Demana 20 milions de dòlars

L’atleta Mary Cain demanda Nike i el seu antic entrenador per presumpte abús

  • Assegura que el seu extècnic, Alberto Salazar, la va maltractar emocionalment i que Nike no va fer-hi res tot i que ho sabia

L’atleta Mary Cain demanda Nike i el seu antic entrenador per presumpte abús

Twitter

2
Es llegeix en minuts
EFE

La fondista nord-americana Mary Cain, la carrera de la qual va fracassar després del que ha anomenat quatre anys miserables en el Nike Oregon Project, va presentar una demanda de 20 milions de dòlars (17,3 milions d’euros) contra el seu exentrenador, Alberto Salazar, i el seu ocupador, Nike. Cain va acusar Salazar d’abusar emocionalment d’ella quan es va unir a l’equip el 2012 als 16 anys, segons va informar ‘The Oregonian / OregonLive’. La demanda descriu Salazar com un fanàtic del control, enutjat, que estava obsessionat amb el pes de Cain i la va humiliar públicament per això. Això, va dir, va afectar la seva salut física i mental. Nike estava al corrent, però no va intervenir, segons la demanda.

Nike no va respondre els missatges del diari a la recerca de comentaris. No es va poder contactar amb Salazar, però prèviament ha negat les acusacions d’abús i ha dit que ni Cain ni els seus pares van expressar preocupacions mentre ella formava part del programa.

Notícies relacionades

En la demanda presentada dilluns al Tribunal de Circuit del comtat de Multnomah, Cain al·lega que Salazar en diverses ocasions li va demanar que es posés en una bàscula davant d’altres i després la criticaria. Salazar també va vigilar la ingesta d’aliments de Cain, segons va denunciar l’atleta. De vegades, Cain tenia tanta gana, va dir, que robava barres energètiques dels seus companys d’equip. Cain, de 25 anys, va acudir als seus pares a la recerca de suport i al·lega que Salazar finalment es va cansar de la interferència dels pares. Per al 2019, Cain diu que estava deprimida, tenia un trastorn alimentari, ansietat generalitzada i s’estava tallant. «Nike estava permetent que Alberto avergonyís les dones, convertís en objecte els seus cossos i ignorés la seva salut i benestar com a part de la seva cultura», va denunciar Kristen West McCall, advocada de Portland que representa Cain. «Aquest va ser un problema sistèmic i generalitzat. I ho van fer per a la seva pròpia gratificació i benefici». El 2019, Cain va dir a ‘The New York Times’ en un assaig en vídeo que va ser abusada emocionalment i físicament mentre era al programa. Nike en aquell moment va qualificar les acusacions com a profundament preocupants i va dir que les investigaria.

Salazar va ajudar a fundar el Nike Oregon Project per fer que els corredors de distància nord-americans fossin competitius amb la resta del món. El Projecte Nike Oregon es va dissoldre el 2019 després que l’Agència Antidopatge dels Estats Units va acusar Salazar de tres violacions. L’agència el va vetar de l’esport durant quatre anys i Salazar va apel·lar a la Cort d’Arbitratge Esportiu. El mes passat, la cort va confirmar la prohibició de quatre anys de Salazar de l’esport i alguns dels fets que havia esbrinat la USADA. Va declarar que Salazar va intentar un «pla intencional i orquestrat amb l’únic objectiu d’enganyar» els investigadors antidopatge quan va manipular les proves.