l’adeu de l’estrella blaugrana

Laporta: «El Barça està per sobre de Messi, no l’hipotecaré per ningú»

«La gestió calamitosa de la junta anterior va excedir la massa salarial i no hem tingut temps de reconduir aquesta situació», afirma el president

  • «Fa dos dos dies que vaig arribar a la conclusió que això ja no donava per més»

  • El president anuncia 487 milions de pèrdues de l’últim exercici

  • Messi deixa el FC Barcelona, reaccions i última hora | DIRECTE

  • Les possibles destinacions de Messi

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cinc dies després de confessar que tenia «dolços somnis» amb la renovació de Lionel Messi, Joan Laporta ha passat un dels pitjors malsons com a president del FC Barcelona. No només haver d’acomiadar la icona contemporània del club blaugrana, a l’home rècord de tots els apartats futbolístics, sinó mirar d’explicar els motius de la seva marxa, per més que ja hagués acabat el contracte el 30 de juny. El tràngol de comparèixer s’agreujava pel fet que el mateix Laporta i totes les esferes del club donaven per renovat el davanter argentí i a punt de firmar el nou compromís final. I tot s’ha trencat a última hora.

«Hem rebut una herència nefasta i els números són pitjors del que podíem suposar», ha exposat Laporta, atribuint, a més, a les restriccions de la massa salarial imposades a la Lliga que no donen cabuda a la inscripció de l’estrella malgrat que s’hagi rebaixat el salari. «Hem conegut a fons la situació del club i no voldríem posar més en risc la institució. La gestió calamitosa de la junta anterior va superar la massa salarial i no hem tingut temps de reconduir aquesta situació». Laporta ha anunciat unes pèrdues de 487 milions de l’últim exercici.

«Havíem de prendre una decisió i l’he pres», ha assenyalat l’expresident, que ha dit que han avançat el Barça post-Messi dos anys. «Fa dos dies que vaig arribar a la conclusió que això ja no donava per més», ha explicat, tancant la porta a reconduir la situació. «Aquesta negociació s’ha acabat. «No vull generar faltes esperances. El Barça està per sobre del millor jugador del món, no hipotecaré el Barça per ningú. Tenim una motivació afegida, no només la junta, sinó entrenadors i jugadors. Si el ‘fair play’ continua tancat el jugador necessita un temps per executar altres opcions». No ha volgut entrar a valorar si un canvi de criteri, menys restrictiu, de Javier Tebas, canviaria el partit. «Hi ha moltes hipòtesis, es parla que això és una estratègia per a Tebas. Penso a no donar falses esperances, com he dit, i si estic compareixent aquí és per donar aquesta trista notícia al barcelonisme».

Durant la roda de premsa li han llegit el tuit que havia enviat Tebas, en què negava que l’acord amb CVC hipotequi mig segle el club. «Hola, Javier. Aquesta operació, com bé tu saps, comporta cert risc que no vull assumir com a president del Barça. Les operacions a mig segle no les hem de fer. A més, estimadíssim Javier, el 10% de LaLiga té un valor molt més gran», ha contestat al president de LaLiga.

Laporta, en les presentacions de Memphis i Emerson, repetia: «Us deia que [la renovació] progressa adequadament perquè semblava que LaLiga ampliaria el ‘fair play’ i havíem arribat a un acord amb el jugador. Estàvem esperant. Però hi ha un moment en què t’has de plantar. No es podia seguir amb això i havíem de prendre una decisió». No ha aclarit en la seva intervenció si ha parlat amb el jugador. «Leo no està content. Ell volia quedar-se i ens ho va traslladar, per aquesta raó no està content. M’agradaria dir que el Barça és casa seva, Messi ha engrandit la institució i el club. Sempre li estarem agraït».

La regla del 4 a 1

Notícies relacionades

El mandatari barcelonista ha relatat la fórmula que havia de seguir el club per complir el ‘fair play’. «Perquè us en feu una idea, és que el límit salarial que podríem afrontar és amb la regla 4 a 1. Per tenir 25 milions de salari hem d’alliberar-ne 100. Això són molts jugadors». Malgrat no poder inscriure Messi, Laporta confia a poder fer-ho amb Emerson, Memphis, Eric Garcia i Agüero. «La massa salarial sense Leo serà del 95% dels ingressos totals del club. La xifra adequada és el 60-65%. Això significa que els nous fitxatges, al tenir fitxes menors a la del davanter, podrien ser inscrits. Però, tot i que ja ho estem fent, caldrà reduir més aquesta massa».

Laporta ha utilitzat en la roda de premsa una de les frases més utilitzades des del club aquest estiu: «La plantilla no està tancada, el mercat acaba el 31 d’agost i poden passar moltes coses».