Misogínia contra una esportista

Allau de suports a la medallista sud-coreana An San amb milers de fotos de dones amb els cabells curts

Més de 6.000 imatges a les xarxes socials li han donat suport davant els comentaris d’homes que li demanaven que retornés les medalles

Allau de suports a la medallista sud-coreana An San amb milers de fotos de dones amb els cabells curts

AFP / ADEK BERRY

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una allau de fotografies de dones amb els cabells curts s’han viralitzat a les xarxes socials a Corea del Sud en suport a l’arquera sud-coreana An San, campiona olímpica a Tòquio 2020, després dels comentaris masclistes contra el seu tallat de cabells en què, fins i tot, li demanaven retornar les medalles.

An ha rebut multitud d’atacs en el seu perfil d’Instagram, així com comentaris en altres xarxes socials que l’acusen d’odiar el gènere masculí utilitzant com a argument que porta els cabells curts i que ha utilitzat certes expressions en els seus perfils en línia que s’associen al feminisme i a la crítica al patriarcat a Corea del Sud.

Almenys 6.000 fotografies de dones han sigut difoses, segons els organitzadors de la campanya.

Corea del Sud té la dotzena economia més gran del món, considerada una potència tecnològica, però continua sent una societat dominada per homes amb un historial pobre en drets de les dones.

Li demanen que es disculpi

An, de 20 anys, ha guanyat a Tòquio 2020 dues medalles d’or en els esdeveniments per equips femenins i per equips mixtos del tir amb arc i ha sumar 680 punts en la classificació individual femenina per trencar un rècord olímpic vigent des de 1996.

Malgrat el seu èxit, missatges d’homes a les xarxes socials van acusar San de feminista per portar els cabells curts i l’han acusat amb expressions que s’utilitzen amb matisos misògins i fins i tot li demanaven que «retorni» les seves medalles olímpiques i es disculpi. La controvèrsia es produeix quan creix una reacció antifeminista al país i empreses acusades de recolzar el «feminisme extrem» s’enfronten a boicots d’homes i emeten disculpes públiques.

«No et vam donar menjar perquè fessis actes feministes»

«No et vam entrenar ni et vam donar menjar amb els diners dels impostos perquè fessis actes feministes», va escriure un dels homes en el compte d’Instagram d’An.

L’Associació de Tir amb Arc de Corea ha preferit no respondre als comentaris. No obstant, més de 1.500 missatges de suport a l’esportista han sigut publicats al lloc web de l’associació.

#Metoo coreà

«¿De veritat creiem que els cabells curt sde les dones és una cosa que mereix ser criticada el 2021?», va respondre una.

«An San no necessita explicar res. Fins i tot si és feminista, no hauria de ser criticada per això», va escriure una altra.

Les joves de Corea del Sud han disfrutat d’èxits de campanya sense precedents en els últims anys, lluitant per legalitzar l’avortament i afegint-se al moviment global #MeToo, cosa que va portar a les manifestacions pels drets de les dones més multitudinàries en la història del país.

Reacció de la política

Diversos polítics han condemnat avui els atacs misògins que l’arquera sud-coreana An San. «Definir de manera unilateral una manera de pensar basant-se en l’aspecte o en l’origen i atacar certes idees per fer crítiques indiscriminades constitueix un cas d’extrema insensatesa i equival a un crim d’odi», es podia llegir avui en el perfil de Facebook del parlamentari Woo Won-shik, del governant Partit Democràtic (PD).

Woo va recordar que l’atleta Park Hee-moon, que ha competit també a Tòquio 2020 en tir amb rifle d’aire a 10 metres, també està rebent aquest tipus de crítiques i que, com a pare d’una filla, li trenca el cor veure aquests comportaments.

Al seu torn, la parlamentària Sim Sang-jeung del minoritari i progressista Partit de la Justícia (PJ) va defensar An a Twitter i va demanar al Comitè Esportiu i Olímpic de Corea que respongui amb contundència a aquests atacs.

Una xacra al país

La misogínia i l’antifeminisme són un fenomen molt estès a Corea del Sud, país que ocupa el lloc 102 de 156 en l’últim Informe Global de Bretxa de Gènere.

Notícies relacionades

Sondejos d’anys recents indiquen que aquestes tendències són encara més comunes en homes joves (entre un 50 i un 75% dels homes sud-coreans entre els 20 i els 40 anys es consideren antifeministes).

En un sondeig de fa dues setmanes, el 61% d’homes consultats (i un 35% de dones) van aprovar tancar el Ministeri d’Igualtat de Gènere, idea proposada recentment pel líder del conservador i opositor Partit del Poder Popular (PPP), Lee Jun-seok, declarat antifeminista que als seus 36 anys sembla estar canalitzant aquestes tendències.