El duel de dos estrategs

La meteòrica obra de Tuchel

  • El meticulós alemany, admirador de Guardiola, és el primer entrenador que arriba a dues finals seguides de la Champions amb clubs diferents

Chelsea’s German coach Thomas Tuchel smiles during a training session at the Dragao stadium in Porto on May 28, 2021 on the eve of the UEFA Champions League final football match between Manchester City and Chelsea. (Photo by PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP)

Chelsea’s German coach Thomas Tuchel smiles during a training session at the Dragao stadium in Porto on May 28, 2021 on the eve of the UEFA Champions League final football match between Manchester City and Chelsea. (Photo by PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP) / PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP (AFP)

4
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

«És curiós que dos entrenadors que no en tenen ni punyetera idea de tàctica siguin a la final de la Champions». La contundent frase la va pronunciar Jürgen Klopp hores abans de jugar-se el títol contra el Madrid el 2018. El tècnic del Liverpool feia broma sobre aquesta etiqueta que el persegueix per menysprear la llibreta. Zidane tampoc es considera un virtuós de la matèria. Tres anys després, resultaria impossible sentir una frase similar. A Porto s’enfrontaran dos estrategs genials: Pep Guardiola i Thomas Tuchel, dues cares d’un mateix mirall.

Pocs, per no dir ningú, haurien vaticinat que el Chelsea seria capaç d’arribar a la final de la Champions quan va fer fora el seu entrenador a finals de gener. Frank Lampard va deixar el seu lloc a Thomas Tuchel, acomiadat un mes abans pel PSG. Quedava un dur camí per fer, començant pels vuitens contra l’Atlètic.

Sòlid i fiable

El tècnic va sortir victoriós de totes les batalles, va dotar els ‘blues’ d’una solidesa sensacional i es va plantar a la final fusionant les virtuts físiques i tècniques d’un equip fiable que, fins i tot, va superar el City en els seus dos últims duels. Falta el més important, el d’aquest dissabte a l’Estadi del Dragó, on l’espera un referent i un amic.

Nascut el 1973 a Krumbach, Baviera, Tuchel va ser un defensa de perfil modest que va arribar a jugar vuit partits en la Bundesliga. Amb 25 anys es va retirar per una lesió crònica al cartílag. Va passar a les banquetes amb el sub-19 de l’Stuttgart com a primera experiència. Va seguir amb els juvenils i el filial de l’Augsburg fins que el Mainz el va fitxar el 2009. Allà va començar a escriure la seva història, amb excel·lents resultats que el van portar sis anys després al Dortmund com a relleu de Klopp.

Els sopars amb Guardiola

En aquella etapa li va tocar competir amb el Bayern de Guardiola, però ja abans havien compartit experiències. Per a la història queda la seva primera trobada a finals del 2014 a la taverna Schumann’s American, punt de trobada d’artistes, escriptors i actors. Tuchel no tenia equip després de deixar el Mainz.

«Això no és un Thomas contra Pep. No és un partit de tennis. Haurem de ser valents, el City és l’equip més fort del món»

Thomas Tuchel / Entrenador del Chelsea

Michael Reschke, membre de l’‘staff’ esportiu del Bayern, va organitzar la vetllada que va acabar amb els dos tècnics xerrant apassionadament de futbol, movent salers i gots situats sobre la taula com si fossin futbolistes sobre la gespa. «Va ser una gran influència per a mi», reconeix Tuchel.

No va ser l’única trobada. Mesos després van tornar al mateix lloc amb un tercer convidat, Peter Hermann, segon entrenador del Schalke, que es va quedar perplex: «Sempre vaig creure que en sabia molt de futbol, però els coneixements d’aquests dos i la forma en què parlen és una bogeria».

«Successor ideal»

Ja amb el Dortmund entre les seves mans, Tuchel es va emportar una maneta en el seu primer duel a Munic (5-1) el 2015. Quan es dirigien cap als vestidors, l’alemany va acostar-se a Guardiola. El tercer sopar no es va fer esperar. L’admiració entre tots dos va passar a ser mútua i Guardiola va arribar a considerar el seu rival d’aquest dissabte com el seu successor ideal per al Bayern quan va marxar al City.

En aquest curs s’han tornat a retrobar. «És un entrenador excepcional. Estic segur que tindrà èxit», va pronosticar Guardiola quan Tuchel va arribar al Chelsea. No es va equivocar. Tot i que en les últimes setmanes el seu rendiment ha baixat una mica i va patir una perillosa derrota contra l’Aston Villa, el quadro londinenc va mantenir la plaça de Champions i ara afronta la seva gran cita.

Canvis d’èxit

Notícies relacionades

«Això no és un Thomas contra Pep. No és un partit de tennis. Sempre és difícil jugar contra Guardiola, ja sigui al City, al Bayern o al Barça», va dir ahir Tuchel, el primer entrenador de la història que disputa dues finals de Champions consecutives amb dos clubs diferents. «Haurem de ser molt valents. El City és l’equip més fort del món».

L’últim campió també va canviar de tècnic a meitat de curs. El Bayern va fer fora Niko Kovac i va apostar per Flick. El Chelsea sap de què va això. A les seves dues anteriors finals de Champions hi va haver turbulències. En la temporada 2007-2008, Avram Grant va suplir Mourinho i l’equip va acabar subcampió després de caure contra el United en els penals. En la 2011-2012 va ser Di Matteo qui va reemplaçar Villas-Boas i el Chelsea es va coronar contra el Bayern. ¿Acabarà amb èxit la meteòrica obra de Tuchel?

Temes:

Champions