LA FINAL DE LA CHAMPIONS

Guardiola es torna a acostar al cim

El Manchester City lluita amb el Chelsea pel títol que porta una dècada anhelant i pel qual va fitxar el tècnic català

Guardiola es torna a acostar al cim

Reuters / Carl Recine

4
Es llegeix en minuts

El Manchester City arriba aquest dissabte (21.00 hores. Movistar) no només al seu anhel de principis de curs, sinó al lloc on sospira ser des de fa gairebé una dècada. El setembre del 2012 va aterrar al club Ferran Soriano, amb Txiki Begiristain com a escuder i la ferma intenció de portar l’equip blau cel a dalt de tot del panorama continental. El trajecte incloïa Pep Guardiola, el capità de la nau somiat per dotar els ‘citizens’ d’una sofisticació superior. Pel camí els va tocar esperar, i apostar per Manuel Pellegrini. La persistència va donar els seus fruits. L’última entrega la poden recollir aquest dissabte a Porto. Ho aconsegueixin o no, almenys saben que el tècnic seguirà a Manchester, segons va assegurar ahir mateix.

Guardiola torna a una final de Champions League després d’una dècada d’absència, un camí en què han passat moltes coses. No és el mateix entrenador que el 2009 va contagiar la seva plantilla amb un vídeo motivacional abans de trepitjar l’Olímpic de Roma. Ben conegut va ser el seu impacte en els primers minuts del duel, explicat pels protagonistes. Actualment, Pep Guardiola transmet la naturalitat de qui sap on és.

«Segons la meva experiència, cal preparar la final com si fos un altre partit de Premier. La Champions ja per si sola ho engrandeix tot. El més bonic de la final, o així ho recordo des que vaig jugar la primera a Wembley, són els 10 dies previs al partit. Preparar la final, somiar-la, pensar-la i viure-la», va reflexionar en la prèvia, en declaracions a TNT Sports.

La broma de Lillo

En això l’ha ajudat sens dubte Juanma Lillo. El tècnic basc, actual assistent del Manchester City i una de les claus que han trobat al club per satisfer Guardiola, ha trobat la fórmula per complementar i controlar la intensitat amb què viu el preparador de Santpedor. Fonts pròximes a la banqueta del City reconeixen un dels episodis més assenyalats durant el camí cap a la final.

S’acostaven els quarts de final, el sostre de vidre del City de Pep Guardiola a la Champions fins aquest curs. El Borussia Dortmund de Haaland era el rival, i internament era evident en l’entorn del català la transcendència amb què s’afrontava l’enfrontament. En els dies previs, entre la broma i l’autocontrol, Juanma Lillo va desafiar Pep Guardiola: «A veure si ets capaç de fer totes les xerrades a la plantilla sense dir la paraula Champions League».

Guardiola va riure, conscient de la martingala de Lillo, i va acceptar l’aposta. Al cap de pocs dies, l’entrenador basc va anar una mica més enllà: «A veure si ara ets capaç de no esmentar Haaland». Entre les bromes de l’‘staff’, Pep Guardiola va tornar a complir la promesa. Des del club només poden lloar la tasca de Lillo al club. 

«Juanma té una gran capacitat per analitzar el joc, però també una altra gran virtut: mai parla malament de ningú. Sempre veu les coses bones dels altres, i això m’ajuda molt. Jo sempre soc més negatiu en segons quines coses, i ell aconsegueix capgirar-ho. No saps el regal que és això», va confessar Guardiola a DAZN.

El City es va carregar el Dortmund i la barrera mental dels quarts de final. Aquí es va obrir un nou horitzó. Els esperava el París Saint-Germain de Neymar i Mbappé, però la serenitat i lucidesa de Guardiola, que va apel·lar al ‘sortiu i disfruteu’ de Cruyff en la roda de premsa prèvia a trepitjar París, va conjurar l’equip blau cel per tombar els francesos.

El va acompanyar també la fortuna en els moments claus. Ho sap com ningú Pep Guardiola, que va guanyar unes semifinals amb només un xut a porteria a Stamford Bridge i en va perdre altres, també contra el Chelsea, malgrat completar 47 intents. Així és la Champions League.

Retrobament amb Tuchel

Notícies relacionades

El destí el torna a enfrontar cobntra els ‘blues’. Aquest Chelsea, no obstant, és molt diferent, sustentat pel segell del brillant Tomas Tuchel, que ja ha guanyat dues vegades Pep Guardiola a Anglaterra.

L’alemany no ha amagat mai la seva admiració pel tècnic català. Es van conèixer en persona sopant al Schumann’s Bar de Munic. Compten que la sobretaula va durar quatre hores, amb els dos tècnics simulant moviments i tàctiques amb vasos i coberts. Aquest dissabte a la seva disposició no tindran copes de vi, sinó alguns dels millors jugadors del món. Ni els esperarà cap cambrer alemany, amb el compte a la mà, sinó que ho farà ‘l’orelluda’, el sant greal del futbol europeu, esperant que algun d’aquests genis tàctics l’aixequi al cel de Portugal.