Jocs Olímpics

Raven Saunders, primera protesta reivindicativa al podi de Tòquio

La llançadora de pes nord-americana va fer un signe amb els braços d’una creu que pretenia reflectir «la intersecció en què es troben tots els que estan oprimits»

Raven Saunders, primera protesta reivindicativa al podi de Tòquio

AFP

2
Es llegeix en minuts

El COI estudiarà, abans de pronunciar-se, tots els detalls relacionats amb el gest realitzat al podi de llançament de pes per l’atleta nord-americana Raven Saunders, medallista de plata, que va creuar els braços sobre el cap en forma de X per indicar «la intersecció en què es troben tots els que estan oprimits».

Saunders va realitzar, d’aquesta forma, el primer gest reivindicatiu al podi d’atletisme dels Jocs Olímpics de Tòquio, contravenint la normativa del COI, que per a aquests Jocs els autoritza sempre que no sigui en competició o en la cerimònia de lliurament de medalles.

Investigació en curs

La nord-americana, de raça negra i lesbiana, segons ha declarat públicament, va afirmar que amb el seu gest, captat per totes les càmeres al podi oficial, volia «donar llum a tota la gent del món que lluita i que no té una plataforma per parlar per si mateixa». Al seu costat van pujar al podi la campiona, la xinesa Gong Lijiao, i la medallista de bronze, la neozelandesa Valerie Adams.

«Necessitem entendre completament el que ha passat i a partir d’allà, prendre una decisió. Estem en contacte amb el Comitè Olímpic dels Estats Units i també amb World Athletics, i ara estem considerant els següents passos que farem», va afirmar el portaveu del COI, Maark Adams, en roda de premsa.

«Mirem de respectar les postures de tots els atletes, que són lliures d’expressar-se en rodes de premsa, en xarxes socials i a la zona mixta. Ho investigarem i estem en contacte amb World Athletics», va afegir. Saunders ha patit en el passat alguns problemes de confiança, com va declarar ella mateixa obertament.

Problemes mentals

Notícies relacionades

Saunders creu que les noves generacions estan més obertes a les diferències. «Realment crec que a la meva generació realment no li importa el que és cada un», va dir Saunders. «Al final del dia, realment no ens importa. És un crit a tota la meva gent negra. És un crit a tota la meva comunitat LGBTQ. Salutacions a tota la gent que s’ocupa de la salut mental. A la fi, entenem que és més gros que nosaltres i és més gros que els poders fàctics. Entenem que hi ha tantes persones que ens admiren, que busquen veure si diem alguna cosa o si parlem per ells».

 Com molts altres atletes a Tòquio 2020, sobretot, Simone Biles, la noia de 25 anys diu que de vegades ha lluitat contra les pressions de l’esport d’elit. Saunders va afegir que la va ajudar comunicar-se amb el seu exterapeuta. «Està bé ser forta», va dir. «I està bé no ser forta el 100% del temps. Està bé poder necessitar gent».