Cita atlètica

Torna la Behobia – Sant Sebastià amb 25.000 corredors

La prova es va cancel·lar el 2020 a causa de la pandèmia

Torna la Behobia – Sant Sebastià amb 25.000 corredors

BEHOBIA-SAN SEBASTIÁN

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

La Behobia – Sant Sebastià, la prova atlètica que més nombre de corredors populars reuneix a Espanya, torna aquest diumenge després d’un any d’absència per la cancel·lació soferta el 2020 a causa de les restriccions per la pandèmia. I retorna amb magnificència, amb l’atractiu de reunir per afrontar un traçat dur i exigent a través de la província de Guipúscoa ni més ni menys que 25.000 participants, amb una bona presència d’atletes que arriben al País Basc procedents de diversos punts de Catalunya.

La prova, que es va celebrar per primera vegada el 1919, arriba a l’edició número 56, a causa de diverses cancel·lacions suscitades des de la creació de la carrera com la Guerra Civil i una llarga aturada que la va mantenir apartada de l’escenari atlètic fins el 1979. A través de 20 quilòmetres molt exigents, els corredors s’acosten des de la localitat fronterera amb França de Behobia fins al bulevard de Sant Sebastià, amb uns últims quilòmetres de rectes interminables després d’afrontar la pujada a Miraflores, en un traçat que també és comú a la carrera ciclista Clàssica de Sant Sebastià.

Notícies relacionades

El retorn, de totes maneres, s’afrontarà encara amb algunes restriccions, ja que hi haurà una sortida molt esglaonada en temps i amb l’exigència que aquell corredor que no compleixi els requisits de l’organització serà expulsat de la Behobia. S’han cancel·lat la tradicional Fira del Corredor, que per exemple sí que es va organitzar la setmana passada a Barcelona abans de la marató, i els avituallaments sòlids. Es recomana als participants, la majoria dels quals pernocten a Sant Sebastià la nit abans de la prova, que es dirigeixin a Behobia amb tren.

La prova, a més, es farà encara molt més dura a causa de les dures condicions de temps. Baixen les temperatures al País Basc, amb menys d’11 graus durant tota la carrera, amb xàfecs i amb ratxes de vent que poden arribar als 25 quilòmetres per hora. La Behobia ha comptat aquests últims anys amb la victòria de destacats atletes catalans com Jaume Leiva (guanyador el 2018 i el 2012) i Carles Castillejo, que va vèncer de forma consecutiva entre 2015 i 2017. Així mateix, la Behobia – Sant Sebastià sempre va ser una de les carreres talismà per a Chema Martínez, un dels més destacats fondistes espanyols dels últims temps, que va aconseguir-ne la victòria entre 2005 i 2008.