrrec assumit per Gómez i que ha passat a ser el director de LaLiga Impulso.
Els treballadors d’aquesta oficina funcionaran com una mena d’‘homes de negre’ que vetllaran pel correcte ús dels fons, amb l’objectiu de garantir que els diners que arribin als clubs serveixin per al creixement de l’entitat. «No val amb dir que vols X milions per créixer en, què sé jo, Tailàndia. Has d’argumentar molt detalladament per què és una inversió necessària per al club, a què els destinaràs en concret i com t’ajudarà això a generar valor afegit. Al final, són uns diners de tots i si un falla, tots en paguem les conseqüències, perquè aquests diners tard o d’hora es tornaran a posar en circulació», exemplifiquen des de les oficines d’un club de Segona.
No tot val
Així mateix, LaLiga ha advertit els clubs que no totes les inversions en infraestructures podran acollir-se a aquests fons, sinó només aquelles que, en funció de diversos paràmetres, es considerin convenients. «Si vull construir un estadi de 30.000 seients, no em permetran finançar-lo amb els fons de CVC, perquè és evident que el meu club mai tindrà la capacitat d’omplir-lo. I el mateix passarà si a algun club se li ocorre construir una ciutat esportiva gegant i té quatre equips de planter. No valdrà tot», apunta un altre club de Segona.
Tota aquesta estructura d’‘homes de negre’ es completarà amb la creació d’una comissió de clubs que assumeixi les decisions executives relatives a LaLiga Impulso. Les entitats que estaran representades en aquest comitè encara no han sigut decidides, si bé ja hi ha moviments extraoficials per posicionar-se en aquesta comissió.
Informes exhaustius
Notícies relacionadesEl treball dels clubs en aquests mesos d’espera fins a la firma definitiva està consistint en l’elaboració d’informes molt exhaustius, exigits per LaLiga, sobre la seva situació en múltiples aspectes. «Des de la capacitat de l’estadi o els aficionats que tens fins als recursos que dediques a màrqueting digital a cada un dels mercats en què operem», exemplifiquen des d’un club de Primera. Són informes «de més de 500 punts» que estan donant greus maldecaps a les entitats més petites de Segona, les que menys estructura tenen.
Mentrestant, LaLiga continua pendent del concurs per a l’adjudicació dels drets audiovisuals a Espanya per a les pròximes temporades. Un procés de subhasta que ja està obert i que culminarà el 22 de desembre de forma de moment impredictible, degut a la varietat de lots que ha ofert l’organisme que presideix Javier Tebas i a les múltiples combinacions per adquirir-los, que podrien desembocar en la coexistència de dos o tres operadors diferents que emetessin el futbol a partir del curs vinent.
- Estat dels embassaments avui, 5 de maig, a Catalunya: Sau, Foix, Susqueda i la resta de pantans
- L’impuls al biogàs accelerarà el tancament d’abocadors a Catalunya
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Caos energètic Illa aposta per centrals reversibles i interconnexions per evitar apagades
- Presó mítica de San Francisco Trump vol reobrir Alcatraz, 62 anys després del seu tancament
- Crim de la Guàrdia Urbana Una criminòloga sentencia la personalitat de Rosa Peral: «Seductora, manipuladora i mentidera»
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Del 7 al 10 de maig Gangues de marca: demà comença el festival d’outlets més gran d’Europa a una hora de Barcelona
- El TSJC avala que la Generalitat rescindís la concessió de l'Eix Transversal per assumir-ne la gestió directa
- Segons la Cambra ¿Com afectarà Catalunya la guerra comercial?: 1.000 milions d’euros en vendes, menys contractacions i vi i oli més barats