Camp de batalletes
Dinamarca, el campió impossible del pobre Ricardo
. Reunits a última hora, els danesos van protagonitzar un dels triomfs més inversemblants de la història.
. El seleccionador Möller-Nielsen es va haver de morir perquè es reconegués el mèrit de la seva obra.
. L’èxit va arribar, a més, sense Michael Laudrup, que estava barallat amb el tècnic i no hi va voler anar.
ALM-G9GP94 - © - Neal Simpson /
A l’Eurocopa de 1992 els futbolistes van portar els seus noms impresos a sobre del dorsal per primera vegada, un petit detall que va quedar naturalment sepultat per la gran notícia d’aquella edició: el triomf inopinat de Dinamarca. S’ha escrit molt sobre la proesa d’un grup de futbolistes que estaven mentalment i físicament desendollats, la majoria ja descansant en illes gregues o turons alpins, i amb el consum de cervesa adaptat al període d’absència de competició. «Érem una colla de paios grassos de vacances», va haver d’admetre Peter Schmeichel, l’enorme porter.
Van acudir molt de pressa al toc de corneta del seu seleccionador, Richard Möller-Nielsen, que quan els va haver reunit a Copenhaguen els va deixar anar, sense indici d’ironia: «Nois, anem a Suècia. I guanyarem». Ni en els acudits de bilbains es diuen coses tan grosses, i això que el tècnic no era home de gaires bromes.
Exactament 13 dies abans del començament del torneig, Iugoslàvia va ser desqualificada per la UEFA per la guerra als Balcans, i Dinamarca va ocupar la seva plaça. Les concentracions més o menys llargues eren un sagrament, tots els equips les feien o anaven a l’infern del fracàs, així que el que va passar en aquell estrany el 1992 va ser com si, després de tota una vida menjant verdura per prescripció mèdica, els danesos haguessin descobert que rostir un porc sencer i endrapar-se’l amb les mans també era un camí i no es moria ningú (no ho facin, mengin verdura).
I tot això va passar sense el millor futbolista que ha nascut a la península de Jutlàndia, Michael Laudrup. L’exblaugrana va pensar que, posats a conviure picat amb un entrenador, tenia prou amb Johan Cruyff («no l’aguanto més», va dir dos anys després, quan va abandonar el Camp Nou per marxar al Madrid) i ja havia deixat la selecció abans de la convocatòria d’emergència de Möller-Nielsen, un entrenador que, Déu ens deslliuri del dia de les lloances, es va haver de morir (el 2014, als 76 anys) per recollir el reconeixement a la seva obra.
L’ombra de Sepp Piontek
Ricardo, com l’anomenaven, va arribar a la banqueta danesa després de l’alemany Sepp Piontek, el gestor de l’enlluernadora dinamita vermella dels 80. Piontek deixava fer i als seus jugadors (Elkjaer, Lerby, Arnesen, Simonsen, Molby, el mateix Laudrup) donava alegria veure’ls, però eren coneguts com «els millors perdedors del món»; a Mèxic-86, tant van guanyar per 6-1 l’Uruguai com se’n van anar cap a casa després d’encaixar un 5-1 contra Espanya en la gran tarda de Butragueño.
Möller-Nielsen era, diguem, un resultadista, i entre les estrelles de l’equip la seva designació va provar molt malament. En un amistós contra Noruega, Laudrup va lluir les seves millors arts i va jugar un partidàs, però els qui es van emportar els elogis de l’entrenador a la sala de premsa van ser els seus abnegats trotadors. Així que Michellino va seguir amb les seves vacances aquell estiu de 1992 en què Ricardo va ser el conductor d’un dels triomfs més inversemblants de tots els temps.
Notícies relacionadesAl seu planter sí que hi va haver un Laudrup, el Brian, germà del Michael. Havia sigut un dels díscols («com a entrenador, no el respecto», li va dir uns mesos abans) però va acceptar tornar a la cleda. Era l’única concessió a l’enginy en un equip certament tosc, defensiu i batallador, i amb un Schmeichel sota els pals en estat de gràcia. «Fixin-se si vam tenir sort, que fins i tot Jensen va marcar a la final», va afirmar el porter fent broma sobre el seu company, un arquetip del que el tècnic preferia al camp: un centrecampista de brega que en 97 partits a l’Arsenal només va cantar un gol.
El que va aconseguir Dinamarca era impossible: va caure en un grup terrible, contra els amfitrions suecs, la França de Papin i Cantona i l’Anglaterra de Lineker. Van passar a semifinals, van superar els Països Baixos en la tanda de penals i van vèncer Alemanya a la final per 2-0. Va ser i continua sent l’èxit més important en la història del futbol danès, però Möller-Nielsen, captiu de la seva falta de carisma, aquell any ni tan sols va guanyar el premi de millor entrenador del seu país.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Ciberatacs Així és l'estafa que buida els comptes bancaris a Catalunya
- Alaska: "¿Em diuen musa de la dreta per col·laborar amb Losantos? És absurd"
- Catalunya rep les primeres nevades a més de 800 metres
- Fred polar En aquesta zona de Catalunya la sensació tèrmica ha estat de -34ºC
- El règim d’Assad cau després de 13 anys de guerra civil
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Sorteig d’‘El Gordo’ Història de la Loteria de Nadal
- Famosos Marta Peñate es sincera sobre la seva relació amb Tony Spina: "Ha estat la pitjor sensació del món"
- Fred polar En aquesta zona de Catalunya la sensació tèrmica ha estat de -34ºC
- Desapareguda Es busca la Irene: té 5 anys i va desaparèixer després de baixar d'un ferri a Barcelona