Una història de pel·lícula

Cas PSG: el precedent de Tonyia Harding

  • L’exmarit de la patinadora nord-americana va contractar uns sicaris perquè trenquessin la cama a Nancy Kerrigan, la seva gran rival en el patinatge sobre gel.

  • La vida de l’esportista va ser portada al cine el 2017 amb la pel·lícula ‘Yo, Tonyia’.

Cas PSG: el precedent de Tonyia Harding
2
Es llegeix en minuts

El cas conegut aquest dimecres que vincula suposadament la futbolista Aminata Diallo amb l’agressió soferta per la seva companya del PSG Kheira Hamraoui té un famós precedent al món de l’esport amb l’atac que va patir el 1994 la patinadora Nancy Kerrigan per part d’uns sicaris contractats per l’exmarit de la seva gran rival Tonya Harding en el patinatge sobre gel nord-americà i que va donar peu fins i tot a una película.Kerrigan era la gran rival de Harding, la que personificava totes les virtuts que l’‘establishment’ del patinatge sobre gel nord-americà. El 6 de gener de 1994 totes dues es trobaven a Detroit entrenant per als campionats nacionals. Una de les dues es qualificaria per als Jocs de Lillehammer. Tot just acabar la seva sessió preparatòria, Kerrigan va ser assaltada per un atacant no identificat, que la va colpejar a la cama amb una barra. Les càmeres de televisió van arribar a l’escena del succés just a temps per capturar la jove cridant entre plors, «¿Per què? ¿Per què? ¿Per què?». L’agressor havia intentat trencar-li la cama dreta per apartar-la de la competició, però tan sols li va causar un hematoma i una inflor severa. En tot cas no va poder patinar l’endemà, i Harding va acabar guanyant el campionat i classificant-se en primer lloc per als Jocs.

Poc després es va descobrir que l’atacant, Shane Stant, havia sigut contractat per l’exmarit de Harding, Jeff Gillooly, i un amic d’aquest, Shawn Eckardt. Gillooly va acceptar testificar en contra de la jove a canvi d’una reducció de condemna, i va acabar passant sis mesos entre reixes. Ella va negar tota implicació en els fets, però els mitjans van decidir que era culpable.

Notícies relacionades

El comitè olímpic nord-americà va intentar desqualificar-la però, quan ella els va amenaçar amb una demanda de 25 milions de dòlars, finalment li van permetre viatjar a Lillehammer. Allà va coincidir amb Kerrigan, que aleshores ja estava plenament recuperada i que va acabar guanyant la medalla de plata. Harding, per la seva part, a punt va estar de ser desqualificada després que el cordó d’un dels seus patins es va trencar durant l’escalfament. Després de pregar entre llàgrimes als jutges una segona oportunitat, va acabar en vuitena posició.

Encarnada per l’actriu Margot Robbie, Harding va ser portada al cine a la pel·lícula sobre el seu cas, ‘Yo, Tonyia’, un film que va rebre bones crítiques i una estatueta en la cerimònia dels Oscars de 2018 (Allison Janney, millor actriu de repartiment).