L’heroi blanc-i-blau

N’Kono revela la poció màgica de Diego López als seus 40 anys

  • El porter de l’Espanyol es convertirà aquest dimecres en el segon quarantí de la Lliga després de Joaquín

  • La llegenda periquita explica els secrets i rituals de la meta amb més parades del campionat.

N’Kono revela la poció màgica de Diego López als seus 40 anys

RCDE

5
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Cada dia a la Ciutat Esportiva Dani Jarque es repeteix la mateixa història. Un home d’1,96 metres, gallec, arriba el primer al gimnàs de la instal·lació. I també abandona l’últim el camp d’entrenament. El protagonista d’aquesta rutina no és un desconegut. Es tracta de Diego López, el portentós porter de l’Espanyol que fa 40 anys aquest dimecres.

L’històric aniversari li arriba en un dels millors moments de la seva carrera. A Primera només el supera per edat el bètic Joaquín, l’únic quarantí fins ara, però el gadità ja és un habitual suplent. Diego (Paradela, Lugo) ho juga tot, és el porter amb més parades del campionat (44) i sempre en vol més. Està fet un xaval.

El segell de Tommy

Per parlar de porters a l’Espanyol no hi ha cap llegenda que el gran Tommy N’Kono. Amb els 66 anys que té segueix al peu del canó amb el primer equip i coordina els porters del futbol base. El camerunès, que també va estar sota els pals fins als 40, coneix perfectament Superlópez. Fa cinc anys que és al seu costat, des que el gallec hi va arribar el 2016, primer com a cedit pel Milan i després ja en propietat.

Diego López celebra l’ascens a Primera el maig passat.

/ Carlos Mira / RCDE

Escoltant l’africà s’entén perfectament que la longevitat de Diego no sigui fruit de la casualitat. «És molt intens. Ho viu d’una altra manera, amb la mateixa il·lusió o més que els nous. Ens exigeix molt perquè ens obliga a estar endollats al 100% cada dia. Ens fa millors a tots, és una meravella treballar amb ell», explica N’Kono en una xerrada amb EL PERIÓDICO. 

La seva longevitat se sustenta en una obsessió admirable per l’alimentació, la preparació física i tots els detalls

Per les seves mans han passat munts de porters, però cap tan meticulós com el de Lugo. «És sempre qui estira el carro, el primer a entrar al gimnàs i l’últim a sortir del camp. De vegades li dic: ‘Diego, frena una mica, ja n’hi ha prou’. A la seva edat és millor rebaixar per arribar més fresc al partit, però és difícil. L’encanta entrenar-se, l’apassiona».

«El Diego és sempre el primer a arribar i l’últim a marxar. És el millor professional que he conegut. Li encanta entrenar, l’apassiona»

Tommy N’Kono / Exporter de l’Espanyol

En aquesta actitud es reflecteix l’esforç d’un professional que va arribar tard a l’elit. Va debutar al primer equip del Madrid amb 24 anys en un partit de Champions contra l’Olympiacos. Ara és lògic que vulgui allargar la seva carrera al màxim. «És un exemple per a tothom. Si es queda entrenant-se, els més joves també estan obligats a seguir. El Diego ha patit en la seva carrera i tota l’exigència que ha tingut la sap transmetre», reflexiona N’Kono.

«És brutal com es cuida»

L’africà destaca les qualitats del gallec. «És molt complet. Sap entendre molt bé el futbol. M’agrada parlar amb ell. Sap sempre exactament el que ha passat i ho comentem. Ho processa tot i després intercanviem idees. De porter a porter». També s’atura en la seva alimentació, un aspecte que porta al peu de la lletra. «És una obsessió total per a ell. És brutal com es cuida. Aquesta és la seva poció màgica, el seu mètode. És el millor professional que he conegut».

Diego López, en un partit amb el Milan el 2014.

/ Marco Luzzani / Getty

La pregunta obligatòria sempre és la mateixa. ¿Fins quan jugarà? Tommy respon fent la vista enrere. «Depèn del seu cap. Jo em vaig retirar amb 40 a Bolívia. Ho vaig deixar perquè un dia em vaig llevar i vaig veure com si el camp d’entrenament estigués a 50 quilòmetres en lloc de dos. El cos et dona avisos, però el motor és la ment. Si el cap et diu que no pots, et toca plegar», apunta la llegenda.

«Com un pop»

La mateixa qüestió persegueix l’actual porter periquito, però mai s’immuta. «No em poso dates, metes ni objectius a llarg termini. Intento disfrutar el moment». I es rebel·la contra els que miren constantment el DNI. «És molt fàcil dir des de fora que un ja no serveix, però em continuen felicitant els rivals. Això em reconforta», assegura el gallec.

Diego López evita amb una gran parada el gol de Berenguer davant l’Athletic.

/ Alejandro García / Efe

Un dels més contundents en aquest sentit va ser Marcelino, el tècnic d’un Athletic que va topar amb una actuació magistral de Diego. «Hem tingut un porter al davant que semblava que n’eren tres, era com un pop». La seva intervenció davant Berenguer en l’últim sospir del partit és ja una de les aturades de la Lliga.

Els rituals de Nadal

Parlant del dia a dia, el seu entorn s’atura quan es dedica als seus rituals. «Ho vigila tot. La protecció de dits, canells, turmells, mans... És un detallista total. Em recorda a Rafa Nadal en els seus protocols i tics», explica un empleat del club, molt content pel gran rendiment del porter.

«No em poso dates, objectius ni metes a llarg termini. Només intento disfrutar del moment. El futbol és la meva passió»

Diego López / Porter de l’Espanyol

«És un pencaire extraordinari. Quan el vam fitxar amb 35 vam pensar que potser li quedava un any i poc més, però amb 40 està gairebé millor que amb 30». Per a Diego no hi ha gaires secrets. Considera que la longevitat es cou a foc lent des dels inicis. «El futbol és la meva passió i requereix una vida ordenada, uns hàbits molt saludables. No serveix de res cuidar-te a partir dels 35 quan ja portes molta tralla».

El porter, que viu a la zona alta de Barcelona amb la seva dona i les seves filles, és sempre una veu respectada al vestidor, amb David López, Cabrera i Embarba com a suports principals. Té el rècord d’imbatibilitat del club a Primera (586 minuts) i a Segona (538). També va superar Di Stéfano com el més veterà a vestir la samarreta periquita. 

El pitjor disgust

Notícies relacionades

El descens va ser el seu pitjor moment amb l’Espanyol, junt amb dos problemes físics: el brutal cop que va rebre al camp del Llevant el 2018 que el va deixar inconscient i el xoc amb Luis Suárez que li va malmetre el genoll a finals del 2016. Enrere han quedat les seves experiències a Milan, Sevilla, Vila-real i Reial Madrid. Allà va viure l’agitació de l’època de José Mourinho, que el va situar davant de Casillas. El porter periquito guarda un grat record del lusità. 

Superlópez va ser només una vegada internacional en un amistós contra Macedònia amb Del Bosque a la banqueta el 2009. A Cornellà s’ha guanyat el carinyo de tots els periquitos, que el premien amb càntics de «¡Diego, selecció!». Als seus 40 anys, el gallec viu una joventut eterna.  

Temes:

Espanyol