EFE

4
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

«Volíem començar guanyant. Ara tenim l’Uruguai, que també serà complicat. Però bé, cal pensar en el següent partit ja». Leo Messi es va quedar una altra vegada amb les ganes contra Xile i amb el mateix resultat de dies enrere. La selecció argentina va debutar amb un empat a un gol a la Copa Amèrica que es juga en un Brasil fuetejat per la pandèmia. Malgrat haver sigut una clara dominadora del partit, l’Argentina va tornar a cometre els errors defensius que li han impedit quedar-se amb la victòria en els dos recents partits de les eliminatòries sud-americanes amb vista al Mundial-2022.

Messi no pot fer més del que fa, als 33 anys. Va anotar un golàs de tir lliure als 34 minuts del primer temps. Aquesta vegada Claudio Bravo, el seu excompany al Barcelona, no va poder aturar la pilota. «Messi té un xut que no té tothom, una precisió diferent a la resta. Avui m’ha tocat patir. El futbol és així. Un disfruta quan enfronta els millors jugadors, que et posen la coses difícils», va dir el porter.

El conjunt celeste i blanc va tenir alguns bons moments ofensius, especialment quan Giovani Lo Celso es va animar a assumir més protagonisme. Però la seva actitud es va anar diluint amb el córrer dels minuts. Malgrat els esforços de l’entrenador Lionel Scaloni de treure-li pes a Messi durant els partits, tot va passar per les seves botes.

Poc vol

L’Argentina és un equip menor. La presència de Messi és una anomalia a una regla general de la tebiesa. El capità va cridar els seus companys a «donar el cop» al Brasil. La renovació del planter no ha portat per ara solucions. Les noves incorporacions no esborren el record de la generació anterior. Les limitacions són evidents. Li costa molt preservar el seu avantatge, a aquest equip. Té a més moltes dificultats per contenir el rival i, a més, per convertir. Lautaro Martínez és molt lluny del seu nivell a l’Inter de Milà. El Kun Agüero amb prou feines ha jugat 10 minuts i va tocar una sola pilota. Només s’il·lumina quan apareix el millor jugador del món. És clar que amb això no en fa prou. Els mitjans de premsa no creuen que la selecció arribi gaire lluny en un certamen que té el Brasil, amb Neymar al capdavant, com el gran favorit. Però amb Leo tot pot passar.

«Ens va faltar tranquil·litat, quan vam estar en avantatge no vam poder tenir-la, el camp no ajudava gaire. Ens va faltar tenir el control de la pilota, jugar més ràpid, cosa que sí que van fer ells», va dir el capità de l’equip. Xile va empatar als 13 minuts del segon temps. L’Argentina li va regalar un penal. El va executar Arturo Vidal. Emiliano Martínez va aturar el xut però no va poder impedir que Eduardo Vargas, de cap, posés les coses 1-1. Per a Messi el gol va ser un accident que va tenir un fort impacte psicològic en els jugadors al punt de «canviar el partit».

L’opinió d’Scaloni i Vidal

«Vam merèixer guanyar, però al final ens en vam anar amb un empat. De tota manera, això és només l’inici d’un torneig molt dur», va dir l’entrenador. Tant Scaloni com els jugadors es van queixar amargament de l’estat del terreny. «Ens trobem amb un camp en el qual als deu minuts ja no es podia jugar al futbol».

Vidal se’n va anar content de Rio de Janeiro. Es va abraçar amb el seu excompany al Barcelona i va expressar la seva confiança en el potencial xilè. «Gràcies a Déu vam poder treure un empat que ens deixa tranquils per al que ve. Estem recuperant la intensitat. Avui era un partit difícil. L’Argentina és un gran equip. Leo sempre et canvia l’esquema».

La jornada d’aquest dilluns es va completar amb la victòria del Paraguai contra Bolívia per 3-1. La selecció celeste i blanc s’enfrontarà a l’Uruguai de Luis Suárez i Ronald Araujo el pròxim divendres.

Bolsonaro es burla dels crítics

El Brasil va assumir l’organització de la Copa després que Colòmbia i l’Argentina van fer un pas al costat. Un, per raons polítiques (un esclat social). En el cas argentí, a causa dels efectes d’una pandèmia que ja ha provocat més de 85.000 morts. La crisi sanitària brasilera és molt més gran: abans que acabi el torneig, el gegant sud-americà tindrà 500.000 defuncions per Covid-19.

Fins al moment, el virus afecta part dels planters de Veneçuela i Bolívia. No obstante, el president Jair Bolsonaro es va burlar aquest dilluns dels sectors que s’han oposat a allotjar el torneig al Brasil. «En aquest certamen no hi ha un risc de contagi més alt que a la (Copa) Libertadores o Sud-Americana. ¿Algú va veure la Copa Amèrica ahir –per diumenge–? El que s’oposa a la Copa Amèrica no pot mirar-la, eh. ¿Quants van morir de Covid-19? La Copa Amèrica transmet Covid-19, les altres no...».