Futbol
Barcelona i Reial Madrid ingressen per drets audiovisuals quantitats similars als grans de la Premier
Els dos clubs han vist com els seus ingressos creixien l’últim any malgrat l’impacte de la pandèmia

Els ingressos per drets audiovisuals obtinguts per LaLiga i el model de repartiment d’aquests drets ha permès que tant el Barcelona com el Reial Madrid vegin incrementats en un 20% els seus ingressos pels drets audiovisuals provinents de LaLiga en les últimes cinc temporades.
Aquestes dades assenyalen que el Reial Madrid ha vist augmentar considerablement els seus ingressos en les dues últimes temporades, malgrat la pandèmia. El club blaugrana ha passat d’ingressar 137 milions d’euros en la temporada 2014-15 a 165,5 milions en la temporada 2020-21, i el club blanc va obtenir la temporada passada 162,8 milions d’euros davant els 137 milions de la temporada 2014-15.
Segons es reflecteix als comptes anuals de LaLiga, el Barcelona i el Reial Madrid van concentrar el 20,5% dels ingressos per drets audiovisuals de la temporada passada que corresponien als equips de LaLiga Santander. Unes quantitats que situen els clubs espanyols en els mateixos nivells d’ingressos audiovisuals que els quatre grans clubs de la Premier League, el Manchester City, el Manchester United, el Liverpool i el Chelsea. No obstant, mentre que en el cas dels clubs dels grans equips anglesos els ingressos provinents del repartiment als equips s’han anat reduint en les últimes temporades, en el cas dels grans clubs espanyols les xifres assolides reflecteixen la situació contrària, amb un increment acumulat dels ingressos en els últims exercicis. Un repartiment que, sens dubte, permet als dos clubs espanyols competir en igualtat de condicions que els grans equips anglesos.
Un dels principals arguments de defensa de la Superlliga esgrimits per Florentino Pérez, el seu principal impulsor, era la necessitat de pal·liar els diners perduts com a conseqüència de la pandèmia i generar una competició més atractiva que permetés incrementar els ingressos provinents dels drets audiovisuals, ja que segons va afirmar a l’abril amb l’anunci del projecte, «no pot ser que a LaLiga guanyin diners els clubs modestos i el Barcelona perdi».
No obstant, tal com mostra l’anàlisi dels ingressos, aquest argument no té fonament, ja que tant el club blanc com el blaugrana no només no han vist minvats els seus ingressos per drets audiovisuals com a conseqüència de la pandèmia, sinó que continuen creixent i els dos clubs es beneficien del mateix nivell d’ingressos que els seus homòlegs anglesos.
El repartiment dels ingressos pels drets de televisió es realitza segons els criteris fixats pel reial decret 15/2015, segons els quals LaLiga reparteix els ingressos nets (és a dir, els ingressos bruts menys les despeses que en suposa la gestió i comercialització) entre els clubs de LaLiga Santander, que es reparteixen el 90% d’aquests ingressos, i els equips de LaLiga SmartBank, que en perceben el 10%.
- Estat dels embassaments avui, 5 de maig, a Catalunya: Sau, Foix, Susqueda i la resta de pantans
- L’impuls al biogàs accelerarà el tancament d’abocadors a Catalunya
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Previsió del Meteocat Catalunya activa avisos grocs i taronges davant les fortes pluges previstes per a aquesta setmana
- La Generalitat haurà de perdonar 13 milions als grans tenidors
- Famosos Ferran Adrià desvela a 'Col·lapse' la frase que li va dir Xavi Hernández: "Se'm va quedar sempre al cap"
- ¿Qui serà el nou Papa? Així va el conclave a les enquestes i les apostes
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- TELEVISIÓ I MAS Una espècie en extinció
- Barcelona, protagonista La ciberseguretat creix i busca talent a Catalunya