ESPANYA 1 - 2 FRANÇA

França guanya la Lliga de les Nacions a Espanya amb un gol polèmic de Mbappé

Massimo Paolone / DPA

França guanya la Lliga de les Nacions a Espanya amb un gol polèmic de Mbappé

  • Un gol del davanter del PSG en fora de joc dona el triomf als ‘bleus’, que van remuntar el gol inicial d’Oyarzabal

  • Espanya va dominar gran part de la final, però va sucumbir quan el partit va entrar en una fase de vertigen

4
Es llegeix en minuts
José María Expósito

L’atreviment d’Espanya no ha pogut aquest diumenge a San Siro amb l’aplom de la França campiona del món (1-2), que hereta de Portugal la Lliga de les Nacions. Ho ha merescut la jove tropa de Luis Enrique, però el seu gran partit no ha obtingut el premi d’un títol, tot i que sí la confirmació de comptar amb els fonaments d’un equip guanyador que, després d’assolir les semifinals de l’Eurocopa i disputar aquesta final, la primera de la selecció en vuit anys, pot aspirar a tot en el Mundial de Qatar.

Qualsevol derrota en una final és cruel, però ho serà especialment aquesta, per la consciència d’haver sigut millor durant molt temps que tota una campiona del món i per encaixar una remuntada que França ja va assajar en la semifinal davant Bèlgica. I encara fa més mal pels dubtes que deixa el gol de Mbappé (el definitiu després dels d’Oyarzabal i Benzema): el davanter del PSG va rebre en clar fora de joc després que Eric Garcia mirés de tallar la passada. L’àrbitre va interpretar el lleu toc del defensa com un intent de cedir la pilota a Unai Simón i el VAR no el va contradir.

Ferran Torres, titular

El guió del partit estava cantat pels mateixos entrenadors i cap se’n va sortir en la primera meitat. La pilota era espanyola, això no es discuteix. Una altra cosa és l’efectivitat d’aquest axioma. Aquesta vegada, tenint en compte el rival, es perdona i comprèn que aquest domini s’extingís a l’arribar a tres quarts de camp. Ferran Torres, finalment titular, abocat a la dreta, li va buscar les pessigolles a Theo (els respectius herois de les semifinals), però Espanya només va xutar una vegada a porteria, en un xut fluix i sense convicció de Sarabia a passada precisament de Torres.

En canvi, el trident francès es desesperava a dalt, sense gairebé tocar la pilota. Ni tan sols la seva predisposició a pressionar a dalt li permetia entrar en contacte amb el cuir, que Espanya aconseguia treure amb una paciència gairebé temerària. Cada vegada que Benzema rebia, tres o quatre samarretes vermelles l’envoltaven, fent bona la instrucció de vèncer com a col·lectiu les individualitats franceses. I les tres vegades que Mbappé va tenir l’oportunitat de forçar l’un contra un en va sortir perdedor: una amb Laporte (el repudiat per Deschamps) i dos per un Eric García excel·lent durant 80 minuts, malgrat que la seva titularitat al lloc de Pau Torres va causar més d’un sospir.

El partit va agafar un altre aire en la segona meitat perquè Espanya va seguir amb la seva, amb Busquets exhibint la frescor de Gavi i aquest amb la serenitat d’aquell i escortats per un valuós Rodri, però 10 metres més a prop de Lloris. En aquesta zona ja era possible trobar l’última passada, o que un error propiciés un gol: un de Koundé va generar un tres per a dos que Sarabia va desaprofitar amb una mala centrada.

Minuts de vertigen

Segurament Deschamps donava per bo aquest pas endavant d’Espanya, perquè deixava metres a l’esquena de la seva defensa que França explota com pocs. Una ràpida transició d’esquerra a dreta que hauria firmat el XV del Gall en el Sis Nacions va culminar amb un xut al travesser de Theo, el primer xut dels ‘bleus’ en tot el partit. No va donar temps a espantar-se: en la següent acció Busquets va posar una passada vertical a Oyarzabal, que va sortir vencedor en el mà a mà davant un matusser Upamecano i va superar la sortida de Lloris (m. 64).

Però la bogeria en la qual havia entrat la final beneficiava França, que va tardar dos minuts a igualar, amb un xut a l’escaire de Benzema des del pic de l’àrea que Unai Simón va arribar a esgarrapar (m. 66). Van ser els pitjors minuts d’Espanya, habituada a l’ordre i no al descontrol en el qual havia entrat la final.

En aquest vertigen va començar a emergir un immens Pogba i també Mbappé, desaparegut fins aleshores però a qui se li estava posant l’escenari ideal per al seu número. Unai va evitar el 2-1 en un xut del davanter del PSG, però ja no va poder fer-ho quan es va plantar sol davant d’ell, traient avantatge d’una posició de fora de joc que, segons el parer d’Anthony Taylor, no ho va ser (m. 80).

Els joves mosqueters de Luis Enrique, comandats ja per Yeremi Pino, van anar a la càrrega fins al final a la recerca del gol que destronés el rei, o almenys forcés una merescuda pròrroga, però el setge no va tenir premi. Lloris va treure una gran mà a un xut d’Oyarzabal des del punt de penal i va estar incommensurable en un cacau de Pino. Tots ells tindran ocasió de treure’s l’espina.

Fitxa tècnica

ESPANYA: Unai Simón (6); Azpilicueta (6), Eric García (7), Laporte (6), Marcos Alonso (7); Gavi (8), Busquets (8), Rodri (6); Ferran Torres (6), Oyarzabal (8) i Sarabia (5). Tècnic: Luis Enrique (7). Canvis: Yeremi Pino (6) per Sarabia (m. 61); Koke (5) per Gavi (m. 75); Fornals (s. q.) per Ferran Torres (m. 85); Mikel Merino (s. q.) per Rodri (m. 85).

FRANÇA: Lloris (7); Koundé (4), Varane (5), Kimpembe (5); Pavard (5), Tchouaméni (6), Pogba (8), Theo (6); Griezmann (5); Benzema (8) i Mbappé (7). Tècnic: Didier Deschamps (6). Canvis: Upamecano (4) per Varane (m. 43); Dubois (6) per Pavard (m. 79); Veretout (s. q.) per Griezmann (m. 92).

GOLS: 1-0 (m. 64), Oyarzabal; 1-1 (m. 66), Benzema; 1-2 (m. 80), Mbappé.

ÀRBITRE: Anthony Taylor, anglès.  

Notícies relacionades

TARGETES: Pogba (m. 46), Koundé (m. 55), Laporte (m. 86), Mbappé (m. 89).

Així hem viscut la final en directe:

Actualitzar

Fa 900 dies

Busquets prosigue: "Tenemos que seguir trabajando, seguir en esta línea, estamos muy cerca de lo que queremos, que es ganar títulos"

Fa 900 dies

Busquets discrepa de la decisión arbitral en el gol del 2-1. Para él es fuera de juego. "Nos han explicado siempre que Eric intenta cortar, no jugar. El árbitro nos ha dicho que en el momento que toca el balón, se borra el fuera de juego. Pero no tiene sentido".

Fa 900 dies

FINAAAAAAL! Francia conquista la Liga de Naciones tras una segunda parte trepidante. 2-1, con un segundo gol de Mbappé que dará que hablar.

Fa 900 dies

M. 90+4. Paradón de Lloris a remate de Pino! A bocajarro!

Fa 900 dies

M. 90. CInco minutos más de juego extra. España se lanza al ataque furibundo

Fa 900 dies

M. 88. Mbappé bordea el 3-1. Para Unai!

Fa 900 dies

M. 88. Qué ocasión para Oyarzabal! Una volea desde dentro del área que ataja Lloris.

Fa 900 dies

M. 85. Fornals y Merino entran por Torres y Rodri. Últimas apuestas de Luis Enrique.

Fa 900 dies

M. 84. La jugada va a dar qué hablar. El árbitro ha interpretado que al tocar el balón Eric, habilita a Mbappé.

Fa 900 dies

M. 79. GOOOOL DE FRANCIA. Gol de Mbappé! Le ha ganado el francés la espalda de Eric Garcia, que toca ligeramente el balón. Mbappé recibe el balón en fuera de juego, pero el VAR da el gol. Se adelanta Francia.

Fa 900 dies

M. 77. En alguna radio de Madrid se reclama el Balón de Oro para Benzema tras el gol. No, no es una retransmisión humorística. Lo dicen en serio.

Fa 900 dies

M. 74. Cambio de Luis Enrique. Koke entra por Gavi. Qué gran partido, qué gran torneo del jugador azulgrana.

Fa 900 dies

M. 72. Disparo lejano de Rodri. Córner. Aire ahora para España.

Fa 900 dies

M. 71. Otra ocasión estupenda que Mbappé finiquita con flojera. Sufre España.

Fa 900 dies

M. 69. Cómo se ha animado el partido en esta segunda parte. Ojo que se ha roto el encuentro y eso, ante la velocidad de Mbappé y Benzema no es bueno para equipo de Luis Enrique.

Fa 900 dies

M. 68. Qué ocasión ahora de Mbappé. Se le va alto tras una salida en falso del portero español.

Fa 900 dies

M. 66. GOOOOL DE FRANCIA! Qué golazo de Benzema, qué disparo, que misil a la escuadra que apenas puede rozar Unai Simón. Empate a uno en el marcador

Fa 900 dies

M. 64. GOOOL DE ESPAÑA. Gol de Oyarzabal, que cruza de maravilla tras un pase de Busquets. Se adelanta el combinado de Luis Enrique en el marcador. Merecido tanto, vaya que sí.

Fa 900 dies

M. 63. Theo Hernández al larguero! Qué gran ocasión para Francia.

Fa 900 dies

M. 60. Primer cambio de Luis Enrique. Otro niño al campo. Yeremi Pino, de 18 años, reemplaza a Sarabia. Se coloca en la izquierda, no en la derecha como en la semifinal ante Italia.

Fa 900 dies

M. 58. España mantiene el control, con momentos de rondo, y ahí se sostiene la mar de bien Gavi. 17 años y 66 días, se ha dicho, ¿no?

Fa 900 dies

M. 54. Busquets provoca otra amarilla. Para Koundé.

Fa 900 dies

M. 53. Qué magnífica ocasión para España. Recuperación de Sarabia sobre Koundé, pero el paso cruzado no encontró rematador.

Fa 900 dies

M. 46. Primera amarilla del partido. Para Pogba, por un pisotón flagrante a Busquets.

Fa 900 dies

Comienza la segunda parte.

Fa 900 dies

España sale con los mismos once jugadores del inicio. Gavi pareció marcharse del campo con algunos dolores en el abductor. Y Ferran Torres parece que aguanta.

Fa 900 dies

El balance ofensivo ha sido pobre. Dos disparos, uno a puerta para España. Un disparo y sin ver portería para Francia. Una primera parte igualada. El espectáculo puede mejorar mucho en la segunda parte.

Fa 900 dies

¡DESCANSO!

Fa 900 dies

M. 45. Van a añadirse dos minutos.

Fa 900 dies

M. 42. Varane, antes del Madrid, ahora del United, se tira al suelo. No puede continuar. Sustituido por Upamecano

Fa 900 dies

M. 36. Pobre partido de las estrellas francesas hasta el momento.

Fa 900 dies

M. 33. Qué temple de Gavi, de solo 17 años y 66 días. Presionado y de espaldas ha abierto una jugada comprometida. En las casas se ha aplaudido. Fijo.

Fa 900 dies

M. 32. Hay una repetición que muestra un balón golpear en el brazo de Koundé en el área de Francia. Jueguen, dice el VAR.

Fa 900 dies

M. 29. Hay que temer la presión, la corpulencia y los contragolpes franceses, pero los españoles están bien atornillados al partido. Eso sí, cerca del área se hace oscuro. Como ahora Torres. Ataca por la derecha España, pero lo dicho, sin hacer pupa.

Fa 900 dies

M. 26. Primer córner tras una jugada de peligro de Torres. Sin nada que notificar tras el saque.

Fa 900 dies

M. 20. Mientras el juego está parado por lesión de un jugador francés, destaquemos que Busquets cumple hoy 132 partidos como internacional. Supera a Iniesta en el histórico. Es cuarto, solo por detrás de Ramos, Casillas y Xavi.

Fa 900 dies

M. 17. Eric se ha vuelto a anticipar a Mbappé sin falta, pese a que el francés se queja en el suelo con gran dolor. Antes, una estupenda maniobra de Gavi al borde del área francesa ante Pogba.

Fa 900 dies

M. 11. Primera ocasión de España. Pase de Torres al hueco y Sarabia ha chutado blando, fofo, débil... Disparo infantil.

Fa 900 dies

M. 10. Eric Garcia le ha ganado un uno contra uno a Mbappé. Conste en acta.

Fa 900 dies

M. 6. ¡Ocasión de Francia! Benzema ha encarado a Unai pero se ha esquinado demasiado. Parecía fuera de juego, pero nadie lo ha pitado.

Fa 900 dies

M.5. Presión muy alta de Francia, que España logra superar. La posesión es roja. De momento.

Fa 900 dies

M.1. Ferran Torres empieza en la derecha. Oyarzabal, de delantero centro.

Fa 900 dies

EMPIEZA EL PARTIDO!

Fa 900 dies

En estos momentos ya no suena Raphael, sino los himnos nacionales. Primero el de Francia y después el español. Esto empieza en 5 minutitos.

Fa 900 dies

Cuando no les guste lo que pite el árbitro, apunten su nombre: Anthony Taylor, inglés. En la sala del VAR, su compatriota Stuart Attwell.

Fa 900 dies

Parece que Ferran Torres ha terminado sin molestias el calentamiento. Jugará de titular. Yeremi Pino tendrá que esperar.

Fa 900 dies

Hay unos 3.000 seguidores españoles en San Siro. Un gesto hacia ellos desde la megafonía: ha sonado 'La gran noche', de Raphael.

Fa 900 dies

La presencia de Aymeric Laporte en la defensa española no deja de tener su gracia. El central del Manchester City, con pasaporte francés, obtuvo la nacionalidad española antes de la Eurocopa y ahora es indiscutible para Luis Enrique.

Fa 900 dies

Jesús Casas, segundo de Luis Enrique, da algunas explicaciones en RTVE: "Rodri jugará como interior al lado de Busquets y nos puede dar más que otros futbolistas. El hecho de haya tres centrales enfrente no nos cambia nada porque lo hemos preparado así".

Fa 900 dies

Vaya, parece que Eric Garcia es trending topic en Twitter. Vamos, que el defensa azulgrana es materia de conversación pública.

Fa 900 dies

Y que no nos pase por alto la presencia en el centro de la defensa de Eric Garcia, discutido en el Barça y en la selección. Se diría que, para Luis Enrique, un punto a su favor. Eric debe aportar una salida de balón pulcra, aunque se le ha visto sufrir bastante sin el esférico. Recordemos: Benzema, Mbappe... Suerte, Eric, la vas a necesitar.

Fa 900 dies

Francia tiene una dupla de atacantes temible con Benzema y Mbappé. Alguno dirá que en realidad es un tridente temible, por la presencia de Griezmann. Que lo digan ellos. Prestemos atención a Mbappé, quien se planteó dejar Francia tras la Eurocopa, en la que falló el penalti decisivo.

Fa 900 dies

Subrayemos aquí el hecho de que Luis Enrique vuelve a alinear a Gavi, el chaval de 17 años del Barça que tan buen partido hizo ante Italia. El chico no se arrugó, así que su entrenador tampoco.

Fa 900 dies

Recordemos que el partido comienza a las 20.45 horas y podrá verse por TVE. Aquí habrá algunos comentarios para acompañar la narración.

Fa 900 dies

En el partido por el tercer y el cuarto puesto, Italia se ha impuesto a Bélgica por 2-1.

Fa 900 dies

Más de Busquets: "Tenemos que jugar colectivamente para superar a las individuales de Francia. Tenemos que ser solidarios. Hemos preparado el partido a conciencia. Sabemos sus puntos fuertes y débiles. Luis Enrique nos ha dicho que disfrutemos del momento".

Fa 900 dies

Habla Busquets para Televisión Española: "Queremos repetir el juego que hicimos en semifinales y ganar la final"

Fa 900 dies

Francia sale con dos novedades también. Se caen Lucas y Pavard ocupa el sitio de Rabiot, que tiene covid.

Este es el once: Lloris; Koundé, Varane, Kimpembe; Pavard, Pogba, Tchouameni, Theo; Griezmann; Benzema y Mbappé.

Fa 900 dies

Ojo que España calentará con 12 jugadores. Ferran Torres se va a probar. Si no se siente del todo católico, jugará en su lugar el adolescente Yeremi Pino, del Villarreal.

Fa 900 dies

Fa 900 dies

Luis Enrique ha sorprendido con la alineación. Luis Enrique tiene inclinación por desconcertar. Hay tres cambios. Juegan Eric Garcia y Rodri en lugar de Pau Torres y Koke. Y vuelve a confiar en Gavi. Este es el once:

Unai Simón; Azpilicueta, Eric, Laporte, Marcos Alonso, Busquets, Rodri, Gavi; Sarabia, Ferran Torres y Oyarzábal.

Fa 900 dies

Buenas noches, empezamos la narración al minuto de la final de la Liga de Naciones entre España y Francia. Más interesante de ver que un simple amistoso, que es lo que solía tocar por estas fechas.

Carregar més