FINAL DE LA LLIGA DE LES NACIONS

Espanya contra França: el bloc contra les estrelles

  • Luis Enrique assegura que la selecció defensarà el trident gal «prenent riscos» a la final de la Lliga de les Nacions

  • Ferran Torres tampoc participa en l’últim entrenament i serà dubte «fins a l’escalfament»

Espanya contra França: el bloc contra les estrelles

Pablo García / Efe

4
Es llegeix en minuts
José María Expósito

Nou anys després de tancar a Kíev un cicle victoriós mai vist i després d’una travessia pel desert lamentant la desintegració d’aquest grup guanyador, la selecció espanyola torna a estar aquest diumenge (20.45 hores. TVE-1) en disposició de guanyar un títol. Arribar a les semifinals de l’última Eurocopa va demostrar que la reconstrucció estava per fi en marxa, i només la presència a la final de la Lliga de les Nacions, contra França, ratifica l’aposta de Luis Enrique per un grup joveníssim i descarat que no veu el seu sostre perquè només pensa a fer caure murs. Derrotar la campiona del món donaria l’impuls definitiu (amb el Mundial de Qatar a la cantonada) a un equip que havia deixat d’enganxar l’afició.

La Lliga de les Nacions és un torneig recent (Portugal va guanyar la primera edició) i menor, però per arribar fins aquí Espanya va haver de derrotar Alemanya (amb un 6-0 històric) i dimecres passat la campiona continental, Itàlia, ni més ni menys que a San Siro, l’escenari de la final, on l’espera «la millor selecció del món individualment», com reconeix Luis Enrique.

Col·lectiu contra el trident

Però el tècnic asturià no apel·la al victimisme, sinó a la il·lusió pel repte que se li presenta a la seva jove (i discutida) plantilla. «No hi ha cap motivació més gran que seguir creixent i jugar contra els campions del món». França sortirà amb Griezmann, Benzema i Mbappé. Intentar contraposar uns altres tres noms de ‘la Roja’ és perdre el temps. Lucho ho sap i no ho amaga. «A nosaltres ens queda ser un equip i ser millors que ells col·lectivament. Estic convençut que donarem problemes a França», assegura.

Potser ho hagi de fer sense Ferran Torres, l’autor dels dos gols que en semifinals van liquidar la històrica ratxa d’Itàlia. El davanter del City tampoc es va entrenar amb el grup aquest dissabte pels problemes que té al metatars del peu dret. «Provarem a l’escalfament i decidirem. I, si no està bé, com que crec en l’equip, jugarà un altre», va explicar ahir Luis Enrique, a qui els fets li donen la raó. En una convocatòria molt marcada per les lesions, Gavi i Yéremi Pino van acabar sent factors decisius contra Itàlia. Si Torres pot jugar, Lucho podria repetir onze per primera vegada des que va agafar les regnes de la selecció, però tampoc seria descartable veure quatre o cinc canvis.

En qualsevol cas, la fórmula per contrarestar la qualitat dels astres francesos és clara: «Assumir riscos i intentar tenir la pilota, que només n’hi ha una», va sintetitzar Luis Enrique amb to cruyffista. «Si tenim la pilota i la movem com volem, podrem donar problemes a la seva defensa».

Rabiot, baixa per Covid

Una aposta amb què no sorprendrà Didier Deschamps. «És impossible privar Espanya de la pilota. És en el seu ADN tenir la majoria de la possessió», va admetre el seleccionador francès, que aquest dissabte es va despertar amb la notícia del positiu per coronavirus de Rabiot, que serà baixa a la final. «Nosaltres tenim més experiència, però això no ens dona garanties», va assenyalar, destacant el paper d’un Antoine Griezmann que, malgrat caure de la llista de nominats a la Pilota d’Or, és «ultraeficient i important per França».

Notícies relacionades

El tècnic tindrà davant Aymeric Laporte, el central del City que va optar per jugar amb Espanya després que Deschamps el convoqués diverses vegades sense donar-li minuts. «No he tingut l’oportunitat de parlar-hi però me n’alegro per ell. Va estar amb nosaltres, però ara està amb Espanya, no hi ha cap situació especial. És la seva elecció, ho respecto. Demà es creuaran els camins», va acabar dient el tècnic ‘bleu’.

Si el Mundial aconseguit a Rússia el 2018 va consolidar el qüestionadíssim Deschamps, a Espanya els últims resultats han fet baixar el volum de les crítiques sobre Luis Enrique. «No passem factures però sempre està bé fer callar boques», va dir aquesta setmana Laporte. El seleccionador, en canvi, esquiva la polèmica: «A mi només em preocupa preparar bé la final i intentar guanyar amb les nostres armes. La resta és xou».