Roland Garros

Javier Martí, la mà que gronxa el bressol de Badosa

  • «La Paula no estava bé mentalment quan em va trucar. No disfrutava. Depenia totalment dels resultats», diu el tècnic madrileny

Javier Martí, la mà que gronxa el bressol de Badosa

EPC

2
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

Paula Badosa s’enfronta a Roland Garros a un somni que tenia des que amb 9 anys venia amb la seva mare a veure el torneig. Una il·lusió que semblava més real quan va guanyar el títol júnior el 2015, però després d’aquest èxit, tot va fer un tomb inesperat i les expectatives que es tenien en ella es van esfumar fins al punt que va ser molt a prop de llançar la tovallola i abandonar el tennis.

«Era una joguina trencada», deia Xavier Budó, que la va acollir per ajudar-la. El treball amb l’extècnic de Carla Suárez li va permetre remuntar fins a entrar al top 100 i sentir-se professional de veritat.

Necessitat de canvi

Aquesta relació va acabar fa un parell d’anys. «La Paula no estava bé mentalment quan em va trucar. No disfrutava del procés. Depenia totalment dels resultats. Ser professional tots els dies és difícil i, de vegades, angoixa», explica Javier Martí, el seu entrenador actual des de l’any passat, quan es va estrenar amb ell a Roland Garros, on Badosa va arribar als vuitens de final.

«Aquest resultat no era real. Va ser més l’aire fresc que dona tenir un nou entrenador», valora el tècnic madrileny que, per la seva experiència com a jugador, quan amb 16 anys l’assenyalaven com l’hereu de Rafael Nadal, ha passat per moments complicats en la seva carrera. «Afrontava amb massa tensió els partits i després una lesió al colze em va impedir seguir», explica el tècnic, de 29 anys. 

«És una experiència que m’ha fet madurar. Valorar els moments dolents. Veient gent de la meva generació a dalt. La Paula ha vist que podia ajudar-la des de la meva humil opinió i sota la meva experiència bona o dolenta», comenta sobre la bona connexió que manté amb la tennista catalana.

Nadal i Sharapova

Als partits Badosa no deixa de mirar-lo. «Miro el Javier per buscar seguretat. Ell sap el que em passa en cada moment i això em tranquil·litza. El Javi i jo hem passat per trajectòries semblants quan ens comparaven amb Nadal i Sharapova. Això no és fàcil. M’entén al 100% en moments de tanta tensió», comenta Badosa del seu nou entrenador.

I aquesta pressió ha aparegut gairebé de cop a Roland Garros, després que Badosa hagi arribat als quarts de final i comencin a assenyalar-la com una de les principals candidates al títol.

«Capaç de tot»

Notícies relacionades

«És difícil afrontar això. És una cosa nova per a ella. La Paula abans no jugava sota el paper de favorita. Ara cal ajudar-la, aquesta és la meva feina. Entenem les bones expectatives, però la nostra filosofia és el dia a dia. La veig capaç de competir amb qualsevol igual que pot perdre», explica Martí.

Martí intenta donar-li el millor entorn perquè disfruti del tennis. «Tenir temps lliure, desconnectar», diu el tècnic, que encara veu molt potencial de millora en Badosa. «Al pla físic i, també mental, li costava defensar i encara ha de treballar la seva segona sacada», explica. Aquest dimarts, a les 12.00 hores, buscarà contra l’eslovaca Tamara Zidansek continuar somiant un dia més a París.  

Temes:

Roland Garros