A FALTA DE DUES JORNADES

La calculadora de la Lliga: els comptes dels tres aspirants al títol

  • L’Atlètic té aquest diumenge el primer ‘match ball’ per ser campió, tot i que depèn del Madrid per tancar ja el títol

  • El Barça necessita guanyar les dues jornades restants, que l’Atlètic no sumi més d’un punt i que el Madrid no n’afegeixi quatre

La calculadora de la Lliga: els comptes dels tres aspirants al títol
2
Es llegeix en minuts
José María Expósito

La Lliga semblava sentenciada al final de la primera volta i, després de molts vaivens, tot i que sempre amb el conjunt blanc-i-vermell al capdavant, arriba a les seves dues últimes jornades amb tres equips aspirant al títol. Set anys després, els de Diego Simeone podrien cantar la victòria aquest mateix diumenge (jornada d’horari unificat, 18.30 hores), tot i que també podrien arribar per darrere del Madrid a l’última jornada (diumenge 23), que el Barça té bastants números d’encarar sense opcions de ser campió. Aquests són els comptes dels tres aspirants a la Lliga.

Els comptes de l’Atlètic (1r, 80 punts)

Jornada 37: Atlètic-Osasuna

Jornada 38: Valladolid-Atlètic

L’Atlètic està a cinc punts de ser campió. Si guanya els seus dos partits té garantit el títol. Si punxa en un d’ells (ja sigui una derrota o un empat) necessitaria que el Madrid no guanyés els seus dos partits. Dit d’una altra manera: l’Atlètic ha de fer almenys el mateix que faci el Madrid per no ser atrapat pels blancs, sempre sumant almenys dos punts perquè no el pogués superar el Barça. Els matalassers podrien ser fins i tot campions aquest mateix diumenge si guanyen i el Madrid no. El seu primer rival, Osasuna, no s’hi juga res, mentre que el Valladolid estarà o bé descendit o jugant-se la salvació en l’última jornada.

Els comptes del Madrid (2n, 78 punts)

Jornada 37: Athletic-Reial Madrid

Jornada 38: Reial Madrid-Vila-real

El Madrid necessita una punxada de l’Atlètic per aspirar a la Lliga. Guanyar els dos partits i que no ho faci el seu veí els permetria revalidar el títol. També li valdrien altres combinacions més rocambolesques, com sumar només quatre punts i que l’Atlètic punxés en els seus dos compromisos, però ni en una Lliga tan atípica com aquesta sembla plausible. L’empat a punts amb l’Atlètic l’afavoreix, també amb el Barça i igualment sortiria vencedor en un triple empat i fins i tot en un quàdruple empat amb el Sevilla. El que està clar és que aquest diumenge no pot ser campió. ¿El seu calendari? Un partit dur a San Mamés i un altre que podria ser plàcid a Valdebebas davant un Vila-real amb la ment a la final de l’Europa League (si és que aquest diumenge deixa lligada la seva presència a Europa).

Els comptes del Barcelona (3r, 76 punts)

Jornada 37: Barcelona-Celta

Notícies relacionades

Jornada 38: Eibar-Barcelona

Fins a tres oportunitats ha desaprofitat el Barça aquesta temporada per posar-se líder i ho paga amb les seves poques opcions en aquest esprint final de Lliga. Tot el que no sigui guanyar els seus dos partits i arribar a 82 punts el descarta matemàticament, ja que té el ‘goal-average’ perdut amb l’Atlètic (i amb el Madrid). Així que les seves opcions passen per guanyar i esperar que l’Atlètic punxi en les dues jornades que resten (dues derrotes o una derrota i un empat) i que a més el Madrid perdi un dels seus dos compromisos o els empati tots dos (dit d’una altra manera, que no sumi quatre punts). Fins i tot guanyant el Celta, si l’Atlètic guanya aquest diumenge els blaugrana afrontaran l’última jornada contra l’Eibar (que podria estar ja descendit) sense cap opció.